понедељак, 7. новембар 2016.

Vlada RS priprema spiskove za otpuštanje službenika

piše: Slobodan Vasković

Situacija sa novcem u Republici Srpskoj je alarmantna i Vlada RS nalazi se pred teškim odlukama, koje, praktično, moraju u sebi sadržavati i otpuštanje zaposlenih.

Besparica je tako velika da će se u narednom periodu isplaćivati samo plate i penzije, dok se prestaje sa svim drugim isplatama. Neće se, do daljnjeg, isplaćivati dnevnice, naknada za prevoz…

Pod velikim pitanjem je i isplata naknada koje traže prosvjetari, a samo mljekarima se već duguje u ovoj godini šest premija za mlijeko.

U situaciji finansijske agonije, Vlada RS će objeručke prihvatiti pare od MMF-a, ali taj novac ne dolazi bez vrlo teških uslova, od kojih je samo jedan smanjenje broja zaposlenih. 

Vodeći ljudi Vlade RS shvatili su da su prinuđeni povinovati se zahtjevima MMF-a, smanjiti broja zaposlenih, pa su sva ministarstva u Vladi RS, u najkraćem roku, morala da dostave spiskove sa ukupnim brojem zaposlenih i informacijama ko od njih ispunjava uslove za penziju.

Pritisak da se dođe do spiskova bio je ogroman, a ono što zapanjuje jeste da ti spiskovi uopšte nisu ažurirani, tako da u Vladi RS i ne znaju koliki je broj službenika. 

U većini ministarstava su nepotpune evidencije zaposlenih, ima mnogo onih koji rade na određeno vrijeme, a osobe koje vode evidenciju zaposlenih rijetko budu obaviještene o tome da su primljeni novi radnici.

Krivci za to su ministri koji zapošljavaju svoje ljude ne pitajući nikoga, iako je premijerka Željka Cvijanović, nakon izbora 2014., obećala da neće biti novih zapošljavanja. 

Prema okvirnom planu Vlade RS, ubrzaće se odlazak u penziju onih koji su blizu da ispune te uslove, a do kraja ove godine biće prekinut najveći broj ugovora na određeno vrijeme. 

Kako sad stoje stvari gotovo nemoguće je izbjeći i otpuštanje stalno zaposlenih radnika.

Ako se ne smanji broj zaposlenih, neće biti tranše MMF-a, a onda nema plata i penzija. Pravi pakao tek počinje po navedenim pitanjima.