понедељак, 7. новембар 2016.

Jošilo pušten jer Srbija nije dostavila dokaze


piše: Slobodan Vasković

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsilo je Jovana Jošila iz Banjaluke na osnovu usmenog zahtjeva nadležnih organa Srbije, zbog sumnje da je umiješan u nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.


U usmenoj komunikaciji nadležnih organa Srbije i RS/BiH navedeno je da se Jošilo dovodi u vezu sa oružjem u Jajincima.


Usmeni zahtjev upućen je u petak, kada je Jošilo i priveden, a dan kasnije, u subotu, za Jošilom je raspisana Interpolova potjernica.

U  Inerpolovoj potjernici je navedeno da se Jošilo tereti za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, ali ne i da ima veze sa oružjem koje je pronadjeno u Jajincima, nedaleko od porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Organi Srbije zatražili su ekstradiciju Jošila.

MUP RS akciju je vodio u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS, ali je zbog zahtjeva za ekstradiiju Jošilo proslijeđen u nadležnost Suda BiH, koji je ga je posle ročišta pustio na slobodu.

“Sud BiH je pustio Jošila na slobodu, jer Srbija nije priložila nijedan dokaz za krivično djelo za koje ga tereti”, rekao je moj izvor iz pravosudnih institucija BiH.

Moji dobro obaviješteni izvori tvrde da je Jošilo direktno doveden u vezu sa oružjem koje je pronađeno u Jajincima, jer je sve vrijeme komunikacije među bezbjednosnim službama i nadležnim tužilaštvima pominjan u vezi sa naoružanjem pronađenim pored kuće roditelja srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Jošilo je porijeklom iz Sarajeva, a nastanjen je u Banjaluci.

Izvor iz Tužilaštva BiH tvrdi da policija RS traga za još dvije osobe koje se dovode u vezu sa oružjem pronađenim u Jajincima.

Mediji u Srbiji ranije su javili da su dvije osobe, koje se dovode u vezu sa oružjem pronađenim u blizini Vučićeve porodične kuće i na Novom Beogradu, pobjegli u Republiku Srpsku.