петак, 2. децембар 2016.

Dodikov uticaj na služinčad - Milovanović na životnoj prekretnici: Da li ostati samo Zločinac ili postati i Egzekutor

piše: Slobodan Vasković

Miroslav Milovanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom vijeću parlamenta BiH, nalazi se na životnoj prekretnici: Trenutno je u promišljanju da li da ostane samo Zločinac, koji je počinio ekocid, svjesno šireći zarazu gubarima u šumama Republike Srpske, ili da svoju Zločinačku karijeru unaprijedi tako što će početi naručivati likvidacije, koje će plaćati novcem opljačkanim od poljoprivrednika ovog entiteta?!

Milovanović javno iskazuje težnje za promjenom svoje Zločinačke pozicije, jer je svojeručno objavio da je spreman platiti za “efikasno sredstvo” kojim bi bio uklonjen potpisnik ovih redova.

Kriminalac Milovanović nije bez poticaja u navedenoj fazi promišljanja: Čini sve po nalogu svog idola Milorada Dodika.

Uz to, zaštićen je od vrha MUP-a RS, čiji je osnovni zadatak da spriječi bilo kakvo procesuiranje/zakonsko kažnjavanje osoba iz vrha SNSD-a, koji su počinili najstrašnija zlodjela. Među zaštićenima je i Milovanović, a sasvim je realno da su prijetnje koje upućuje naručene od Dodika i vrha MUP RS, kao kontrausluga za sprečavanje procesuiranja zlodjela što ih je počinio u vrijeme dok je bio ministar poljoprivrede (2011.-2013.) i, kasnije, šef kabineta premijerke Željke Cvijanović.

U navedenom periodu Milovanović se, osim izvršenog ekocida, može pohvaliti i malverzacijama sa poticajima. 

MUP RS štiti Zločinca Milovanovića
Notorno je da MUP RS štiti Milovanovića, iako postoje čvrsti dokazi i dokumenti da je nanio ogromne, višemilionske i decenijske, štete i poljoprivredi RS i budžetu RS.

MUP RS je 18.10.2016. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv 
Milenka Obradovića, direktora Agencije za agrarna plaćanja; razlog nezakonita dodjela podsticaja za tri firme, među kojima je i po zlu čuveni “Farmland”. Tu su još PD “Nevesinje” i PD “Semberija”, firma koju je tada “štitio” Milovanović.

Njima je tokom 2012. dodijeljen novac, 5,24 miliona KM, iako nisu imali pravo na to prema Pravilniku o podsticajima.

Za 2011. godinu, “Farmland” je dugovao 2,2 miliona KM za poreze i doprinose, iako im je u perodu 2007.-2011. isplaćeno 11 miliona KM za podsticaje.

Obradović je osumnjičen da je odobrio i isplatio podsticaje Poljoprivrednom dobru “Semberija”, Planinskom dobru “Nevesinje” i famoznom "Farmlandu" iz Nove Topole u iznosu 5,24 miliona KM, iako te firme nisu izmirile svoje ranije obaveze prema Agenciji, nadležnom ministarstvu i jednom javnom preduzeću iz Banjaluke. 

Obradović je član vladajuće garniture u RS, a u pitanju je ogromna šteta.

Obradović nije mogao ništa isplatiti bez odobrenja Milovanovića
Primjera radi, “Farmlandu” je na ime premija za mlijeko te 2012. godine isplaćeno 2.418.000 KM, dok je u periodu 2007.-2014., po istom osnovu isplaćeno 19.961.242 KM.

PD “Semberija” je te 2012. godine isplaćeno 847.828 КМ, iako su bili dužni milionska sredstva budžetu. Samo Ministarstvu poljoprivrede dugovali su 163.578, 85 KM, a taj dug im je Milovanović reprogramirao 2011. godine. Bio je to reprogram reprograma.

PD “Semberija” trenutno duguje, po svim osnovama, cca 15 miliona KM. 

Ni “Farmland”, ni PD “Nevesinje”, kao ni PD “Semberija” nisu te godine mogli dobiti ni pfeninga za podsticaj, jer su bili dužnici, a sve to je precizno regulisano Članom 3 Pravilnika o podsticajima za 2012. godinu. 

Upravo na osnovu tog dokumenta, Obradoviću je i podnesena krivična prijava, ali ne i Milovanoviću, iako bez njegovog odobrenja “žrtveni jarac” Obradović nije mogao/smio isplatiti ni marke.

Žrtveni jarac
Obradović djeluje kao žrtveni jarac, kojeg su Milorad Dodik i Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede, prinijeli na Oltar, kako bi se sakrile malverzacije sa “Farmlandom” iz 2013. i 2014. i 2015. godine. 

Obradović će da obere bostan, a Dragan Vasiljević, vlasnik “Farmlanda” i dalje bere budžetske pare, iako ne plaća nikakve obaveze prema državi.

Ukupni gubici “Farmlanda” su 27 miliona maraka, a od 11.03.2016. godine Poreska uprava RS blokirala im je sve račune. Poreskoj upravi su, zaključno s 2015. godinom, ukupno dužni 6.2 miliona KM. Samo u prošloj godini napravili su 817.000 KM duga, koji je dio pomenutih 6,2 miliona.

Ni PD “Semberija” nije mogla dobiti novac te 2012., a reprogramiranje duga Ministarstvu poljoprivrede od 163.578,85 KM (urađeno 2011.) nije moglo uticati na promjenu te činjenice.

Potpuno je jasno da su se, u Milovanovićevo vrijeme (a i nakon toga), najvećim tajkunskim firmama reprogramirale obaveze i na taj način su im se isplaćivali podsticaji, iako to nije bilo u skladu sa Pravilnicima o podsticajima. 

Sve je obavljano pod egidom “to su važne firme, ne možemo dozvoliti da propadnu, zapošljavaju mnogo radnika”, premda je jedini cilj bio pranje para. Kako tada, tako i sada.

Istovremeno, manjim proizvođačima, seljacima, nije se izlazilo u susret. 

Bačeni milioni
Tokom Milovanovićevog trogodišnjeg ministarskog mandata, kasnije i šefa kabineta premijerke (2011.-2014.), ukupno je PD “Semberija”, i to nezakonito, na ime podsticaja za mlijeko, isplaćeno 2.282.546 KM.

Zbog nezakonitog isplaćivanja ovog novca trebalo bi da odgovara Milovanović, a ne Obradović, ali Policijska hunta Dragana Lukača ne dozvoljava procesuiranje kupnih kriminalaca i osvjedočenih zločinaca, već samo odabranih “žrtvenih jaraca”.

Osim premija za mlijeko, PD “Semberija” je od Milovanovića dobilo još pola miliona maraka za ostale podsticajne mjere u periodu njegove vladavine, iako su sve vrijeme bili u gubicima. Čak je Ministarstvo poljoprivrede imalo svoje kancelarije u PD “Semberija”, koja se nalazi u Novom Selu kod Bijeljine: 2012. u tim prostorijama bio je Milovanovićev štab za lokalne izbore te godine. To je bila klasična zloupotreba položaja. 

Malverzacije preko PD “Semberija” Milovanović je vršio zajedno sa tadašnjim direktorom te firme Vojom Kosanovićem, kojeg je on lično doveo i pod čijom vladavinom su nastali milionski gubici.

Siva zona i džepovi Milovanovićevih saradnika
U periodu 2011.-2014., kada je Milovanović gospodario Ministarstvom poljoprivrede, za područje opštine Bijeljina isplaćeno je ukupno svih podsticaja u visini od 38.922.000 KM, a najveći dio tog novca je završio u sivoj zoni i džepovima Milovanovićevih saradnika. 

Bilo bi odlično da je taj novac završio u rukama poljoprivrednika, međutim njegov najveći dio je opljačkan. Značajan dio tih para skrhan je u Milovanovićevu predizbornu kampanju, kada je 2012. godine bio kandidat SNSD-a za načelnika Bijeljine.

Milovanović je izgubio te izbore i, koliko je poznato, nije nikoga ubio zbog toga, ali ne treba isključiti mogućnost da sada krene da likvidira redom one koji su mu se na bilo koji način zamjerili.

(nastaviće se)