среда, 30. новембар 2016.

Šta je u Babuški: Ruski Soroš, Klečanje, Dodikov udar na Vučića i Kum

piše: Slobodan Vasković

Dodik i Rešetnjikov
1.
Čitam izvještaje iz Sankt Peterburga, gdje boravi Moloh: Baš se dobro sageo, kleči, a glavna tema razgovora su mu “dalji koraci u Mapi puta za Protokol o saradnji sa sanktpeterburškom gubernijom” koji je ranije potpisan. Znači ništa, jer je nemoguće koračati iz klečećeg položaja. 

2. 
Zvanično - para nema, sve je još jedna potpuno šuplja priča, čiji je cilj zamajavanje javnosti.

3.
Interesantno je da ni “Ruski Soroš”, kako zovu Konstantina Malofejeva, oligarha bliskog Vladimiru Putinu, nikako da udijeli neku kintu Miloradu Dodiku, kad se već toliko upinje da bude veći Rus od Kirila.

4. 
Malofejev nije za potcijeniti; Dapače, jedan je od kreatora otcjepljenja Krima, a njegovi najbliži saradnici dominiraju u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

Malofejevu je zabranjen ulazak u EU, SAD, Kanadu, zamrznuti su mu računi u tim zemljama, a poznat je i kao osnivač Fonda Svetog Vasilija Velikog i organizator donošenja “blagodetnog ognja” u Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku.

Kada je Crna Gora u pitanju, zamalo da na nedavnim izborima ne bude smrtonosni, a ne blagodetni oganj.

Ruski obavještajci spremali su udar na Mila Đukanovića; Nakon što su pohapšeni, hitno ih je (26.10.o.g.) u Rusiju odveo Nikolaj Patrušev, šef svih ruskih tajnih službi. Hitno je, nakon toga, Putin smijenio i Leonida Rešetnjikova, šefa obavještajaca zaduženih za exYu prostor, kojeg je Dodik, takođe, odlikovao kad i Malofejeva!

(Sa čela Ruskog instituta za strateška istraživanja je smijenjen Leonid Rešetnjikov, a na to mjesto imenovan doskorašnji šef ruske obavještajne službe Mihail Fradkov. O tome je ukaze potpisao predsjednik Rusije Vladimir Putin. U ukazu se, bez obrazloženja, navodi da je Rešetnjikov smijenjen sa dužnosti šefa državnog naučnog instituta od 4. januara naredne godine. Glas Srpske, 02.11.2016.)

5.
29.06.2015. godine Dodik je odlikovao Malofejeva “za poseban doprinos u razvoju privrede i humanitarne saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske”, iako niko do tada nije čuo ni za Malofejeva ni za njegova dostignuća na navedenim poljima. 

"Snažno se zalažem za savez pravoslavnih država koji bi činile Rusija, Bugarska, Grčka i Srbija",  rekao je početkom godine oligarh ruskim medijima. Ostalo je nejasno da li pod pojmom ,,Srbija“ Malofejev računa i teritoriju Crne Gore i bosanski entitet Republika Srpska, naveli su mediji u Crnoj Gori. 

Ono čemu poslednjih mjeseci svjedočimo, potvrđuje da računa.

Konstantin Malofejev
6.
Prije bi se moglo reći da je, vrlo vjerovatno, najveće dostignuće Malofejeva dovođenje ruskih dobrovoljaca sa Krima u RS, pred izbore 2014. godine. 
Tada su dobrovoljci izigravali “umjetnike”. Neki zaista i jesu bili pravi “umjetnici” - njih dvadesetak “umjetnici” sa snajperom! 

U to, Malofejev je otvorio ruske medije za Dodika, kao i ruske službe koje su snažno plasirale nekoliko lažnih Hibridnih ratova, Obojenih Revolucija i sličnih modernih spinigrarija. 

7.
Malofejev je “duhovni otac” Andrije Mandića, visokog funkcionera DF-a, koji se lažno predstavlja kao zaštitnik srpskih interesa u Crnoj Gori, iako je riječ o ruskoj marioneti.

Mandić je početkom ove godine na TV “Carigrad”, čiji je vlasnik Malofejev, prognozirao sukobe u Crnoj Gori “po sjevernoafričkom scenariju”.

Sukobi su, za dlaku, izbjegnuti tokom proteklih izbora u Crnoj Gori.

8.
Mandić je dva puta u dvadesetak dana bio u Banjaluci sa Miloradom Dodikom, nakon čega je Moloh otpočeo napad na Srbiju i njenog premijera Aleksandra Vučića.

Sami susreti sa Mandićem, kojeg Vučić nikako ne podržava, šamar su srpskom premijeru.

Prije odlaska u Sankt Peterburg uslijedio je drugi: Dodik je promovisao Tomu Nikolića za kandidata za predsjednika Srbije, iako se Vučić o kandidatu kojeg će podržati ne izjašnjava.

Namjerna je to pljuska Vučiću, ali je ostavila malog traga u medijima Srbije, koje tamošnja vlast u najvećoj mjeri kontroliše.

9.
Nakon što ni druga pljuska nije odjeknula u mjeri u kojoj se očekivalo, otpočeo je napad Dodikovih propagandista i medija na Vučića i Srbiju. I to, kada su propagandisti u pitanju, nebiranim riječima.

Dodik Vučića, po nalogu Rusije, pokušava disciplinovati.

Jednom mu je to pošlo za rukom, prije tri i po godine, netom nakon što je Vučić došao na vlast u Srbiji (kao potpredsjednik Vlade Srbije): Ignorisao je Dodika, nakon čega je uslijedio vrlo snažan napad na njega i to u srpskim medijima; Vučić je popustio, dao podršku Dodiku, a ovaj mu zahvalio po svom dobrom starom običaju - nožem u leđa!

Toliko velikim da je Vučić bio prisiljen da ga stavi “na led”.

10.
Dodik je u velikom problemu: već dva mjeseca ni traga ni glasa od Vučića, a ni Nikolića (koji se nije ni osvrnuo na njegovu podršku), što postaje vrlo neprijatno po njega i Režim. Pitanja se roje, a brojne su tvrdnje da Dodik čak ne smije ni da ode u Beograd!

Napad na Vučića koji teče pokušaj je promjene tog stanja.

11.
Hoće li Vučić popustiti pred Dodikovim primitivnim napadom?

Zavisi od toga koliko će mu Dodik biti potreban u predstojećoj predsjedničkoj kampanji, ali i koliko će se Vučić uspjeti oduprijeti zahtjevima tajkuna iz sopstvenih redova, koji, gotovo, listom imaju unosne poslove sa Dodikom i njegovim Oligarsima i koji neprestano lobiraju za Moloha.

Neprocjenjivo je.

12.
Interesantno je da je Dodik u poslednje dvije godine u prvi plan izbacio novu grupu tajkuna, koju predvodi njegov kum Veljko Vukelić.

Vukelić je ruski čovjek i zadužen je, od Dodika, za teritoriju RS od Brčkog do Foče, kojom gospodari, iako uopšte ne živi u ovom entitetu, niti u BiH.

Vukelić živi u Inđiji, a njegov plijen je “Alumina”, kojom upravlja preko Milorada Motike, koji je na čelo te firme došao u “blickrigu” 10.06.2016. godine.

Otjeran je Darko Lakić, koji je firmu vodio svega dva mjeseca.

13.
Vukelić je, sa grupom novih tajkuna, marginalizovao Zorana Stevanovića, načelnika Zvornika, i njegov uticaj u SNSD-u sveo na fus notu, a vodio je, parama Alumine, i izborni napad na Miću Mićića, koji, zamalo, nije urodio plodom.

Uprkos svemu, Mićić je sa onima koji su mu radili o glavi postigao pakt nakon završenih izbora. Vukelić je zbog toga Zlatka Maksimovića “pustio niz vodu”!

14.
Vukelić ima ogroman uticaj na Dodika (najveći uticaj na Moloha ima notorni rusofil Slavko Mitrović), a sve zahvaljujući brojnim prljavim poslovima koje je učinio za njega proteklih godina.

(Veljko Vukelić je intenzivno radio i na usekovanju glave potpisnika ovih redova, a sada, po njegovom naređenju, pripadnici policijske hunte, koje kontroliše, širom RS šire lažnu priču da sam trebao “stradati od njemačke ruke”. Zašto baš njemačke, lako je zaključiti. Veber!)

15.
Vukelić u Srbiji koordiniše Dodikov napad na Vučića i, pri tom, koristi svoje snažne veze sa dijelom Demokratske stranke, kojoj itekako odgovara napad na srpskog premijera koji dolazi iz Republike Srpske.

16.
Vukelić se uopšte ne pojavljuje u javnosti, djeluje iz sjene, ali se, prema tvrdnjama mojih beogradskih izvora, pojavio na radarima Vučićevih bezbjednosnih službi; preciznije, onih dijelova koje su mu odane.

17.
Srpski rusofili, bliski Dodiku, (Vučića otvoreno nazivaju Izdajnikom), još krajem prošle godine su mi tvrdili da će “Dodik stati na čelo proruskih snaga protiv izdajnika Vučića! I pobijediti”! Naveo sam to u tekstu “Republika Srpska u Ratu protiv Srba; Dodikovi ruski mentori potpiruju SrpskoSrpski rat”, objavljenom 22.12.2015. godine.

Bili su u pravu što se tiče procjene da će Dodik, kao predvodnik proruskih snaga, udariti na Vučića; Što se drugog dijela njihovih tvrdnji tiče, moraćemo da sačekamo kraj obračuna, koji je otpočeo prije mjesec dana.