четвртак, 19. новембар 2015.

Ubistvo vojnika OS BiH je akt terorizma

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu o ubistvu dvojice vojnika OS BiH u Sarajevu, koje je izvršio Enes Omeragić, pripadnik selefističkog pokreta.

Slučaj je okarakterisan kao teroristički akt, a u istragu je uključena SIPA, koja je formirala poseban istražni tim.

Nakon terorističkog akta, i Savjet ministara BiH održao je vanrednu sjednicu, što je pomak u odnosu na aprilski napad u Zvorniku, nakon kojeg nije postupljeno na takav način.

Pojedini mediji javili su da je Omeragić, prije ubistva vojnika, uzviknuo “Allahu ekber”, ali potvrdu te informacije još uvijek nisam dobio ni iz jednog bezbjednosnog izvora.

“Vijesti ummeta”, portal ekstremista koji podržavaju Islamsku republiku, uputio je otvorenu prijetnju BiH 15.11. ove godine.
“Ovom prilikom želimo se obratiti službenim i “(ne) sigurnosnim” agencijama Bosne i Hercegovine. O budale jedne, o mulci jedni, pa tolika Francuska niti Amerika, sa svojim (ne) sigurnosnim agencijama ne mogu i nisu mogli zaustaviti napad naših vojnika, Allahovih robova mudžahida na vas i vaše države, pa kako da vi sa svojim jadnim “(ne) sigurnosnim” agencijama to uradite? Pa i ptice na grani vam se smiju, što bi se reklo kod nas u narodu. Vama slijedi odmazda još gora od ove i još gorčija. Budale jedne Bosna je prelivena krvlju mudžahida koji su se borili da uspostave šerijat. Ona miriše i odiše prolivenom krvlju šehida. Tako nam Allaha, ta krv nije uzalud prolivena, ta krv je već dala plodove svoje i ti plodovi će uskoro da vam glave sa vaših vratova skidaju, in šaa Allah !!!”, navedeno je na tom portalu u tekstu “Liječenje grudi vjernika”.

Napad na BiH, što jeste ubistvo pripadnika Oružanih snaga BiH, desio se samo tri dana nakon objave prijetnje ekstremista.