субота, 7. новембар 2015.

Optužnica za „Bobar banku“ za mjesec dana; Finansijska istraga transakcija Injac i Vujnićke

Piše: Slobodan Vasković

Optužnica protiv odgovornih za malverzacije preko „Bobar banke“ i njenu propast očekuje se u narednih mjesec dana, tvrde moji izvori. Prema njihovim riječima, Tužilaštvo BiH optužiće trideset osoba za nanošenje štete od preko 250 miliona KM.

Među optuženima bi trebalo da se nađu i Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS i Snežana Vujnić, direktorica IRB RS.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od svih notarskih kancelarija da im dostave ugovore koje su zaključile Injac i Vujnić.

Riječ je o ličnim ugovorima, a ovaj zahtjev Tužilaštva ukazuje da ta institucija provodi finansijsku istragu pomenutih funkcionerki RS.

Potvrđuje to i podatak da je Tužilaštvo BiH od banaka zatražilo da im dostave stanje na ličnim računima Injac i Vujnić, kao i njihove transakcije.

Navedeno je djelić istrage o poslovanju i propasti Bobar banke i Banke Srpske, a Injac i Vujnić su među osumnjičenima.

Injac, jer kao direktor ABRS nije ništa preduzela da spriječi propast banaka, koje su uzrokovale nestanak stotina miliona KM, a Vujnić jer je na računima tih institucija svjesno držala novac, iako je znala da će banke propasti.

Vujnićku istražuju i zbog brojnih spornih kredita koje je dala IRB RS u vrijeme njenog mandata, a koji se ne vraćaju.

Krajem avgusta sam objavio da je Snežana Vujnić, direktorica IRB-a, plakala tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH. Umjesto odgovora na pitanja istražilaca (Zbog čega ste držali novac na računima Bobar banke, a znali ste da će propasti; Kako je moguće da IRB za samo 24 časa odobri i isplati pet miliona KM osobi, koja je kao kolateral dala baš ništa?...), Vujnićka je samo ronila suze. Plakala je i na pitanje: Da li vam je neko naredio sve te kriminalne transakcije?

Ko će još "zaplakati" trebali bi saznati početkom decembra?!