среда, 25. новембар 2015.

Podignuta optužnica protiv Dejana Spasojevića, kojeg je pretukao ministar Lukač

piše: Slobodan Vasković

Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Dejana Spasojevića, zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, potvrđeno mi je iz te institucije.

Dejan Spasojević poznat je po tome što ga je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač pretukao u avgustu prošle godine.

Lukač je tvrdio da je samo štitio djecu, kao i da ima svjedoke za to.

Okružno tužilaštvo podiglo je optužnicu i protiv Lukača zbog nanošenja lakših tjelesnih povreda, što sam i objavio 31.08.2015. godine. Sud je potvrdio optužnicu.

Moji izvori tada su tvrdili da je Lukač nanio teške povrede Spasojeviću, ali je to ministar policije demantovao i potpisnika ovih redova u “otvorenom pismu javnosti” teško napao i targetirao kao neprijatelja.

Moji izvori, u slučaju podizanja optužnice protiv Spasojevića, tvrde da je to učinjeno na insistiranje vrha RS, kako bi se minimizirala optužnica protiv Lukača.

Odgovor Okružnog tužilaštva Banjaluka

Broj: IT-290/15
Datum: 25.11.2015.
Banja Luka


                 N/r  Slobodan Vasković-novinar-bloger


Predmet: Odgovor na zahtjev za pristup informacijama-dostavlja se


Poštovani,

         Okružnom tužilaštvu Banja Luka dana 24.11.2015.godine, uputili ste zahtjev za pristup i dostavljanje informacija te postavili pitanje:
1.Da li je Okružno tužilaštvo Banja Luka donijelo tužilačku odluku o krivičnoj prijavi koju je protiv banjalučanina D.Spasojevića podnijela supruga ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i njihova komšinica zbog napada na djecu ispred njihove stambene zgrade.
U skladu sa članom 4 i članom 14 Zakona o slobodi pristupa informacijama (Službeni Glasnik RS br.20/01) obavještavamo Vas;
-Okružnom tužilaštvu Banja Luka od strane CJB Banja Luka dana 30.08.2013.godine, dostavljen je izvještaj protiv Dejana Spasojevića iz Banja Luke, zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 169 stav 1 KZRS i Lukač Dragana zbog krivičnog djela Laka tjelesna povreda iz člana 155 stav 1 KZRS.
U navedenom predmetu postupajući tužilac je podigao optužnicu sa kaznenim nalogom protiv Dejana Spasojevića iz Banja Luke,zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 169 stav 1 KZRS.
U vezi sa drugoprijavljenim licem dostavljen Vam je odgovor dana 31.08.2015.godine, broj:IT-208/15 u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama.


S poštovanjem,                                     
                                          
                    GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC
                            Želimir Lepir


Podignuta optužnica protiv ministra policije Dragana Lukača

Pisamce Miletu i Pismo Lukaču