субота, 19. новембар 2016.

Mljekari u RS na izdisaju

piše: Slobodan Vasković

Slijedi potop proizvođača mlijeka!

Za nešto više od 4.000 proizvođača mlijeka u RS slijede izuzetno teški dani, posebno iduća godina, jer se sve više i više kasni s isplatama premija za mlijeko. 

Posljednje su isplaćene za februar i mart ove godine, nešto prije lokalnih izbora; Isplata je uslijedila nakon uplate prve tranše MMF-a. 

Neisplaćivanje premija za mlijeko punih osam mjeseci je apsolutni rekord u kašnjenju; Dosadašnji rekorder bio je bivši ministar poljoprivrede Miroslav Milovanović kojeg je sad prestigao aktuleni Stevo Mirjanić Metuzalem.

Mljekari se nadaju da bi nova emisija dugoročnih obveznica, najavljena za 5. decembar, kada će se Republika Srpska zadužiti za još 25 miliona maraka, mogla riješiti bar dio ovih problema. 

Taj novac biće iskorišćen za isplatu penzija, a mljekari se nadaju da bi mogli i oni dobiti premije. 

Jasno je da bez zaduženja nema para za proizvođače, što svjedoči o teškoj i složenoj finansijskoj situaciji u RS. Koja je neobećavajuća. 

Ranije je za premije izdvajano cca dva miliona maraka, a za zadnje dvije izdvojeno je skoro 2.5 miliona maraka; To je jasan znak da nisu čista posla, što dodatno dokazuje na nesposobnost Metuzalema da stane ukraj malverzacijama na terenu u vezi sa kvalitetom mlijeka. Nesposobnost u ovom resoru decenijski je kontinuitet. 

Proizvođači su na koljenima. 

Pravi problemi tek počinju od 01.01.2017. godine, jer slijedi šire otvaranje tržišta za uvoz mlijeka iz EU u BiH; Slijedi fazno otvaranje tržišta i sve veći, bescarinski, uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina. 

U 2015. u BiH je uvezeno  mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 128 miliona maraka, a izvezeno je u vrijednosti od 61 milion KM. 

Dodik i Metuzalem se navodno uzdaju u pomoć Njemačke, odnosno tehničku pomoć iz te zemlje za unapređenje poljoprivrednog sektora u BiH, kako bi se ublažile posljedice Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Razgovori su obavljeni 09.11. o.g. u Berlinu, slijede novi 25.11. u Podgorici. 

Kako patetično! Samo ortodoksne neznalice misle da mogu izvući nešto od Njemačke, koju nije briga za poljoprivredu Republike Srpske i BiH; Iz prostog razloga što Nijemci smatraju da je najefikasnija pomoć prestanak pljačkanja u ovoj oblasti. 

A da je pljačkanje najveći problem, svjedoči i sljedeći primjer: RS je i dalje, prema raspoloživim podacima, među najboljim u Evropi po procentu proizvedenog mlijeka ekstra klase (85%)!!!

Otkupna, prosječna, cijena je 0.42 KM/litri, a premija za mlijeko ekstra klase je 0.30 KM/l, po čemu je RS evropski šampion. 

Bar smo u nečemu najbolji u Evropi, moglo bi se nakon ovih podataka konstatovati! Međutim, riječ je o laži i prevari, a ovakvom klasifikacijom mlijeka samo se otima novac iz budžeta RS. 

Jednostavnije rečeno, riječ je o najobičnijoj prevari, čiji je cilj da se preko, već poodavno mrtvog “Farmlanda” izvuče još koji milion maraka. 


Sigurno je samo jedno: Milorad Dodik i Metuzalem su favorizujući “Farmland” doveli mljekarski sektor pred uništenje. I spasa tu teško da ima.

P.S.: Zavadi pa vladaj
Vladimir Usorac je na koljenima. 

Metuzalem mu nije uspio rasturiti Udruženje proizvođača mlijeka RS, ali je uz pomoć “mljekarskih papaka”, Čede Borojevića iz Šamca i Ostoje Nikolića iz Bijeljine, formirao novo, svoje, udruženje: “ Udruženje proizvođača mlijeka i uzgajivača junadi RS“. 

Zavadi pa vladaj, Metuzalemov je slogan u resoru koji vodi. Razara Usorčevo udruženje da se seljaci ne bi bunili, jer para nema i, kako stvari stoje, neće ih ni biti.