понедељак, 2. новембар 2015.

„Dnevni Avaz“: Doboj - Sin narodne poslanice usmrtio pješakinju, pa otišao na more da se oporavi od trauma?!


Za tri dana ili tačnije 5. novembra bit će tačno pet mjeseci od kada je Stefan Lukić (23), sin Jasne Lukić, poslanice u Narodnoj skupštini RS, automobilom Opel Astra u centru Doboja usmrtio pješakinju Mariju Dević (53).

Tužilačka odluka
Iako se nesreća dogodila 5. juna, Okružno tužilaštvo Doboj još nije podiglo optužnicu.
Na naš upit zbog čega optužnica nije podignuta, kada se očekuje podizanje, te za koje krivično djelo je Lukić osumnjičen, iz dobojskog Tužilaštva su nam odgovorili:
„Okružno tužilaštvo u Doboju provodi istragu protiv S.L. zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 410. stav 3. Krivičnog zakona Republike Srpske. Po okončanju istrage u ovom predmetu donijet će se odgovarajuća tužilačka odluka“.
No, Tatjana Lalević Panić, Dobojka sa privremenom adresom u Lozani (Švicarska), a kojoj je ubijena pjašakinja bila tetka, sumnja da će ovaj slučaj biti zataškan.

Lalević Panić: Traži pravdu
- Lukić je u užoj gradskoj zoni vozio nevjerovatnih 100 kilometara na sat. Moja tetka je na mjestu ostala mrtva. Od siline udarca Lukić, koji je bio pijan, iščupao je i semafor. Može mu se! Jer, Stefan je sin poslanika u Narodnoj skupštini RS ispred SNSD-a. A to znači zaštitu – čak i u teškim krivičnim djelima ubistva. Čim je izašao iz auta i vidio šta je napravio, potvrdili su svjedoci, nazvao je mamu i promrmljao „da će sve ovo mama srediti“, kaže Lalević Panić.

Oporavak od trauma
Prema riječima Lalević Panić, Jasna Lukić često se navodno viđa u društvu Uroša Gostića, čovjeka od visokog povjerenja predsjednika ovog entiteta.
- Mama je sina koji je ubio moju tetku sklonila na more, gdje Uroš Gostić ima kuću. Da se oporavi od trauma. Jasna Lukić diskretno je pokušala doći i do snimaka sigurnosnih kamera sa obližnjih banaka. Informacije koje imam su strašne i još veću bol nanose mojoj majci i baki koje su srčani bolesnici. Svi smo još u šoku. Slučaj vodi tužiteljica Olivera Rauković i prema zadnjem razgovoru sa njom, nista se nije poduzelo na slučaju. Počinilac zločina je na slobodi. Čekamo da se digne otpužnica i da proces krene i pravda bude zadovoljena. U ovom slučaju želim reći, ako bude propusta i korupcije da se zataška slučaj, mislim da će neki ostajati bez posla...Ja sam angažovala advokate iz Doboja kao i advokate iz Švicarske koji su spremni da se uključe u proces. Pod budnim okom su svi koji su na ovom slučaju, tako da bolje da svoj posao rade časno i čestito, upozorava Tatjana Lalević Panić .
Ona dodaje da je Doboj njen grad i da ne bi voljela da se ikad ikom desi ovako nešto strašno.
- Želim da ljudi mogu slobodno šetati i svoju djecu pustiti u grad, da ne žive u strahu da li će ih neka pijana budala ubiti. Željela bih da se zahvalim doktoru Laziću koji je pokušao da mojoj tetki pomogne na licu mjesta, jer je bio te noći na mjestu ubistva, kao i svim prijateljima i mojim Dobojlijama koji se saosjećaju sa našim bolom, kazala je na kraju Lalević Panić.
Iako smo pokušali stupiti i u kontakt sa Jasnom Lukić, u Narodnoj skupštini RS-a su nam kazali da u kancelariji neće biti prije petka.

Urađen alkotest
Prema izvještajima medija, Lukić je kobne noći u prometnoj glavnoj ulici u Doboju vozio oko 100 kilometara na sat. Prvo je udario u vozilo marke Mazda kojim je upravljao Jovo Džurđić nakon čega je oštetio i semafor, a onda je pregazio pješakinju Dević koja je od zadobijenih povreda preminula.
Ulica u kojoj se desila nesreća je jedna od najprometnijih u Doboju. Uviđaj su tada, prema izvještajima medija, vršila tri tužioca Okružnog tužilaštva u Doboju.
U prostorijama Centra javne bezbjednosti Doboj, alkotestom je utvrđeno da je Lukić u momentu nesreće bio u alkoholiziranom stanju.