понедељак, 9. новембар 2015.

Klan&Tegeltije: Zloupotreba institucija u funkciji otimanja imovine


Piše: Slobodan Vasković

U tekstu “Tegeltije firmi ‘Fructa trade’ pripremile preuzimanje 44 objekta širom BiH“, objavljenom 27.05.2015. godine ukazao sam na namjeru Zorana Tegeltija, ministra finansija i Duške Tegeltije, pomoćnice ministra trgovine, da Dušanu Reljiću, vlasniku “Fructa trade”, omoguće da, mimo svih zakonskih normi, preuzme imovinu firme AD "Trgopromet" iz Derevente, odnosno 44 nekretnina ove firme koje su nekada pripadale ODP „Trgopromet“ iz Devente.

Reljić je jedan od najbližih saradnika Tegeltija, posebno Duške Tegeltija, pomoćnice ministra trgovine, a “Mrkonjićki klan” obavlja brojne aktivnosti preko njegove firme. Reljića finansijski prati “UniCredit banka”, koja je najsnažnija finansijska potpora “Mrkonjićkog klana” i firmi Mladena Milanovića Kaje, koje se, mahom, bave kriminalnim poslovima.


oglas
Da podsjetim: U “Glasu Srpske” (18.05.2015. godine), objavljen je oglas/poziv svim zainteresovanim licima za podnošenje ponuda za prodaju akcija preduzeća Akcionarsko društvo "Trgopromet" Derventa.

AD “Trgopromet” raspolaže sa 44 nekretnine. Vrijednost kapitala u tenderu je utvrđena na osnovu izvještaja o procjeni kapitala ODP "Trgopromet", firme koja ne postoji. I to na dan 31.12.2004. godine. Aktuelna procjena stara je 11 godina. I samim tim nije realna niti adekvatna.

Vrijednost 44 nekretnine procijenjena je na 2.922.750 KM.

AD “Trgopromet” se u oglasu želi nametnuti kao sljednik ODP “Trgopromet”, što je netačno.

Izvori u Opštini Derventa tvrde da je, prema revizorskom mišljenju nezavisnog revizora za 2014. godinu, uočeno da je preduzeće pojedine nekretnine potcijenilo i da treba izvršiti ispravku tih vrijednosti.

Dodaju da AD “Trgopromet” nije uknjižen kao vlasnik ni na jednoj od 44 nekretnine koje su predmet prodaje. Za pojedine nekretnine Opština vodi spor protiv ovog preduzeća.

Kao vlasnik većine nekretnina je upisan ODP “Trgopromet”, firma koja je postojala prije AD “Trgoprometa”. Neke nekretnine se u posjedovnom listu vode kao posjed SIZ-a, odnosno Opštine Derventa.


AD “Trgopromet” navodno raspolaže sa 44 nekretnine, ali ta firma nije uknjižena ni na jednom poslovnom prostoru koji se prodaje. Već skoro deceniju vodi se prava rovovska borba na sudu oko preuzimanja njene imovine. Bivši radnici prethodnih firmi (ODP Trgopromet), čijom imovinom trenutno upravlja AD Trgopromet Derventa, smatraju  da njima pripadaju interne dionice Trgoprometa, a tu je i Opština Derventa sa svojom tužbom.

Naravno, tu je i već pomenuti Dušan Reljić, blizak saradnik klana, koji je i ranije bezuspješno pokušavao da dodje do atraktivnih nekretnina.

Plan u maju je bio da poslovni prostori, zajedno sa Robnom kućom u centru Dervente, kao najatraktivnijim, pređu u Rejićeve ruke.

U “Glasu” (18.05.2015. godine) je objavljen oglas/poziv svim zainteresovanim licima za podnošenje ponuda za prodaju akcija preduzeća Akcionarsko društvo "Trgopromet" Derventa. Konkurs je zvanično raspisala  IRBRS, kao ovlašteni prodavac državnog kapitala.

Javni poziv je formalnost, kao i većina sličnih tendera ili unaprijed pripremljenih licitacija, kao što je i poziv, tobože zainteresovanim licima, samo farsa da se obezbijedi formalna ispravnost otimačine višestruko vrijedne imovine preduzeća “Trgopromet”, koje posluje u pomenutim poslovnim prostorima. Koji se odreda prodaju na tenderu.

I u ovom slučaju sve je bilo unaprijed poznato: tender je bio namješten, kako bi imovinu preduzeća kupio Reljić.

Značajan dio se i obistinio, jer su Tegeltije našle načina da omoguće Reljiću da se dokopa dijela imovine. Napad na nekretnine išao je iz više pravaca, a namješteni tender bio je samo jedan od njih.

Izvještaj IRB-a
IRB RS dostavila je Vladi Izvještaj o sprovođenju tendera za prodaju akcijskog kapitala u AD Trgopromet Derventa (broj 02-171-5/15 od 03.07.2015. godine) radi pribavljanja saglasnosti.
IRB RS je uradila svoje, provela tender, a za preuzimanje cjelokupne imovine Trgoprometa  potrebno je još da cijelu akviziciju preuzimanja imovine aminuje Vlada. Zanimljivo je da se u izvještaju IRB-a navodi da kapital firme koja se prodaje (AD Trgopromet Derventa) nema riješene imovinsko –pravne odnose  za nekretnine koje knjigovodstveno vodi. Navodi se da se dio nekretnina posjedovno vodi na ODP Trgoprometu pravnom predniku AD Trgopromet; Da se ostale nekretnine u katastru posjedovno vode na više fizičkih lica ili na nekadašnjim SIZ-ovima stanovanja  ili na Opštinu Derventa.

Naravno, u izvještaju ne stoji koje od 44 nekretnine su sporne i zašto se prodaje kapital, ako je na djelu praktično neriješena imovinska situacija. Još se u Informaciji navodi da se u Osnovnom sudu u Doboju vodi spor koji su pokrenuli radnici preduzeća kao interni dioničari koji zahtjevaju utvrđivanje vlasništva na kapital i naknadu štete, te mjeru zabrane prodaje kapitala. Konstatuje se da navedeni spor nije okončan niti je  sud o predloženoj mjeri zabrane upravljanja kapitalom odlučio.

Ponude
Prema izvještaju IRB RS na tenderu su učestvovale dvije firme i to doo "Elektron group" iz Dervente i "Fructa Trade" iz Dervente. Komisija IRB je ocijenila da ponuda "Elektron group" nije ispravna i, naravno, da je ponuda “Fructa Trade” ispravna i važeća, te Komsiija IRB RS predlaže  Vladi RS da da saglasnost da Tegeltijinom favorite i poslovnom partner Reljiću da preuzme 90 % kapitala AD “Trgopromet” Derventa. Navodi se i da je od početne cijene kapitala “Trgoprometa”, u iznosu od 2.922.750,00 KM, ponuđač ponudio cijenu od 2.923.000,00 KM što je više od početne prodajne cijene za 250 KM.

Još se navodi da je je podnesena samo jedna važeća ponuda – “Fructa Trade” i da je zbog toga prvorangirana. Smijurija od tendera.

Međutim, jako je bitno da se u informaciji IRB RS navodi da je krajem ferbruara 2015. godine evidentirana zabiježba tereta zakonske hipoteke u korist Uprave za indirektno oporezivanje BiH radi osiguranja duga po osnovu neplaćenih poreza i da se  zbog saznanja o prodaji imovine firme od UIO BiH zastalo sa postupkom po raspisanom tender, kao i da je IRB od UIO BIH - Regionalni centar Banja Luka obaviještena (dopisom od 30.06.2015.) da je u postupku prinudne naplate “Fructa Trade” doo Derventa kupila za iznos od 2,2 miliona KM Robnu kući i Upravnu zgradu Trgoprometa sa pripadajućim zemljištem i infrastukturom.

IRB RS je naznačila u svom Izvještaju broj 02-171-5/15 od 03.07.2015.  da je od UIO - Regionalnog centra Banjaluka, dopisom od 30.06.2015., obaviještena da je IRB RS je naznačila u svom izvještaju broj 02-171-5/15 od 03.07.2015. godine UIO BIH Regionalni centar Banja Luka dopisom od 30.06.2015. godine obavještava da je “Fructa Trade” cijenu umanjenu za uplaćeni depozit (što iznosi 2.115.928,20 KM) uplatio u korist dužnika AD Trgopromet Derventa 22 06.2015. godine.

Znači, Tegeltijin Klan je "napao" imovinu Trgoprometa sa više strana koristeći institucije sistema ne bi li omogućio Dušanu Reljiću da za relativno male pare dođe do 44 nekretnine. Prvi napad desio se preko  IRB RS raspisivanjem oglasa/poziva svim zainteresovanim licima za podnošenje ponuda za prodaju akcija preduzeća Akcionarsko društvo "Trgopromet" Derventa u Glasu Srpske” (18.05.2015. godine),  a drugi napad vođen je od strane  UIO BiH, Regionalni centar Banja Luka, u kojem glavnu riječ, preko svojih ljudi, vodi Zoran Tegeltija.

Kriminalni plan je, za sada, tako djelimično sproveden: Međutim prema mojim iznfomacijama iz Dervente , Vlada RS odbila je dati Investiciono razvojnoj banci RS  saglasnost za preuzimanje 90% kapitala AD Trgoprometa po raspisanom tenderu, zato što su bivši radnici, vlasnici internih dionica firmi koje su postojale prije AD Trgoprometa, a čijom imovinom trenutno upravlja AD Trgopromet iz Dervente, uspjeli da kod Osnovnog suda u Doboju izdejstvuju mjeru  zabrane raspolaganja imovinom Trgoprometa  do okončanja sudskog spora.

Reljić se preko UIO BiH Regionalni centar Banjaluka dočepao Robne kuće u centru Dervente  i par nekretnina, ali bitka za preuzimanje i ostalih nekretnina kojima upravlja AD Trgopromet Derventa  još uvijek traje sa potpuno neizvjesnim ishodom.

Plan Klana djelimično su osujetili bivši radnici prethodnika AD Trgopromet i Osnovni sud u Doboju.

(nastaviće se)