недеља, 29. новембар 2015.

Pet časova jedinstva: Smuti politički korektnog i trivijalnog

Piše: Slobodan Vasković

Srpska politička elita uspjela je sročiti zajedničku izjavu o odluci
Ustavnog suda BiH, kojom je neustavnim proglašen datum obilježavanja Dana RS - 9. januara.

Izjava je mješavina korektnih političkih odluka, poput one o potrebi usvajanja Zakona o Ustavnom sudu BiH i uklanjanju stranih sudija iz te institucije i nepotrebnih/trivijalnih zaključaka, kao što je onaj o održavanju referenduma o pomenutoj odluci Ustavnog suda BiH.

Činjenica je da je odluka Ustavnog suda nepromjenjiva i da je održavanje referenduma o njoj potpuno besmisleno, u mjeri u kojoj je to i odluka o kojoj bi se građani trebali izjasniti. Više je nego dovoljan stav svih političkih partija, koji je po tom pitanju identičan, kao i aprilska Deklaracija Narodne skupštine o neprihvatanju odluke Ustavnog suda. Sasvim je dovoljno Deklaraciju dodatno potvrditi u parlamentu, čime bi se izbjegle sve dalje turbulencije po ovom pitanju, nepotrebne i štetne najviše po one koji nemaju namjeru sprovesti odluku Ustavnog suda BiH. Uostalom, ako su srpski lideri jedinstveni u stavu da će nastaviti obilježavati Dan Republike kao i do sada, nema potrebe da odluku za koju imaju plebiscitarnu podršku Srba dodatno pečate.

Na ovom mjestu potrebno je ukazati i na sljepilo srpskih političara što su proteklih godina propustili insistirati na usvajanju kvalitetnog Zakona o Ustavnom sudu BiH, a bilo je i prilika i trgovine, pa sada trpe posledice sopstvenog nehata, neodgovornosti, nedostatka strategije i vizije.

Referendumske improvizacije mogu samo prikriti te činjenice, ali ih ne i nulirati. Problem i ne bi bio preveliki da je nečinjenja bilo samo u ovoj ravni; Nažalost takvo ponašanje je pravilo, a malo ko se sjeća bar jednog izuzetka.  

Bilo bi odlično da je ovo zadnji put, ali, nažalost, nije, pa ćemo i dalje imati dramatične i neefikasne odgovore na posledice, koje su nepromjenjive, a o uzrocima ovakvih dešavanja i njihovom pravovremenom anesteziranju/uklanjanju niko ni ne razmišlja. Niti o razmišljanju pomišlja.    

Za takvo što potrebno je mnogo više od pet časova "razmatranja" odluke koja je, iako besmislena i glupa, nepromjenjiva. Hrvanje sa posledicama donosi samo nove posledice, nikada ne rješava uzroke. 

Važno je da nije došlo do iracionalne radikalizacije, koja bi se očitovala kroz odluku o napuštanju zajedničkih institucija BiH. Ta opcija je pomenuta kao mogućnost nakon četiri mjeseca, ali je činjenica da će na tome i ostati.

Sastanak je svakom od učesnika donio ponešto pozitivno, jer je Milorad Dodik konačno uspio pokazati da bar jednom u godini dana može demonstrirati “okupljanje” i “jedinstvo”, a lideri opozicionog Saveza za promjene da “okupljanja” i “jedinstva” bez njih nema, ma kako ih šef SNSD-a i predsjednik grupe građana opasnih antisrpskih namjera nazivao.

Sav pozitivizam na tome je i završio, jer su se pripadnici političke elite vratili u svoje rovove. Zajednička izjava nije nikakav kamen temeljac srpskosrpskih odnosa, niti novi početak, čak ni tačka razumijevanja.  

Velika Politička Kriza se nastavlja, besmislena odluka Ustavnog suda bila je tek prilika za predah.