понедељак, 16. новембар 2015.

Vozači iz Vlade RS potpisuju mjenice i zaduženi su za Ugovore

piše: Slobodan Vasković
 
MUP RS, otkako su na njegovo čelo došli Dragan Lukač i Predrag Ćeranić, isključivo se bavi izmišljanjem terorističke opasnosti i montiranjem slučajeva, čija je svrha zaštita i skrivanje krivičnih djela koja su počinili pripadnici Režima.
 
MUP RS istinski se ne bavi borbom protiv kriminala, a svrha njihovog postojanja je odvlačenje pažnje od počinilaca nedjela. Predug je niz takvih postupaka, a ovih dana ponovo je aktuelna priča prikrivanja kriminala u vezi sa privatizacijom RK “Boska”; Podsjetiću da je MUP RS podnio lažnu krivičnu protiv uvaženog profesora Jugoslava Jovičića, sumnjičeći ga da je otuđio Ugovor o prodaji “Boske”, ali da, istovremeno, nije preduzeo nikakve radnje na otkrivanju onih koji su opljačkali RS preko “Boske” i ukrali mjenice vrijedne 300 hiljada evra, kojima je kupac Robne kuće firma “Zekstra” garantovala ispunjenje ugovora.

Kad smo već kod tih mjenica, da podsjetim da sam 25. maja ove godine objavio Potvrdu da mjenice postoje.

Interesantno je analizirati tu potvrdu i utvrditi ko je mjenice preuzeo. Ali prije toga Izvod  Iz otvorenog pisma radnika Ministrasrtva trgovine i turizma upućeno BNTV, 17. jula 2014. godine: http://www.rtvbn.com/312237/Otvoreno-pismo-radnika-Ministarstva-trgovine-i-turizma-Vlade-Republike-Srpske
“Šlag na tortu predstavlja nedavni slučaj kada je kćerka vozača Milorada Macure (poznat po tome što mu je službeni automobil marke “reno klio”, dok je ministar bio Boris Gašpar, trošilo 22 l goriva, što je utvrdila i revizija i nikom ništa), koja je zaposlena u Ministarstvu zdravlja otišla na trudničko bolovanje.
Na njeno mjesto je došla, za ne povjerovati, njegova druga ćerka, tako da to izgleda kao privatno preduzeće, a ne državna institucija i da niko drugi ne može da radi osim njih.Ovakvih i drugih slučajeva ima još mnogo, ali su ovo primeri koji paraju uši i uništavaju našu državu, za koju su se mnogi krvlju borili i izborili”.
 
Sad dolazimo do pitanja zašto je važan Milorad Macura?
 
Iako upitnog morala, kako tvrde njegove kolege, on je osoba od apsolutnog povjerenja ministra trgovine Predraga Gluhakovića i Dušanke Tegeltije, njegove pomoćnice, koji su među najvećim krivcima za malverzacije oko RK “Boska”.
 
Njih dvoje su Macuru, vozača u Ministarstvu trgovine, ovlastili da ode u Beograd i lično preuzme ne samo praznu mjenicu, nego i sve originalne primjerke famoznog ugovora.
Iz Potvrde je uočljivo da je „Zekstra grupa“ predala jednu praznu Mjenicu, serijski broj AA7904618, kao sredstvo garanacije za izvršene obaveze Kupca po Ugovoru o prodaji akcija u RK „Boska“, zaključenog 3. oktobra 2008. godine.
I da je potpisnik Macura.
 
Pitanje za jack-pot glasi: kome je Milorad Macura predao mjenicu i sve ugovore?
Kakvo je tek povjerenje davaoca mjenice prema M.M., kad ga je stavio na iskušenije da upiše bilo koju cifru? Ili se radi o potpunim poslovnim diletantima, ili je mjenica već tada “imala namjeru” da uskoro “nestane” i sa sobom “povede” i sve originalne primjerke ugovora?!
 
Zašto su ugovori dati šoferu, ako je za ovjeru kod notara potrebno prisustvo predstavnika ugovornih strana? Kako je notar ovjerio ugovore koje je donio šofer bez prisustva predstavnika ugovornih strana?
 
Pitanje rađa pitanje…, kako za odgovorne u Vladi RS, Ministarstvu trgovine, tako i MUP RS, posebno Upravi krim policije, na čijem je čelu Radomir Domuzin, zbog čega se policija bavi podmetanjem krivičnih djela, umjesto njihovim otkrivanjem? I zbog čega MUP RS štiti Gluhakovića, Tegeltije i Dragana Đurića, vlasnika “Zekstre”, koji su nanijeli milionsku štetu kriminalnim radnjama oko Boske?
 
Jedan od odgovora leži u činjenici da je Domuzin produšena ruka Zorana i Duške Tegeltije i da je on ključna osoba zadužena za skretanje pažnje montiranim procesima u slučaju “Boska”. 
 
Film “Operacija Boska”