понедељак, 23. новембар 2015.

Ministarki odbrane BiH Marini Pendeš oduzeta dozvola za pristup tajnim podacima

Piše: Slobodan Vasković

Ministarki odbrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš oduzeta je dozvola za pristup tajnim i vrlo tajnim podacima, zbog postupka koji se protiv nje vodi pred Sudom BiH. Zbog ovoga se postavlja pitanje kako će Pendeš nastaviti da obavlja značajnu funkciju ministra odbrane, a nije joj dozvoljeno da ima pristup tajnim podacima?!!

Svojevremeno se slična situacija desila Goranu Zupcu, bivšem direktoru Sipa, koga je Sud BiH uslovno osudio na godinu dana zatvora za nesavjestan rad u službi, pošto nije angažovao jedinice Sipe da obezbjeđuju zgradu Predsjedništva BiH tokom demonstracija u Sarajevu 7. februara 2014. godine.

Sud BiH potvrdio je u avgustu ove godine optužnicu protiv Marine Pendeš, koju je podiglo Tužilaštvo BiH. Ona se tereti da je u vrijeme dok je bila zamjenica ministra odbrane omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplate plate i naknade iako nije dolazio na posao.
Na taj način država je oštećena za oko 17.000 maraka.
 
Nisu samo Marina Pendeš i Ivo Miro Jović skloni otimanju državnih para ya nerad. Tako je Vladislav Babić, generalni sekretar SDS, primao platu u Savjetu ministara BiH, a da nijednom nije došao na posao. Babić je za juni i juli ove godine naplatio 4441,82 KM, a da nikada nije došao na radno mjesto šefa kabineta - savjetnika zamjenika ministra odbrane Borisa Jerinića.
Babić je dobio otkaz nakon podizanja optužnice protiv Marine Pendeš, što ukazuje da su se u Ministarstvu odbrane uplašili nove istrage.

Otkaz nije spasio Babića, jer mi je iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH potvrđeno da ova pravosudna institucija
vodi istragu protiv Babića, jer je naplatio skoro 4,5 hiljada maraka, a da nijednom nije došao na posao.

Vladislav Babić je pulen Ognjena Tadića, potopredsjednika SDS, i njih dvojica su nedavno zajedno razorili Gradski odbor