четвртак, 17. новембар 2016.

Inspektori i dalje u Mesnoj industriji Čolović

piše: Slobodan Vasković

Inspektori MUP RS još uvijek se nalaze u  prostorijama firme "Mesna industrija Čolović", vlasništvo Mirka i Brane Čolovića i izuzimaju dokumentaciju iz nje.

Cijelu noć su proveli u toj firmi.

Inspektori su juče izuzeli i dokumentaciju iz Opštine Sokolac, koja se odnosi na koncesiju, koju je imala Čolovićeva firma, kao i na nepokrivene garancije, koje je opština izdavala dok je njome vladao SNSD.

Mirko Čolović, predsjednik OO SNSD i vlasnik brojnih firmi, koje se odreda dovode u vezu sa kriminalnim radnjama, nije uhapšen. On je juče saslušan.

Takođe, izuzeta je i dokumentacija iz ŠG "Romanija", čiji je direktor Rade Dangubić, poslušnik Mirka Čolovića.

MUP je već utvrdio da su razmjere nelegalne sječe, o čemu sam pisao u nekoliko navrata, ogromne i da je pričinjena šteta teška stotine hiljada KM. Čolovićevi ljudi pokušali su u dijelovima Šumskog gazdinstva prikriti nelegalnu sječu, pečateći panjeve, ali su razotkriveni u toj namjeri.

Interesantno je da je Bojo Borovoina, zvani Gadafi, SNSD-ov tajkun i jedan od najbližih Čolovićevih saradnika, juče rekao sebi bliskim osobama da je "Čolovića odavno trebalo uhapsiti".

Razlog ovakvom Gadafijevom stavu je što mu Čolović još uvijek nije otplatio vozilo marke "Mercedes". Otplatio mu je samo dio i to u oblovini, nelegalno izječenoj.

Veliki su problemi i u OO SNSD Sokolac, jer je Čolović dijelio novac svojim poslušnicima, dok su ostali članovi ostali kratkih rukava.

Poseban bijes članova SNSD-a izazvao je potez Čolovića, koji je dao deset hiljada KM osobi V.K., "jer se žrtvovala za stranku".

MUP RS trebao je još prije sedam dana da otpočne sa akcijom čiji je centar Čolović, ali je to srpiječeno iz samog vrha stranke.

Da li će i ova akcija biti samo "pokazna vježba" upada u Mesnu industriju i ništa više od toga, tek će da se vidi; Činjenica jeste da na ovom predmetu rade inspektori iz Banjaluke i da je u sve uključeno nadležno Tužilaštvo.

propast Čolovićevih firmi
Propale firme Mirka Čolovića duguju državi, između ostalog, 6.233,542 KM po evidenciji Poreske uprave RS, Uprave iz indirektno oporezivanje BiH i carine. Pored toga, po izvršnim presudama koje su dostavljene stečajnom upravniku Industrije mesa Čolović, dugovanja iznose 7.451.116, 84 KM. Za podsticaje Ministarstvu poljoprivrede RS ima obavezu od 647.635, 95 KM, za koncesije na korišćeno poljoprivredno zemljište oko 400.000 KM sa kamatama…

Oduzeto mu je i oko 650 hektara poljoprivrednog zemljište koje je koristio, a nije izmirivao obaveze…

Čolović je na sve načine pokušavao da dođe do novca. 

Stoga je ŠG "Romanija" koristio kao privatno vlasništvo.

Objavio sam seriju tesktova o pljački "Romanije" iza koje stoji Čolović.

Čolovićeva Mesna industrija posebno je pod lupom inspektora zbog krađe podsticaja. Čolović je to uradio sa još nekoliko visokih funkcionera SNSD-a iz Istočnog dijela RS.