среда, 28. децембар 2016.

Dubioza Deda Mraza; Dizel&MUP&Opanci; Deva bez Grbe

piše: Slobodan Vasković

Dubioza Kolektiv
JP “Šume” su u grdnim problemima. Radnicima je poslednja plata isplaćena bez uplata doprinosa. Samo neto, ništa bruto.

Uprava JP namjerava da se kreditno zaduži za 20 miliona KM, što je najbolji pokazatelj dubioze.

Direktor Risto Marić je, pred izbore, prebacio Vladi RS pet miliona maraka, jer su na kraju 2015. godine bili u plusu devet miliona. Istovremeno, opštinama “Šume” duguju cca 15 miliona KM. 

Kome je još do opština stalo?!

Metuzalem i paketići
Tek je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u paklu nemaštine; Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar vječni, nije imao novca da djeci uposlenih u tom resoru nabavi novogodišnje paketiće.

Obratio se “Šumama”, a Javno preduzeće je, početkom početkom decembra ove godine, donijelo odluku da se izdvoji cca 3.500 KM za kupovinu 110 novogodišnjih paketića za djecu radnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Kakva strahota, koju posebno pojačava spoznaja da djeca radnika JP “Šume” od Uprave nisu dobili ništa. 

Zaobišli su ih i Sveti Nikola i Deda Mraz.

Akcija “Dizel” u cilju obmanjivanja javnosti
U policijskoj akciji „Dizel“ na području Gacka uhapšene su ukupno 62 osobe zbog sumnje da su duže vrijeme krali gorivo iz Rudnika i Termoelektrane Gacko.

Direktor policije Darko Ćulum rekao je da je ukupno devet osoba sprovedeno na ispitivanje u Republičko javno tužilaštvo.

“Tokom pretresa policija je kod uhapšenih našla i oduzela oko 1.500 litara goriva”, pojasnio je Ćulum.

Akciju sprovode  pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog i teškog kriminaliteta MUP-a RS po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog tužilaštva.

Nema šta, baš su ga “maksimalno potegli” iz institucija gonjenja - tolike su snage angažovali da je akcija koštala mnogo više nego što je cijena ukradenog dizela.

Naravno, nikako ne treba opravdavati krađu, nužno je spriječiti, ali je tragikomično da Milorad Dodik sve to naziva “organizovanim kriminalom”, iako je riječ o sumi koja iznosi 2.700 KM (1.500 l x 1,8 KM/l). 

Istovremeno, pojedinci pri vrhu Režima sami ukradu Dizela više nego svi radnici TE Gacko zajedno, pa ih niko ne progoni.

Takav je slučaj Bore Lazića: Bio je Izvršni direktor za plan i analizu u JP “Šume” RS, pa je bio savjetnik; Sad je izvršni direktor za komercijalne poslove; Prošle godine ukrao je 3.000 litara goriva. 

Sam Lazić ukrao je duplo više nego svi radnici TE “Gacko, a šteta je 5.400 KM.

Nadzorni odbor JP “Šume” ga je oslobodio odgovornosti iako su im bili dostavljeni svi dokazi. A hapsi se 62 lica u Gacku zbog krađe 1.500 litara nafte. Nije li to strašno i gdje je u ovom slučaju Uprava za borbu protiv organizovanog i teškog kriminaliteta MUP-a RS i Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog tužilaštva?!

Hmmm, možda ne rade slučajeve teže od 2.700 KM?!

Naravno, Lazić ima i olakšavajuće okolnosti: Pri vrhu je Režima i nije radnik iz Gacka.

Nenad Deva Nešić ponovo u akciji pljačke JP “Putevi RS” 
Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS” implementirao je, kako saznajem, 100.000 KM keša “na ruke” da bi pogurao “Prijedorputeve” da pobijede na tenderu za održavanje cesta u prijedorskoj regiji.
Bio je to avans (za ukupnu nagradu od 750.000 KM), ukoliko “Prijedorputevi” dobiju posao održavanja u naredne četiri godine.

Dragan Čorokalo, direktor te firme, blizak je Marku Paviću, lideru DNS-a, kojem pripada i Nešić.

Cijena “Prijedorputeva” bila je 26 miliona KM.

Međutim, na tender se prijavila i firma “Niskogradnja Marjanović”, čiji je vlasnik Goran Marjanović Mućak, desna Pavićeva ruka. 

Njihova cijena bila je za 11 miliona niža i iznosila je 15 miliona KM.

Nešić je posao dodijelio “Prijedorputevima”, ali je Mućak oborio tender.

Sad Nešić mora dobro da “promućka” kome da dodijeli posao: Čorokalu ili Mućku, a Pavić sve pažljivo prati i ako Deva pogriješi, ode Grba!

Kakav pokušaj pljačke je u pitanju svjedoči i sledeći podatak: Mućak na cijeni od 15 miliona KM ima ekstra zaradu od, najmanje, 20 posto, odnosno tri miliona KM, što znači da je posao vrijedan maksimalnih 12 miliona KM. Istovremeno, to znači da bi “Prijedorputevi”, ukoliko dobiju posao, nelegalno zaradili čak 14 miliona KM.

Malo je Deva tražio za “narukvicu”.

Interesantno je da se niko od SDS-ovih funkcionera nije oglasio povodom ove tuče Pavićevih tajkuna i pokušaja višemilionske pljačke. SDS-ovci “rade” samo bolnice, i to one Potemkinove!

Jasno je i zašto nema policije i tužilaca: predmet je teži od dvijehiljadesedamsto maraka. I nije u kanisterima!

Ko pomene sukob interesa, taj je neprijatelj pomenute Srećne Porodice. 

Ima toga još, ali u narednim danima. Ostanite sa mnom!