уторак, 10. новембар 2015.

Hypo ni riječi o pljačkanju Banke

piše: Slobodan Vasković

Fabrika cijevi “Unis” Derventa jedna je od većih praonica novca u BiH i preko ove firme izvučene su desetine miliona maraka.
 Vlasnik firme Goran Tomić, koji živi i radi u Londonu, iskoristio je gramzivost ovdašnjih političara, primarno Aleksandra Džombića, nekadašnjeg premijera i ministra finansija RS, da, bez velike muke, prevari brojne Banke, podigne desetine miliona maraka i nesmetano ih prebaci na svoje račune u inostranstvu. I sam Džombić imao je velike lične koristi od tih prljavih poslova.
 
Već sam objavio da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi intenzivnu istragu o poslovanju firme Farbika cijevi „Unis“ Derventa. Istragom su, osim rukovodstva te firme, obuhvaćeni i bivši premijer RS Aleksandar Džombić, aktuelni ministar finansija RS Zoran Tegeltija, kao i niz osoba iz bankarskog sektora.

Moji izvori iz Tužilaštva tvrde da je poslovanje „Unisa“ ništa drugo do klasična pljačka banaka i dobavljača i da je pranje para njihova jedina istinska djelatnost. Oni dalje navode da je gubitak ove firme 96 miliona KM iznad kapitala.

Džombić je najodgovorniji zbog prevara koje je izvršila firma “Unis” iz Dervente, što je dovelo do ogromnih problema za Izvozno-kreditnu agenciju BiH (IGA). IGA je dala garancije za “Unis” vrijedne cca 100 miliona KM.

„Unis“ ne vraća kredit IRB RS od 21 milion, kao i Hypo Banci, kojoj duguje više od 16 miliona KM.

Uputio sam dopis Hypo banci u kojem sam zatražio da odgovore da li je na njihov menadžment, svojevremeno, bilo ko iz vlasti vršio pritisak da odobre kredit “Unisu”, koliki je taj kredit, koliko je “Unis” ostao dužan, da li su pokrenuli postupke protiv odgovornih, ali ni na jedno pitanje nisam dobio konkretan odgovor (vidi dodatak).

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka je jedna od banaka na domaćem tržištu koje su kreditirale pravno lice Fabriku cijevi "Unis" AD Derventa.
Hypo banka je odobravala kredite ovom preduzeću do 2009. godine i u tom periodu je ovo preduzeće bilo jedno od boljih na domaćem tržištu, izvozno orijentisano prema tržištima zemalja EU. Od početka globalne ekonomske krize i ovo preduzeće, kao i neka druga izvozu orijentisana preduzeća, vremenom je počelo da poslovno posustaje, kasneći u izvršavanju svojih ugovorenih obaveza.
Hypo banka je značajan dio svojih potraživanja već naplatila, a ostatak potraživanja prema Fabrici cijevi "Unis" AD Derventa prodala je društvu HETA ASSET RESOLUTION BIH (kompanija za upravljanje imovinom i potraživanjima u Bosni i Hercegovini) u novembru 2014. godine. Hypo banka danas nema nikakav poslovno-ugovorni odnos sa preduzećem Fabrika cijevi "Unis" AD Derventa
”, saopšteno mi je iz Hypo.
Osim potvrde da jesu dali kredit “Unisu”, iz njihovog odgovora ne može se saznati ni koliko su svojih potraživanja naplatili, niti koliko je “Unis” ostao dužan. Posebno je interesantno da je Hypo izbjegao svaki odgovor na pitanje o odgovornosti njihovog bivšeg menadžmenta, koji je odobrio kredit “Unisu”.


Prema mojim saznanjima, koje mogu dokumentovati, kredit Hypo koji je dodijeljen “Unisu” iznosio je 18.193.109,77 KM, a firma iz Dervente otplatila je nešto više od milion maraka, pa je ostao dug od preko 16 miliona KM.

U to vrijeme Hypo je bila sve, samo ne referentna bankarska institucija, jer su učestvovali u brojnim nezakonitim transakcijama u kojima je teško stradala upravo Banka, ali i budžeti BiH i entiteta.

Iz Hypo nisu htjeli ni potvrditi ni demantovati  da je iz Banke tada izvučeno oko 300 miliona KM, niti gdje je taj novac završio: Da li je sav iznesen iz BiH/RS ili je, pak, poslužio za nelegalne transakcije unutar zemlje?!

Ćuteći o svim ovim prljavim poslovima, Banka prikriva nezakonite poslove svojih bivših čelnika, ovdašnjih političara i tajkuna.

Nije to slučajno, jer Hypo trenutno pokušava da izbjegne plaćanje PDV-a, čiji iznos je, realno, desetine miliona KM, što bi bio težak udarac budžetima BiH i entiteta. Riječ je o prodaji rizičnih potraživanja, koja Banci treba da posluže za čišćenje bilansa od loših kredita, za šta bi troškove platila BiH, ukoliko se dozvoli da Hypo izbjegne plaćanje PDV-a u navedenoj finansijskoj akciji.

Iz njihovog odgovora uočljivo je da je akcija u punom jeku.
Hypo banka je značajan dio svojih potraživanja već naplatila, a ostatak potraživanja prema Fabrici cijevi "Unis" AD Derventa prodala je društvu HETA ASSET RESOLUTION BIH (kompanija za upravljanje imovinom i potraživanjima u Bosni i Hercegovini) u novembru 2014. godine. Hypo banka danas nema nikakav poslovno-ugovorni odnos sa preduzećem Fabrika cijevi "Unis" AD Derventa”, dio je odgovora Hypo koji potvrđuje izrečene navode.

Da bi se riješila loših kredita i isčistila bilanse, Hypo je osnovala dvije firme za te namjere: “Bora” i “Heta”. (nastaviće se)

Dodatak /Hypo: Odgovori
Odjel marketinga i korporativnih komunikacija Marketing and Corporate Communication Department, Aleja Svetog Save 13, 78000 Banja Luka



Poštovani,
Hyipo Alpe-Adria Banka je firmi Fabrika cijevi "Unis" AD Derventa odobrila kredit od 17 miliona KM.
Prema informacijama kojima raspolažem, pomenuti privredni subjekt ne vraća kreditna sredstva, a kako je ta firma u ogromnim gubicima, po svemu sudeći, ne postoji način izmirenja tih obaveza prema Vašoj banci.
S obzirom na to da se bavim načinima na koji su vlasnici "Unisa" podigli brojne kredite koje ne vraćaju, molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
1. Ko je odobrio kredit "UNIS", s obzirom na činjenicu da je poslovanje te firme, najbaže rečeno, sumnjivo?
2. Da li je bilo ko iz vrha vlasti RS sugerisao Vašoj kući da "Unisu" odobri taj kredit?
3. Da li su rukovodioci Vaše kuće, dajući ovaj kredit firmi veoma sumnjivog kredibiliteta, svjesno učestvovali u finansijskim  malverzacijama, odnosno izvlačenju novca iz Hypo Banke i njegovom pretakanju u privatne džepove onih koji su organizovali cijeli ovaj posao?
4. Koliki je iznos nevraćenog kredita?
5. Da li je tačno da je Hypo Banka proteklih godina odobrila kredita u vrijednosti od cca 300 miliona KM firmama sumnjive reputacije, čime je nanesena šteta Banci u tolikom iznosu?

Molim Vas da mi zbog objektivnog informisanja javnosti odgovorite najakasnije do 5. novembra 2015. godine.
S poštovanjem.
Slobodan Vasković, novinar- bloger

www.slobodanvaskovic.blogspot.ba Banja Luka, 05. novembar 2015. godine
Odgovori na pitanja: novinar-bloger Slobodan Vasković
Odgovore dao: koristiti termin: Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka

Poštovani,
Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka je jedna od banaka na domaćem tržištu koje su kreditirale pravno lice Fabriku cijevi "Unis" AD Derventa.
Hypo banka je odobravala kredite ovom preduzeću do 2009. godine i u tom periodu je ovo preduzeće bilo jedno od boljih na domaćem tržištu, izvozno orijentisano prema tržištima zemalja EU. Od početka globalne ekonomske krize i ovo preduzeće, kao i neka druga izvozu orijentisana preduzeća, vremenom je počelo da poslovno posustaje, kasneći u izvršavanju svojih ugovorenih obaveza.

Hypo banka je značajan dio svojih potraživanja već naplatila, a ostatak potraživanja prema Fabrici cijevi "Unis" AD Derventa prodala je društvu HETA ASSET RESOLUTION BIH (kompanija za upravljanje imovinom i potraživanjima u Bosni i Hercegovini) u novembru 2014. godine. Hypo banka danas nema nikakav poslovno-ugovorni odnos sa preduzećem Fabrika cijevi "Unis" AD Derventa.

Od polovine jula 2015. godine novi vlasnici Hypo Grupe, a sa njom i Hypo banke Banja Luka, su američki fond Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj.
Hypo banka Banja Luka danas ima jedan od najčistijih tj. najmanje rizičnih kreditnih portfolija na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kapitalno najsnažnija banka u Republici Srpskoj
Hypo banka Banja Luka je prema finansijskim pokazateljima za prvo polugodište 2015. godine jedna od kapitalno najsnažnijih banaka na domaćem tržištu. Akcionarski kapital Hypo banke Banja Luka na kraju prvog polugodišta 2015. godine je iznosio 122.8 miliona KM, dok je ukupan kapital bio 181.3 miliona KM. Adekvatnost kapitala Hypo banke Banja Luka je iznad 20 odsto, što je značajno iznad prosjeka tržišta i RS i BiH.
Snagom kapitala, jednog od ključnih činilaca uspješnog poslovanja i najvažnijeg faktora kompenzacije rizika u bankama, Hypo banka je dodatno potvrdila ulogu stabilne i sigurne finansijske institucije. Time je potvrđena i opredjeljenost vlasnika Hypo banke Banja Luka da stvori dugoročno stabilnu i respektabilnu finansijsku instituciju u Republici Srpskoj.

Molba uredništvu
Molimo Vas da prilikom pripreme članka vodite računa o dokazivim informacijama i potvrđenim činjenicama. U proteklom periodu su razni pojedinci iznosili u javnost čitav niz proizvoljnih konstrukcija, netačnih i ničim dokumentovanih informacija, koje nisu imale validne izvore.
Duboko vjerujemo da ćete poštovati međunarodne novinarske standarde i da će sve informacije koje budu sadržane u pomenutom članku biti utemeljene činjenicama.