уторак, 8. новембар 2016.

Hilari kontra Trampa - Sudar "Apsolutno Nesavršenog" i "Apsolutno Nezdravog"

piše: Slobodan Vasković

1.
Predsjednički izbori u SAD-u specifični su po mnogo čemu, a njihova jedinstvenost sadržana je u činjenici da cijeli Svijet učestvuje u kampanji, pomno je prati, ima svoje favorite, otvoreno navija… iako samo Amerikanci glasaju.

Ni u jednoj drugoj zemlji Planete, bilo koji izbori nisu ni blizu značaju američkih predsjedničkih, jer niko na tu istu Planetu nema toliko snažan uticaj kao SAD. 

2.
Izbor predsjednika SAD-a izbor je najmoćnije osobe na Planeti i otud prava pomama u svim njenim dijelovima.

3.
Ovaj put pomama ima i jednu novu dimenziju - američki birači biraju između dva najnepopulranije predsjednička kandidata u istoriji SAD-a: Tramp je po nepopularnosti na broju 1; Hilari je odmah iza njega.

To je najupečatljiviji paradoks predstojećih predsjedničkih izbora.

4.
Paradoks je i da je Donald Tramp uopšte došao u situaciju da bude kandidat za predsjednika, jer je bukvalno razbucao Republikance, čiji je predstavnik, a njihove politike zgazio. 

Uz to, Tramp je, najblaže rečeno, veoma kontroverzan u brojnim stavovima, od kojih bi se mnogi mogli okarakterisati vrlo teškim riječima.

5. 
Za razliku od Trampa, koji je razbucao politike stranke koju predstavlja, brutalno nasrnuo na neke od američkih vrijednosti, koje se tiču jednakosti i drugih prava, otvoreno izražavao ksenofobiju, čak i rasizam, Klintonova je u kampanji čvrsto stajala iza politika Demokrata, ali pokazalo se da ni to nije garancija za pobjedu kod birača: Berni Sanders, njen unutarstranački protivnik na predizborima za kandidaturu, uspio je nametnuti brojne teme, koje su žestoko uzdrmale vrh te stranke. I zaljuljale birače.

Jedna od ključnih je odmicanje od Korporacija i Vol Strita.

Sanders je, unutar demokrata, ali i u cijelom američkom društvu, otvorio brojna pitanja koja su vrlo teška po Hilari i pokazale su se tegobnim po njene predsjedničke ambicije.

Ipak, gotovo neznatan broj je onih demokrata koji su se javno odricali Hilari, za razliku od republikanaca, koji su, maltene, horski, otkazivali podršku Trampu.

“Iako je Hilari Klinton apsolutno nesavršen kandidat, kao takva bolja je od Trampa”, rekli su mi na jednom panelu u Sent Luisu visoki funkcioneri Demokrata, koji su na tom istom panelu teško kritikovali vrh sopstvene stranke, odgovarajući na moje pitanje da li će glasati za Hilari, s obzirom na toliki broj javno izrečenih kritika.

Ukoliko je Klinton "Apsolutno Nesavršen Kandidat", Tramp bi se, zbog svega onog morbidnog što je izgorovio i najavio, mogao okarakterisati kao "Apsolutno Nezdrav Kandidat", u punom smislu tih riječi - Apsolutno Nezdrav i po SAD i po Svijet! I brojni su u SAD koji su mi to rekli, tokom julskog boravka u toj zemlji.

6.  
Gotovo čitav juli bio sam u SAD-u i razgovarao s kim god sam mogao o tome ko bi mogao pobijediti na američkim predsjedničkim izborima.

Niko se nije usuđivao prognozirati rezultat.

Među svim tim koji se nisu usudili bili su brojni novinari uglednih američkih novina, njihovi urednici, političari, običan svijet…, sa kojima sam imao priliku razgovarati u nekoliko američkih država. 

Kako u julu, tako je, sudeći po svemu onome što dopire iz SAD-a, i danas.

8.
Ključna rečenica koju sam tokom jula često čuo u SAD-u (i u Vašingtonu i u Sent Luisu i u Portlandu i u Pitsburgu i u Njujorku), glasila je: “Biračima je dosta više istih političkih obećanja i njihovog neispunjavanja. Traži se iskrenost; Treći put. Ni Demokratska stranka ni Republikanci nakon ovih izbora neće moći ostati u dosadašnjem okviru. Promjene su neminovnost”!

9.
Danas je ta rečenica matrica brojnih analiza.

Ko god da pobijedi, ostaje činjenica da su Tramp i Berni Sanders razdrmali Ameriku: Ukoliko Hilari pobijedi moraće preuzeti dio njihovih programa i ideja; Pobijedi li Tramp, neće moći ignorisati platforme demokrata.

9.
Pitanje je i kako će se pobjeda nekog od kandidata odraziti na BiH i Region i šta bi po BiH i Region bilo bolje: Da pobijedi Hilari ili Tramp?!

 10.
To pitanje je tim značajnije, jer SAD jedine iskreno štite Dejtonski mirovni sporazum, za razliku od EU, koja ne štiti ništa; Kako stoje stvari EU sve teže i teže i sebe štiti, pošto je u velikom previranju i na rubu opstanka.

Vodeće zemlje Evrope imaju vrlo licemjeran odnos spram i BiH i Regiona, ma koliko se javno trude da to zamagle, kako bi ustvrdili da emituju drugačiji pristup: Nijemci na sve nas ovdje gledaju kao na “Evropski Bliski Istok” i jedino žele da odvuku obučenu radnu snagu, a “plemena kako tako drže u miru”; Britanci nas vrlo cinično potcjenjuju, vjerujući da, civilizacijski, nismo daleko odmakli od njihovih najzabačenijih nekadašnjih prekookeanskih kolonija; Francuzi nas i ne vide, jer su šokirani činjenicom da su meta stalnih brutalnih napada na sopstvenom tlu od sopstvenih građana; Rusi nas doživljavaju kao i obično - topovskim mesom za vlastitu upotrebu…

11.
Mi sami sebe, odreda, (posebno Srbi i njihova vođstva), doživljavamo vrlo bitnim Subjektom međunarodne političke scene, iako smo samo, nažalost, Objekat. I za to nisu krivi Zapadnjaci, a ni Rusi, već ovdašnje nesposobne političke elite.

12.
Odašnja parola je - Sukobljavati se po svaku cijenu, pa su u tu srvhu dobrodošli i američki izbori: Srbi (mahom) priželjkuju Trampa, Bošnjaci (mahom) Hilari, Hrvati i ovako i onako.…

Da li će se nešto u politici SAD-a prema BiH bitno promijeniti ko god pobijedi?! Neće u načelu, ali u detalju bi moglo biti promjena, ukoliko dobije Tramp.

Značilo bi to skidanje fokusa sa BiH i Regiona, ne odmah, ali u skorom vremenu, što bi, sasvim realno, moglo dovesti do velikih turbulencija u Regionu, posebno u BiH.

13. 
Tramp, ukoliko pobijedi, svojim navijačima iz Regiona (Srbima posebno), neće donijeti ništa; U stvari donijeće im mnogo manje pozitivnog nego da pobijedi Klinton.

E ovo sada je jeres, jer Srbi ne podnose ni Hilari ni Bila; Razlozi su opštepoznati. 

Međutim, ovo je 2016/17., a ne 1999. ili neka ranija godina; Okolnosti su se promijenile, kao i politika SAD-a prema Regionu: Srbima su širom otvorena vrata Zapada i na njima je da odluče!

Klinton neće mijenjati tu i takvu politiku; Tramp neće, prema prezentovanom, o tome ni razmišljati. 

Bolje Klintonova (ako više volite - manje je loša Klintonova), jer će nastaviti intenzivno držati otvorenim Vrata Zapada i dalje, nego Tramp, koji ih, u početku neće zalupiti, ali će vremenom zaboraviti na njih.

Svako redizajniranje/smanjenje fokusa politike SAD-a prema Regionu i BiH izazvaće velike probleme i u Regionu i u BiH; Mnogo mnogo veće nego što su sad.

Istovremeno bi to značilo dalji porast uticaja totalitarnih sistema, poput ruskog i turskog.

14. 
Ukoliko Hilari pobijedi, to nikako ne znači da će Bošnjački političari moći nastaviti sa dosadašnjom politikom, ili se doživjeti Velikim Favoritima; Ništa od toga, jer će morati da se opredijele, mnogo brže nego što očekuju, da li su za Zapad ili Istok.

Zvuči paradoksalno, ali i Bošnjaci, kao i Srbi, biraju između Istoka i Zapada, premda im Istočne adrese nisu iste.

Što se Hrvata tiče, oni su već davno odabrali i tu nema ni zamjerke ni spora, ali taj i takav odabir će im (političkim elitama), u nadolazećem vremenu, nametnuti potrebu drugačijeg ponašanja prema drugim narodima koji žive sa njima. Posebno u Republici Hrvatskoj, gdje je najcrnji oblik Trampizma, poodavno prisutan.

15.
Varijacije Trampizma, itekako crnog i žalosnog, sveprisutne su i u srpskim političkim elitama, kao i u bošnjačkim. 

16.
Amerikanci će 08.10. izabrati novog predsjednika, a posledice njihovog izbora uzdrmaće Planetu; U kolikoj mjeri zavisi od toga koji im je kandidat manje nepodnošljiv.