понедељак, 12. децембар 2016.

Vučić Trojanskog konja platio 20 miliona evra

piše: Slobodan Vasković

1.
Aleksandar Vučić napravio je dosta grešaka tokom svoje vladavine; Jedna od ključnih je podrška Miloradu Dodiku na izborima 2014. godine. Ta podrška je trajala sve do referenduma, za koji se ispostavilo da nije ni anketa, 25. septembra ove godine, a onda je Vučić shvatio - da je gajio Trojanca u njedrima.

2.
Milorad Dodik danas je najveći  Vučićev problem, njegov najljući neprijatelj i direktno je angažovan na Vučićevom rušenju.

3.
Sve to Vučić je rekao Dodiku na sastanku 08.12. ove godine, kao i petnaestak dana ranije na tajnom sastanku, ali džaba priča: Čim je izišao iz Vučićeve kancelarije Dodik je nastavio sa rušenjem svog “dobrog prijatelja”.

4.
Dodik je izjavio da će “RS podržati kandidata SNS-a na predsjedničkim izborima”, iako je ranije rekao da on podržava Tomu Nikolića. 

Moglo se zaključiti da mu je Vučić rekao da on (Vučić) nije za Nikolićevu kandidaturu. Bio je to nož u leđa srpskom premijeru.

5.
Noževi su se nastavili i narednih dana, u svakoj novoj Dodikovoj izjavi, koja je sušta suprotnost Vučićevoj politici ka BiH.

Vučić ima široka leđa, ali i Dodik ima setove noževa. Sve oštriji od oštrijeg!

6. 
Rušenjem BiH Dodik snažno urušava Vučića, njegov međunarodni kredibilitet i veoma je istrajan na tom poslu. Toliko istrajan da je Vučić, trenutno, u defanzivi u sukobu sa Dodikom i ta defanziva će postajati sve dublja, kako se budu približavali predsjednički (možda i parlamentarni) izbori u Srbiji.

7. 
Poseban problem za Vučića je tajkunska elita što okružuje vrh SNS-a i u odličnim je milionskim odnosima sa Dodikom&Oligarhijom. Upravo ta elita dogovorila je sastanak 08.12., a dogovara i novi, nezadovoljna sukobom koji se rasplamsava.

Njima treba mir na relaciji Vučić-Dodik, da bi mogli raditi svoje poslove; Treba im Vučić, koji je poslušan pred Dodikom, kako bi milioni tekli nesmetano.

Na Tajkunskom polju Dodik je, izvan svake razumne sumnje, nadigrao Vučića. 

8.
Dodik Vučića ruši po nalogu Kremlja, tu dileme nema. 

Nikolić je stoposto ruski čovjek i Dodikova podrška njemu je inicirana iz Kremlja. 

Dodikovo “reteriranje” od podrške Nikoliću ka podršci “kandidatu SNS-a” bio je mikroskopski precizno zabijen Nož ispod plećke, kojim je Kremlju odaslana snažna poruka da “Vučić neće njihovog Čovjeka”!

9. 
Sad je Lavrov u Beogradu da Vučiću objasni “neke” stvari, a davno najavljeni Medvedev se nikako ne pojavljuje, čak ni na horizontu, demonstrirajući da je Vučić za njega persona non grata.

10.
Suptilna igra, nema šta: predloži li Vučić Nikolića kao kandidata za predsjednika, zaključak je da su ga Rusi prisilili na to, a da je Dodik, uobičajeno, “pametniji od njega”!

11.
Takav rasplet Vučića čini slabim, Nikolića (ako pobijedi) jakim, Dodika nezaobilaznim faktorom; Izgubi li Nikolić, tek je to poslastica, jer od Vučića teško da će ostati kamen na kamen! Kao i od EU integracija!

Dodik bi, u ovoj varijanti, na dršci svog “pištolja za Srbiju” urezao još dvije recke; Toliko ih ima da uskoro treba mijenjati dršku!

12.
Hoće li Baćuška Dodik uspjeti savladati Vučića? 

Do Vučića je, jer, bez obzira na defanzivni položaj u kojem se nalazi, srpski premijer ima još nekoliko Džokera u rukavu. Posebno protiv Dodika!

Dosta tu zavisi i od odgovora na pitanje da li će Vučić više vjerovati tajkunima ili sopstvenim očima?!

13.   
Zašto Dodik udara ovako snažno na Srbiju?

Zato što su mu Rusi obećali Veliki kredit konačno dati (cca 700 miliona KM) ukoliko im pomogne da uruše Vučića!

Kad su pare u pitanju, Dodik ne preza ni od čega; Posebno jer će 2017. biti dramatično finansijski nestabilna.

14.
Početkom januara ove godine, Poštanska štedionica Srbije kupila je obveznica Republike Srpske u vrijednosti od 20 miliona evra i tada je Vučić spasio Dodika, jer je spriječio bankrot ovog entiteta.

Da li je Vučić čuo za poslovicu: Ne boj se onoga kojem nisi dobro učinio?!

Ako nije, sama mu se kazala.

15.
Naravoučenije iz tačke 14.: Bezbroj je načina da uvedeš Trojanskog konja.

16.
Priprema se spektakl za Dan Republike: Pompezna proslava, Masovna samoubistva i Tekila-Gerila!

Ostanite sa mnom!