уторак, 29. новембар 2016.

Miroslav Milovanović - grobar poljoprivredne proizvodnje Republike Srpske

piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić je grobar zdravstva Republike Srpske, a Miroslav Milovanović je grobar poljoprivrede Republike Srpske. 

Zajednički im je šef “Pokopnog društva” kojem pripadaju, a to je Milorad Dodik, bez čijeg odobrenja i podrške narečeni nisu mogli uništiti sektore koje su svojevremeno vodili. I koji se, nakon njihovog zločinačkog djelovanja, neće oporaviti još decenijama.

Zločinačko djelovanje nije dovoljno snažna karakterizacija/opis štete koju je Milovanović počinio u oblasti poljoprivrede. Išao je tako daleko da je, zajedno sa saradnicima, prema dostupnim informacijama, tokom 2012. godine, po svemu sudeći, namjerno zarazio šume gubarima, najvećom štetočinom; Razlog je ležao u namjeri da se izdejstvuje “tretiranje gubara avijacijom”, koje je sprovela firma što ju je Milovanović odabrao. I to firma koja do tog posla nikada nije obavila nijedan takav zahtjevan zadatak.

Ukoliko Milovanović i njegovi saradnici nisu namjerno zarazili šume gubarima, onda je Izvještaj Agencije za šume RS, za 2012. godinu, u kojem je precizno navedeno da je “populacija gubara u latenci”, odnosno da ga bukvalno nema u šumama, lažiran. Međutim, teško je povjerovati da je Izvještaj Agencije lažiran i kao opcija ostaje činjenica da su Milovanovićevi saradnici gubara donijeli iz Srbije i njime zarazili ovdašnje šume. 

Zločin je to bez presedana, zločin protiv sopstvenog naroda, jer su šume nacionalno blago i resurs od kojeg živi značajan broj stanovnika Republike Srpske. Uz to, to je i sistemsko uništavanje šuma, koje je proizvelo štete koje se neće moći popraviti decenijama.

Ovim Milovanovićevim zločinom, koji je usmjeren direktno protiv naroda, detaljno ću se baviti u nastavku Dosjea. 

Prije toga važno je navesti kako je otpočelo uništavanje poljoprivrede Republike Srpske i koja je Milovanovićeva uloga u tome. 

Dodik i Bratić
Najveću odgovornost za pad poljoprivredne proizvodnje u RS imaju Milorad Dodik, Aleksandar Džombić i Radivoje Bratić, dok je Milovanović nastavio njihov rušilački plan, koji danas dosljedno sprovodi i Stevo Mirjanić Metuzalem, aktuelni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dodik je, kao premijer, 18.09.2010. godine, na pres konferenciji, sa tadašnjim ministrom poljoprivrede Radivojem Bratićem i ministrom finansija Aleksandrom Džombićem, izjavio da je Vlada RS “odlučila da otpiše dug za mineralno đubrivo za proljećnu sjetvu u 2010. godini”.

Taj dug iznosio je 17.5 miliona maraka. Potez je povučen u sred kampanje i cilj mu je bio dobijanje glasova poljoprivrednika. To se i desilo, jer je SNSD dobio ogroman broj glasova ove populacije. 

Poljoprivrednici nisu tada mogli ni zamisliti da su, u stvari, prevareni na najgori mogući način. 

O čemu se radi: Dodik na toj pres konferenciji nije rekao da u 2011. godini slijedi smanjenje budžeta za poljoprivredu.

prepolovljen budžet
Nakon izbora 2010. godine, Džombić postaje premijer, Milovanović ministar poljoprivrede, a budžet za poljoprivredu u 2011. godini se smanjuje sa 80 miliona KM na 60 miliona KM. 

U tih 60 miliona, uračunato je i onih 17.5 miliona KM duga za đubrivo, koje je platila Vlada RS, tako da su poljoprivrednici na raspolaganju u 2011. imali budžet od samo 42.5 miliona KM, a ne 60 miliona. Defakto, budžet za poljoprivredu je u 2011. godini (42,5 miliona KM) gotovo prepolovljen u odnosu na 2010. godinu, kada je iznosio 80 miliona KM. Poljoprivrednici su namagarčeni, ali je Dodik dobio izbore i to je njemu bilo i najvažnije. 

Šteta načinjena otpisom pomenutih 17,5 miliona KM multiplicirala se u godinama koje su slijedile.

Tokom 2011. godine, zbog mnogo zahtjeva za podsticaje, dolazi do prenosa obaveza, odnosno njihovog neredovnog plaćanja, (to se radi i dan danas), što je uslovilo pad poljoprivredne proizvodnje u RS.
Uz to, zbog povećanja broja poljoprivrednih proizvođača obuhvaćenih mjerama podrške, a uz ograničeni iznos agrarnog budžeta, došlo je do neredovnog plaćanja obaveza, koje se prenose iz godine i godinu. 

gomilanje dugova
Naročito je taj trend bilo izražen u periodu od 2010. do 2014. godine. Tako je, na primjer, iz 2011. godine preneseno u 2012. godinu neplaćenih obaveza u iznosu od 35.538.907 KM; Iz 2012. godine je preneseno u 2013. godinu preneseno je neplaćenih obaveza u iznosu od 48.950.798 KM…

Sve ovo dešavalo se za vrijeme Milovanovićevog mandata, kao posledica Dodikove odluke da se otpiše dug od 17,5 miliona KM za mineralno đubrivo iz 2010. godine.

Za vrijeme rasprave o podsticajima za 2011. godinu, Milovanović je predstavnicima svih poljoprivrednih udruženja rekao da će on lično izdejstvovati kod Dodika i Džombića da se, u toku 2011. godine, obezbijedi nedostajućih 17.5 miliona maraka. 

Naravno, od toga nije bilo ništa tako da se slobodno može konstatovati da su Milovanović i Dodik najveći grobari poljoprivrede Republike Srpske.

Milovanović je sa pozicije ministra smijenjen marta 2013. godine, a na njegovo mjesto došao je Stevo Mirjanić Metuzalem. 

Ministarstvo poljoprivrede, pod Metuzalemovim vođstvom kreće u zaduživanje, kako bi poravnali dug iz 2010. godine, od 17,5 miliona KM.

Ministarstvo se 2013. godine kreditno zadužuje cca 19 miliona maraka kod Nove banke, a taj novac poslužio je za isplatu podsticaja iz 2012. godine. 


U 2014. godini pozajmljeno je još 15 miliona KM od Unikredit, Bobar i Komercijalne banke, kako bi se isplatili podsticaji za 2013. godinu. Ukupno se Ministarsvo u ove dvije godine zadužilo gotovo 35 miliona KM. I počelo da tone u crnu rupu iz koje izlaska nema. (nastaviće se)