петак, 27. новембар 2015.

Dosje “Narkoinspektori”: Jovičić, Vasić, Mandić, Kostrešević, Grahovac… znali da inspektori dilaju drogu, ali nisu htjeli ništa preduzeti da to spriječe

piše: Slobodan Vasković

Bivše rukovodstvo MUP-a RS znalo je da inspektori CJB Banjaluka Srđan Radulović, Ognjen Stijak, Slavko Đurić i Mirko Kovačević dilaju drogu, ali nije ništa preduzelo da istraži taj slučaj i spriječi trgovinu narkoticima. 
Potvrđuju to Službene zabilješke MUP RS, u periodu od 30.03.2013.-03.10.2013. godine iz kojih je nesporno da su najviši zvaničnici MUP-a RS imali konkretne podatke da su navedeni inspektori u stvari brutalni narko dileri, ali i da nisu ništa preduzeli da sprovedu istragu i zaustave njihov prljavi i ubilački posao.

Štaviše, dobar dio visokih funkcionera RS je tokom suđenja inspektorima lagao da nisu ništa znali. Odnosi se to prije svih na Gojka Vasića, direktora policije, i bivšeg načelnika Uprave krim policije Zorana Mandića. Siniša Kostrešević, načelnik Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije UKP MUP RS, šest mjeseci je znao da narkoinspektori prodaju drogu, ali ništa nije učinio da se oni istraže i pohapse.

Kostrešević je trenutno zamjenik načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. I lično odgovoran Predragu Ćeraniću, šefu privatne Udbe Milorada Dodika. Ćeranić je savjetnik ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Prije nego iznesem detalje iz Službenih zabilješki koji notorno potvrđuju da MUP RS nije htio voditi bilo kakvu istragu protiv narko inspektora, nekoliko važnih činjenica. 

Presuda
Banjalučki Okružni sud osudio je 06.07.2015. godine bivše inspektore Centra javne bezbjednosti Banjaluka Srđana Radulovića, Ognjena Stijaka i Mirka Kovačevića iz Banjaluke ukupno na 23 godine i tri mjeseca zatvora u vezi sa preprodajom droge na području ovog grada.

Sud je Radulovića osudio na 11 godina i pet mjeseci, Kovačevića na šest godina i pet mjeseci, a Stijaka na pet godina i pet mjeseci zatvora.

Sud je Radulovića okarakterisao kao organizatora ove kriminalne grupe, dok su Kovačević i Stijak optuženi kao saučesnici.

Presuda nije pravosnažna, a odbrana narkoinspektora uložila je žalbu Vrhovnom sudu RS.

 
Nekoliko činjenica veoma je bitno za ovaj proces: Specijalno tužilaštvo RS uspjelo je obezbijediti svjedočenje Slavka Đurića, takođe inspektora, koji je dilovao drogu sa ostalim navedenim, ali je svjedočio protiv njih; potom Gorana Bošnjaka, narkodilera, koji je presuđen na dvije godine zbog prodaje droge i Aleksandra Ninkovića, bivšeg narkodilera, koji je bio žrtva inspektora, jer je bio premlaćivan i prisiljavan da za njih radi. Ninković je to odbio i prošao torturu.

Bez materijalnih dokaza
Ta svjedočenja bila su ključna za osuđujući presudu, jer tužioci nisu imali nikakvih materijalnih dokaza, kao što su zaplijenjena droga, novac, presretnuti razgovori…

Ništa od toga nisu imali, jer nadležni u MUP-u RS nisu htjeli da vode istragu, iako su bili informisani da Radulovićeva grupa hara Banjalukom.  

I ne samo to: Imali su mjesecima i snimak na kojem se čuje Slavko Đurić kako zahtijeva od Aleksandra Ninkovića da dila drogu za njega i ostale inspektore i precizira šta i kako rade narkoinspektori. Taj snimak napravio je u februaru 2013. godine Ninković. Snimak jeste napravljen ilegalno, ali je policija na osnovu njega mogla da sprovede istragu.

U posjed snimka MUP RS došao je 14.03.2013. godine kada su upali u stan Ninkovića i zaplijenili mu računar. U računaru se nalazio i pomenuti snimak.

O tom snimku Ninković je dodatno obavijestio Gorana Mihajlicu, koji je radio u Odjeljenju za borbu protiv narkotika zajedno sa presuđenim narkoinspektorima, i to 16.03.2013. godine. O tome je Mihajlica napravio Službenu zabilješku broj 08-02/4-2-250/13, dana 20.03.2013. godine. 
Službena zabilješka - mart
U zabilješci Mihajlica vrlo precizno prenosi Ninkovićeve tvrdnje da inspektor Slavko Đurić zahtijeva da za njega prodaje drogu “i da dio novca koji na taj način zaradi daje njemu i još nekim policijskim službenicima”.

O svemu ovome Mihajlica je obavijestio Sinišu Grahovca, načelnika Odjeljenja za borbu protiv nakotika i šefa narkoinspektora. (Interesantno je da Grahovac nije završio na optuženičkoj klupi, niti je suspendovan, nakon što je sve otkriveno, već je samo pomjeren na drugu načelničku poziciju).

Mihajlica i Ninković se, prema dokumentima iz sudskog spisa, ponovo nalaze 20.03.2013. i tada ga Ninković obavještava da je snimak svog razgovora sa Đurićem predao Sipi.

Maj - KostreševićNova Službena zabilješka datirana je 14.05.2013. i ponovo je njen potpisnik Mihajlica. Na sastanku sa Ninkovićem obaviješten je o detaljima Đurićeve ponude. Ninković je rekao Mihajlici da ga je Đurić obavijestio da sa drogom rade i Radulović i Stijak, na način da uzimaju dio novca od prodaje droge, a zauzvrat štite dilere.

Mihajlica je sve uredno zapisao i o svemu obavijestio nadređenog Grahovca. 

Novi sastanak sa Ninkovićem uslijedio je 21.05.2013. godine, a njemu je, osim Mihajlice, prisustvovao i Siniša Kostrešević. Na tom sastanku Ninković je izrazio spremnost da sarađuje sa policijom kako bi se raskrinkao Đurić i ostali, ali spremnosti, kao što ćemo to vidjeti u nastavku priče, nije bilo. “Veliki” policajac Kostrešević je, prema mojim informacijama, na tom sastanku čak pokušavao uplašiti Ninkovića i natjerati ga da odustane, ali ovaj to nije učinio.

Kostrešević, iako je bio obavezan, nije učinio ništa na raskrinkavanju narko kartela unutar MUP-a RS, pa je zaista veliko pitanje kako je moguće da se jedna takva osoba kao što je on i dalje nalazi u vrhu MUP-a RS?! Na to pitanje primarno bi morao da odgovori Dragan Lukač, aktuelni ministar.  

(Kostrešević je “heroj” koji je upao u “Klix” u potrazi za snimkom “Dva Papka” i, pri tom, udario jednog od prisutnih fotoreportera. Riječ je o narcisoidnoj osobi, skromnih mogućnosti, koja uživa zaštitu Miloša Čubrilovića Čubrija. Kostrešević ima “naviku” da mete koje opservira MUP slušanjem njihovih razgovora o tome obavijesti.)

Tužilac šokiran neradom policije
Goran Mihajlica i Predrag Kurdić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv proizvodnje i prometa opojnih droga UKP MUP RS, održali su, 30.06.2013. godine sastanak sa inspektorima Sipe, na kojem je konstatovano da bi bilo neophodno sumnjive inspektore staviti “na mjere”. Međutim, ništa nije učinjeno i nikakve istrage nije bilo.

Krešendo nerada, svjesne nebrige i kriminalnog ponašanja vrha policije, posvjedočen je 03.10.2013. godine, na sastanku Okružnog tužioca Sanje Tadić-Stojisavljević sa Kurdićem i Mihajlicom.

Na tom sastanku Tadić-Stojisavljević bila je zapanjena da MUP RS ništa nije preduzeo gotovo sedam mjeseci, iako su imali konkretne informacije o djelovanju narkoinspektora.
“To je skandalozno”, naveo je Mihajlica u Službenoj zabilješci riječi tužioca.

Sva odgovornost je prebačena na Sipu, iako je MUP RS, na sastanku održanom 30. juna, istakao da su radi preuzeti istragu. Učinio je to načelnik Kurdić. Naravno ništa nije urađeno.

Tužilac je rekla da se “na osnovu informacija kojima se sad raspolaže ne može voditi krivični postupak”.  

  Obrt
Međutim, dvije sedmice kasnije 17.10.2013. godine pohapšeni su narkoinspektori i od tada se nalaze u pritvoru.

Kako je moguće da je za dvije sedmice došlo do takvog obrta, a sedam mjeseci se ništa nije radilo?!
Zato što je “propjevao” Slavko Đurić, ali i što je zaprijećeno da će se sve objelodaniti! Da Ninković nije ilegalno snimio Đurića, kako bi sebe zaštitio od svakodnevnog progona, narkoinpsektori bi i dalje prodavali drogu na banjalučkim ulicama. I to uz znanje vrha MUP-a RS. 

Epilog1: Radulović, Kovačević i Stijak osuđeni su da su kao organizovano zločinačko udruženje od početka 2011. do oktobra 2013. godine na području Banjaluke preprodavali drogu i dobili su 23 godine i 3 mjeseca zatvora.
Srđan Radulović je presudom Okružnog suda dobio 11 godina i pet mjeseci zatvora, Ognjen Stijak 5 godina i pet mjeseci i Mirko Kovačević 6 godina i pet mjeseci.

Epilog 2:
Goran Mihajlica, inspektor MUP-a RS, koji je jedini informisao MUP o djelovanju narkoinspektora, našao se zajedno sa njima na optužnici, iako ga niko nije teretio za prodaju narkotika. Niti je Mihajlica u tome učestvovao. Osim činjenice da je uredno sve zabilježio i pokušao animirati šefove da istraže slučaj. I sam Ninković, jedan od ključnih svjedoka protiv narkoinspektora, nije teretio Mihajlicu. Ni izvori iz podzemlja ga ne terete za bilo kakav dodir sa narkoticima i njihovom prodajom. Mihajlica je dobio osam mjeseci zatvora, jer je ošamario kolegu koji je nabavljao spid.  Taj je još uvijek pripadnik MUP RS, a Mihajlica je bez posla. Mihajlica je u cijelom ovom slučaju kolateral. Sklonjen je, jer je svjedok nehtijenja vrha MUP-a RS da sprovedu istragu o narkokartelu u sopstvenim redovima, o čemu notorno svjedoče Službene zabilješke koje je sačinio i potpisao. 

Epilog 3: Gojko Vasić još uvijek je direktor policije, Siniša Kostrešević jedan od najviših zvaničnika MUP-a RS, Siniša Grahovac takođe. Najmanje što je trebalo jeste da budu udaljeni iz MUP-a RS i da su podvrgnuti istrazi.

Epilog 4: Slavko Đurić se nagodio sa Specijalnim tužilaštvom i za svjedočenje protiv Radulovićeve grupe, kojoj je i sam pripadao, dobio je pet mjeseci. Tri mjeseca manje od Mihajlice, koji ga je prijavio zbog dilanja. Apsurd.

Epilog 5:
Goran Bošnjak, narkodiler, je osuđen na dvije godine, a za inspektore je prodao oko osam kilograma heroina vrijednog 100.000 maraka. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je zaključio sa Specijalnim tužilaštvom RS. Zauzvrat je svjedočio protiv narkoinspektora.

Epilog 6: Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je (09.07.2015.) da je MUP Srpske odlučan da iz svojih redova udalji pripadnike za koje ima informacije da se bave bilo kakvim kriminalnim aktivnostima.

Nije poznato da je išta učinjeno, a činjenica da Vasić, Kostrešević i Grahovac i dalje obnašaju značajne funkcije svjedoči da MUP RS nema namjeru da se razračuna sa kadrovima koji su prešli preko saznanja da unutar policije djeluje narkokartel.
Goran Mihajlica

Epilog 7: Šefovi MUP RS lažno su svjedočili pred Sudom da nisu znali da narkoinspektori prodaju drogu.
"Tek neko vrijeme prije hapšenja optuženih saznao sam da Sipa vodi istragu zbog nezakonitosti koje su počinili inspektori u policiji. Prije toga nisam imao informacije o nezakonitom radu inspektora", kazao je Zoran Mandić, zamjenik načelnika Uprave za policijsko obrazovanje, a koji je ranije bio načelnik Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS.
Slično su naveli i Darko Ćulum i Mladen Marić, nekadašnji načelnici CJB Banjaluka, kao i Siniša Grahovac.