четвртак, 26. новембар 2015.

Odluka Ustavnog suda BiH je potpuno besmislena

piše: Slobodan Vasković

Ustavni sud BiH donio je odluku da se ukine datum Dana Republike, a ne Dan Republike; Preciznije, odlučeno je da se 9. januar ukine kao Dan Republike. Može se iščitati da je takva odluka donesena ne zato što je 9. januara Sveti Stefan, već što je na taj dan 1992. godine donesena odluka o osnivanju Srpske Republike BiH, koja je kasnije postala Republika Srpska.

Tako smo svi odlukom Ustavnog suda BiH ponovo vraćeni u januar 1992. godine, a kakvo je danas stanje u ovom zemlji, izgleda da se iz tog perioda sve ove 23 godine nismo ni pomakli.

Sada će na jednoj strani uslijediti likovanje, na drugoj jarost, sve će biti iskorišteno za dalje produbljivanje svih postojećih sukoba, kojih nije malo. Dapače, toliko ih je da se ni prebrojati ne mogu.

I teroristički napadi na BiH/OSBiH i endemska korupcija i teška kriminalna djela i opšta besparica, beznađe, anksioznost… pašće u drugi/treći/peti plan; Odluka Ustavnog suda BiH postaće batina za svaku priliku.

Naravno, uslijediće i odgovor iz RS, ali taj odgovor će svako iz svoje pozicije pokušati da baždari u skladu sa sopstvenim političkim potrebama, nikako sa potrebama entiteta i ljudi koji u njemu žive.

Režim u odluci vidi izvanrednu priliku za dokaz svojih tvrdnji o “napadu na RS”, dok se opozicionom Savezu za promjene zgrčio želudac pri pomisli na salve optužbi koje eventualno mogu da uslijede iz režimskih redova.

Dodik odmah zove Bosića, Bosić odgovara da će se sastati samo ako je tema Odluka Ustavnog suda BiH, iako ni jedan ni drugi ne mogu na nju uticati. I zašto uopšte da se njih dvojica sastaju i bilo šta odlučuju kada RS ima institucije?! Bar bi trebalo da ih ima.

U stvari, već je tu odluku srpska politička elita na određen način i (apiori) prihvatila, jer  su poslanici Narodne skupštine RS 15.04.2015. godine usvojili Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u kojoj se precizira da se “neće ukidati Dan Republike, ukoliko bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine eventualno donio odluku kojom se član 2.b) i član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neustavnim”.

Član 2.b) precizira da je Dan Republike državni praznik, a član 3.b) da se praznuje 9. januara.

Kvaka je u sledećem: Narodna skupština Deklaracijom precizira da neće “Ukidati dan Republike”, ne izjašnjavajući se o datumu, a ne da neće prihvatiti ukidanje 9. januara kao datuma kada se slavi Dan republike. Za ovu DEklaraciju glasali su svi srpski poslanici u parlamentu RS.

Naravno, moguće je i drugačije tumačenje, ali ostaje činjenica da nije u Deklaraciji eksplicitno navedeno da parlament neće prihvatiti ukidanje “Dana Republike 9. januara”, što je ostavilo otvorenom mogućnost da se odluka Ustavnog suda BiH, kakva god bila, ispoštuje.

Isto tako, osavljena je i mogućnost da se bilo koji drugi dan proglasi Danom  Republike; Recimo dan kada je počeo Prvi srpski ustanak ili dan kada se praznuje Sveti Sava. Uzmimo da se tako nešto i desi, jasno je da ni taj datum neće biti prihvaćen od svih građana kao Dan Republike.

Ukoliko smo potpuno iskreni svjesni smo da nijedan dan koji bi bio određen za Dan Republike ne bi bio prihvaćen od svih građana RS još decenijama. Jer takvi su odnosi u BiH. I tu je najveći problem, a ne u datumima.

Zato je odluka Ustavnog suda BiH potpuno besmislena, jer nije riješila baš ništa i ne znači ništa drugo do otvaranje Pandorine kutije i u ovoj ravni.