среда, 2. новембар 2016.

Beograd na Zoljama; Zagreb na Osama; Brada na Štucovanju

piše: Slobodan Vasković

1.
Previše je oružja u Beogradu na visokorizičnim mjestima. Toliko mnogo da je nerealno kako je riječ o nekoj igrariji, spinu, dramatizaciji zbog rejtinga…

2.
Aleksandar Vučić nije došao na posao, što ukazuje da postoje realne procjene o njegovoj ugroženosti.

3.
Realno je i da je na djelu unutrašnji obračun u bezbjednosnim službama i da vlast Srbije iste te službe pokušava staviti pod kontrolu. Dijelovi su se oteli, tu nema dileme. 

4.
Dešavanja u Crnoj Gori na dan izbora i Vučićeve pres konferencije o tom pitanju (nakon tih izbora) svjedoče o tome. Kao i “Grobari” u Prnjavoru, dan prije ovdašnjih izbora, koje je predvodio aktivni oficir Vojske Srbije.  

5.
Nije nerealno ni da su dijelovi tih istih službi pokušali da “preuzmu Vučića”, kako bi oni kontrolisali njega, a ne on njih. 

Djeluje da se Vučić brani i da se u Beogradu, trenutno, postavlja scena za konačni obračun.

Koja gdje od frakcija “goni”, sasvim je drugo pitanje i to će osvijetliti obračuni koji su otpočeli, a tek će se intenzivirati. 

Ne mislim da će obračuni biti i vatreni, ali ne treba isključiti ni takvu vrstu incidenata.

6. 
Ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin nisu baš od pomoći Vučiću - te individue su apsolutni autsajderi, koji u dodvoravanju Voždu idu tako daleko da je to besmisleno i maksimalno kontraproduktivno.

7.
Iz Republike Srpske nema nikakvih komentara dešavanja u Beogradu, sem suhoparne izjave Dagana Lukača o porijeklu “zolje”, koja ne znači ništa.

Očito je da ovdašnja vlast ne zna šta se dešava, kuda će se kolo okrenuti, pa samo pažljivo osluškuje. 

Realno je za očekivati da se beogradska dešavanja reflektuju i u RS; Ne odmah, ali za mjesec dana izvjesno.

Refleksije su već itekako snažne u Crnoj Gori. 

8.
MUP RS najavio je saslušanje Fahrudina Radončića, zbog njegovog svjedočenja u prištinskom Sudu. Ozbiljnost te najave potvrđuje podatak da je Radončić u Prištini ponovio ono što se, bezmalo, deceniju i po ponavlja u brojnim medijima, posebno u vodećim sarajevskim medijima.

Ok, možda je vrh MUP-a konačno odlučio da nešto ozbiljno učini, osim da se isključivo bavi štićenjem kriminala i kriminalom; Logično je da, nakon Radončića, saslušaju i Bakira Izetbegovića. I Ostale.

Biće problematično ako neko od njih zatraži video link. Po uzoru na Milorada Dodika.

Ako je MUP RS ozbiljan u svojim namjerama, a Radončić i Izetbegović i Ostali se ne odazovu na pozive, onda će, u skladu sa zakonom, biti prisiljeni da raspišu potjernicu za njima. 

Biće vrlo interesantno pratiti tok najavljene istrage i istrajnost MUP-a RS na njoj. 

I da, odnosno hm, zar MUP RS priznaje državu Kosovo i njeno pravosuđe?!

9.
Vrh Republike Hrvatske za svako je žaljenje. I prezir. Nastavljaju sa bolesnom antisrpskom politikom, koja ne preza ni od iživljavanja nad mrtvim Srbima. 

Nije valjda da vrh Republike Hrvatske smatra da je ubijanje Srba najdomoljubniji mogući čin?! Nažalost, smatra. Toliko o članicama EU.

Na kraju krajeva, šta Republika Hrvatska uopšte ima sa BiH i građanima BiH, koji su optuženi za bilo kakvo nedjelo i što se miješa u unutrašnje stvari BiH?!

Kad se već trse da žele “pomoći BiH”, kako to opetovano ponavljaju, ne bi bilo loše da, za početak, izruče Antu Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, koji je presuđen na deset godina robije. Ili pomognu u otkrivanju naručilaca oružanog napada na Dragana Čovića, o kojem svi ćute.

10. 
Nisam pročitao nikakvu reakciju Milorada Dodika na pritiske iz Hrvatske; Valjda u kablovskim mrežama Kine nema ovdašnjih kanala, pa nije informisan.

Zapanjen sam da mu Edvard Ferguson ništa nije javio.

11.
Pratim i lokalna dešavanja; U fotelju gradonačelnika Banjaluke uskoro će zasjesti Igor Radojičić. 

Dok čeka sertifikat, skoknuo je do Ljubljane.

“Bradata ekipa u akciji kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića”, tvitnuo je “duhoviti” gradonačelnik Banjaluke. 

Na slici im nedostaje jedan Jankovićev prijatelj - Mladen Milanović Kaja, poznati utajivač poreza, kriminalac velikog kalibra, koji je kupio “Ljubljanske ceste” za 7,9 miliona KM. Nedugo nakon toga slovenačka policija pretresla je sve Jankovićeve objekte. Istrage oko njegovih poslova su u toku; Poslovi su prevare, primanje mita, seksualni delikti…

“Bradata ekipa” nema ništa protiv Jankovića, posebno ne protiv Kaje; Logiciraju - Čim je vlasnik “Čistoće” mora da je čist.

12.
Ako “Bradata ekipa” ima vremena i skokne do Portoroža mogu sa Slobom Stankovićem, alijas Akademikom Građevinske Mafije, napraviti selfi. Bilo pred njegovim apartmanima ili na jahti.

13.
Bilo bi to dobro i zbog buduće saradnje, jer je Akademik GM u raspodjeli načelničkih mjesta u Banjaluci dobio Odjeljenje za urbanizam i prostorno uređenje. 

Dobro, ne direktno, već preko DNS-a, ali će na poziciju načelnika Slobodan Stanarević, uposlenik Instituta za građevinarstvo, čiji je vlasnik Slobodan Stanković.

Stanarević i Radojičić će se sigurno odlično slagati; Posebno, jer je Stanarević poznat kao osoba vrlo sklona “kompromisima”. Svim sredstvima.

14.
Kad su Kaja i AGM već tu, onda je red da Borko Đurić dobije bar pejzažnog arhitektu, to političko čudo Prve Brade. Đurić je toliko uništio pejzaže Banjaluke da je baš zaslužio. I treba mu dati i teniske terene pod nadzor. Obožava reket. I šljaku. 

Pejzažni arhitekta bio bi zadužen i za štucovanje Brade.

15.
Potkresivanja tek slijede. Ostanite sa mnom.