уторак, 15. новембар 2016.

Kriza

piše: Slobodan Vasković

1.
Već četvrti dan bjesni pravi politički rat u Republici Srpskoj zbog fašističkog govora Milorada Dodika, u kojem je svim ministrima zabranio saradnju sa čelnicima opština koji nisu iz SNSD-a i najavio Crnu Knjigu Neprijatelja SNSD-a.

2.
Vrlo svjesno i proračunato Dodik je izdao te naredbe, da bi ojačao udar svojih seiza na opoziciju, kako u opštinama u kojima je pobijedio, tako i u onim u kojim je izgubio.

Dodik nije bio neuračunljiv kada je izgovorio blasfemične naloge; Dapače. Bio je itekako uračunljiv, a nasilje koje je naložio odmazda je, između ostalog, što je Vukota Govedarica, nakon izbora za predsjednika SDS-a, odbio da mu prizna preimućstvo i dođe mu na noge.

Dodik se nadao Velikoj Koaliciji, a Govedarica ga je vrlo vješto eskivirao, dovodeći ga u situaciju da upliva “u prazno”. Dodik to nije oprostio - naredio je napad svim sredstvima na sve koji nisu SNSD. 

Gore od njegovih neljudskih postupaka jeste činjenica da niko od prisutnih iz SNSD-a (nekoliko stotina njih) nije ni riječi prozborio nakon naredbe napada na sopstveni narod, čime su pokazali spremnost sprovođenja fašističkih Dodikovih planova.

3.
Nakon svega jasno je da je eventualni odlazak Govedarice kod Dodika (pozvan 26.10.), značio i kraj novog predsjednika SDS-a, posebno nakon isplivavanja u javnost fašističkih obznana lidera SNSD-a, izrečenih 30.10.o.g.

Sa ove distance i ovim saznanjima, nesporno je da je Govedarica povukao najbolji mogući potez odbijajući da se sastane sa Dodikom

4. 
Cijeli ovaj politički galimatijas, sa nemalim primjesama fašizma, stvorio je ambijent snažne političke krize, koja se odvija pred Dodikovim vratima.

To je ono što najmanje Dodiku odgovara; Primarno zbog činjenice da su u javnost isplivali snimci koji svjedoče o njegovoj stvarnoj nasilnoj antinarodnoj prirodi, a potom i što Dodik mora da se brani, čime se umanjuje “mrcvarenje srpskih ministara u Savjetu ministara BiH”, kao ključne odrednice njegove antipolitike, usmjerene, kako je to sam jasno demonstrirao, protiv sopstvenog naroda.

Dodatni negativan segment cijele ove situacije jeste što, mimo planiranog, novi predsjednik SDS-a dobija na gabaritima u javnosti, ali i što PDP pokušava da napravi sve snažniji otklon od SNSD-a, u čije predvorje ga je doveo Mladen Ivanić.

5.
Dodikov Totalitarni Režim čini sve da se lažima opere od javno prikazane fašisoidnosti, ali u ovoj situaciji nema potpunog vađenja štete.

Dodik je sam sebi, kao značku, stavio fašistički znak i on tu sliku više ne može izbrisati, ma šta činio. Svjestan je on toga, zato i jeste bio onako rasut tokom gostovanja na RTRS, a zbog toga njegovi bijesni gaulajteri prijete otvoreno likvidacijama.

Da ne bude zabune: Iza tih prijetnji stoji lično Dodik.

6. 
Sve rečeno, uz činjenicu da Vojska SAD-a sprovodi petodnevnu vježbu na teritoriji Banjaluke (dio i u njenom centru), što je (ne baš) meki dokaz da sva Dodikova “Ruska priča” ostaje samo priča. I ništa više od toga.

SAD pokazuju da Rusija nema šta da traži u BiH, iako će Rusija, preko Dodika, politički nastaviti da, primarno, vrši pritisak na Srbiju, potom i BiH. 

Ruske službe su upetljane u nasilna dešavanja u Crnoj Gori i Srbiji, čije mete su bili Milo Đukanović i Aleksandar Vučić, a gdje je u svim tim dešavanjima Dodikovo mjesto, tek treba da se utvrdi.

Sama činjenica da neki od osumnjičenih, prema tvrdnjama beogradskih vlasti, koji su namjeravali da atakuju na Vučića i njegovu porodicu imaju sigurno sklonište u RS, nije ni na koji način pozitivno po Dodika. 

7.
Još crtica o Vojsci SAD-a u Banjaluci: To je eksplicitno odvraćanje od pokušaja bilo kakve secesije i referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, ali i, po Dodika, vrlo neprijatno podsjećanje da ih je septembarska referendumska priča ovdje i iskrcala i da ona još uvijek nije završena.  

8.
Sam Dodik, koji pokušava svim sredstvima minimizirati svoj fašistički istup, neće odustati od nasilja. Iz prostog razloga što nema kud, ali i što ne zna drugačije. 

Cijela njegova vladavina bazirana je na nasilju; Ono je bilo manje vidljivo dok je tekao novac, kako je novca nestajalo postajalo je sve uočljivije, kada novca nestane skroz, ostaće samo nasilje.

Dodik sa vlasti neće otići mirnim putem. Bar je to poodavno jasno.

9.
Dodik krizu, koja mu drma vrata, pokušava odagnati i preko nekih visokih funkcionera SDS-a, poput Miće Mićića, koji vrlo svjesno opipava puls novog predsjednika stranke.

Mićić je već dva puta (prvi put je 27.10. saopštio da Govedarica treba otići kod Dodika, drugi put se, 14.11., sastao sa SNSD-om, iako je taj dan dogovoreno da SzP prekida sve kontakte sa tom strankom i Dodikom), javno stavljao Vukotin autoritet na kušnju.

Oba puta je pucao u prazno.

Prvi put ga je Govedarica okarakterisao “preuranjenim”, a drugi put “manjim incidentom”.

10.
Svojim djelovanjem u navedenim situacijama, Mićić je jedino uspio podići rejting Govedarici i učvrstiti ga dodatno na poziciji šefa stranke.

11.  
Pitanje glasi: Da li će Mićić otvoreno krenuti da ruši SDS i Vukotu?
U ovom trenutku to je malo realno, jer bi na taj način Mićić učinio najgoru moguću stvar po sebe: potpuno bi “oprao” Zlatka Maksimovića, pokazao se gorim od tog “Papka”, a ne bi uspio srušiti lidera SDS-a.

12.
Pitanje je, posebno, i zašto Mićić, nakon teško izvojevane pobjede i svih poniženja koja je on lično preživio od SNSD-a, sebi dozvoljava ovakve nepotrebne izlete i dovodi se u situaciju da bude sredstvo Režima, umjesto jedan od prvaka SDS-a?!

13.
Kriza će tek da se razvija, po svim nivoima. Ostanite sa mnom!

Milovanovićeve prijetnje Vaskoviću
Prijetio mi je i Miroslav Milovanović, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH; Ne znam razlog, a možda se našao uvrijeđen nekim od mojih tekstova u kojima njegove stranačke kolege, koji su podržali fašističke stavove Dodika o pravljenju Crne knjige i progonu stanovnika opština u kojima nije pobijedio SNSD, karakterišem kao degenerike, naciste i svinje. 


U kojoj se ulozi prepoznao Milovanović, potpuno mi je nepoznato, ali da ne bude zabune, nakon njegovih prijetnji, smatram da je Milovanović ništa drugo do Degenerična Nacistička Svinja!