среда, 2. новембар 2016.

Tužilaštvo BiH još nije uputilo drugi poziv Dodiku za saslušanje; Uskoro optužnica za "Bobar banku" - šteta 109.165.964 KM

piše: Slobodan Vasković

Miloradu Dodiku još uvijek nije upućen drugi poziv za saslušanje u predmetu "referendum", tvrde moji izvori iz Tužilaštva BiH.

Prema njihovim riječima, Tužilaštvo će saslušati još nekoliko svjedoka u ovom slučaju i kada završe taj dio posla biće upućen novi poziv Dodiku.

Oni su ubijeđeni da će se Dodik odazvati pozivu Tužilaštva BiH i doći na saslušanje u Sarajevo.

Dodik je (ranije) u nekoliko navrata izričito ustvrdio da odbija da bude saslušan u prostorijama Tužilaštva BiH u Sarajevu, ali da je spreman na teritoriji RS, u bilo kojoj instituciji, dati izjavu tužiocioma u navedenom predmetu.

Dodik je prvoosumnjičeni u predmetu "referendum", a dosada su saslušani članovi Komisije za provođenje referenduma, bilo kao osumnjičeni ili kao svjedoci.

Bobar banka
Moji izvori navode i da se privodi kraju pisanje optužnice u slučaju "Bobar banka".

"Optuženi u tom slučaju napravili su štetu od 109.165.964 KM. Prvooptužena će biti Slavica Injac, nekadašnja direktorica Agencije za bankarstvo RS, a drugooptužena Snježana Vujnić, bivša šefica IRB RS. Osim njih dvije, biće optuženi i članovi uprave Bobar banke", tvrde moji izvori.

Goran Salihović, suspendovani Glavni tužilac Tužilaštva BiH, dok je bio na funkciji, oduzeo je predmet "Bobar banka" postupajućim tužiocima i držao ga u ladici, ne dozvoljavajući da se na njemu radi.

Prije nego je suspendovan, Salihović je, 26.09,  izjavio da je optužnica u predmetu "Bobar banka" proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Bila je to notorna laž, jer je predmet tada stajao u njegovoj ladici.

Salihović je dva dana nakon ove izjave suspendovan.

Nakon njegove suspenzije, rad na predmetu "Bobar banka" je nastavljen i očekuje se podizanje optužnice.