среда, 25. новембар 2015.

Napadi na Oružane snage BiH planirani još 2008.

piše: Slobodan Vasković

Obavještajne službe najjačih zemalja Svijeta veoma su zabrinute pokušajima minimiziranja terorističkih napada i incidenata koji su se nedavno desili u BiH. Analitičari tih službi ubjeđenja su da su svi napadi povezani, a da bacanje topovskog udara na automobil generala Ante Jeleča nikako nije hir ni obijest, već smišljen akt nasilja.

Takođe smatraju da su Oružane snage BiH izabrane kao meta iz niza razloga, a jedan od njih je i sudjelovanje u mirovnim misijama. 

 Dokument koji objavljujem svjedoči da se napadi na OS BiH planiraju već godinama.

Napadi na Oružane snage BiH planirani su još 2008. godine. Potvrđuje to i Naredba o sprovođenju istrage koju je izdalo Tužilaštvo BiH  21.03.2008. godine.

Naredbom je obuhvaćena grupa Rijada Rustempašića, kojoj pripadaju i Muhamed Fičer, Muhamed Meco,  Abdulah Handžić i Edis Velić.

U Naredbi o sprovođenju istrage se navodi da su osumnjičeni “nutvrđen period vremena do 20.03.2008. godine u Sarajevu i Bugojnu po prethodnom dogovoru sakupljali oružje, municiju, vojnu opremu, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva u namjeri da izvrše napade na pripadnike EUFOR-a, stacionirane u BiH, na pripadnike vojske BiH, koji se obučavaju za odlazak u mirvnu misiju u Avganistan, te napade na infrastrukturne objekte, objekte Elektroprivrede BiH sa ciljem destabilizacije društvene strukture BiH”.

Rustempašić je pravosnažno presuđen pred Sudom BiH, septembra 2012. godine, na četiri i po godine zbog krivičnog djela terorizma.

Rustempašić je odležao kaznu i nalazi se na slobodi.

U presudi se ne nalazi dio koji se odnosi na napade na OS BiH.

Meco, koji je bio član Rustempašićeve grupe, u tom procesu nije presuđen.  

Meco je oženjen sestrom Enesa Omeragića koji je ubio dva vojnika OS BiH u Rajlovcu 18.11. Omeragić je u kladionici 5+ iz automatske puške usmrtio dva vojnika, tako što im je pucao u glavu. Ostale prisutne nije napao.

Sipa je nakon ubistva vojnika privela Mecu, ali je ubrzo pušten na slobodu “jer ni na koji način nije mogao biti doveden u vezu sa napadom”.

Omeragićev napad nije bio jedini, jer su uslijedila dva nova.

Dva dana nakon krvavog pira u Rajlovcu, desio se incident u Salakovcu, na putu Sarajevo-Mostar, kada je pripadnik OSA BiH Zlatko Humo bacio topovski udar na Antu Jeleča, komandanta OS BiH.

Ovaj napad nije okarakterisan kao teroristički akt, niti kao pokušaj atentata, što je zapanjujuće.

Ni tu nije bio kraj incidenata sa OS BiH, jer je u neposrednoj blizini kasarne Oružanih snaga BiH u Butilama kod Sarajeva, u večernjim časovima 23.11., ispaljeno nekoliko hitaca iz gasnog pištolja. Potvrđeno mi je to iz bezbjednosnih izvora, kao i da je policija izašla na lice mjesta i pronašla čaure.

Nažalost, ovaj slučaj je dobrim dijelom sakriven od javnosti.