среда, 25. новембар 2015.

Reagovanja/Blagojević: Gabrijela je nevina


Advokat Mirko Blagojević iz Bijeljine uputio je reagovanje povodom teksta objavljenog na mom blogu u vezi sa dešavanjima u hotelu "Dalas" u Janji, čija je vlasnica Gabrijela Petrović. Reagovanje objavljujem u cjelosti. 

Поштовани г-дине Васковићу,


       
Обраћам Вам се овим путем као адвокат г-ђе Габријеле Петровић поводом изношења нетачних навода (очигледно Вас је неко намјерно погрешно информисао) на рачун моје клијенткиње на свом блогу гдје сте у тексту под насловом МУП РС тешко обмануо јавност: У Јањи припремана превара са осигурањем, а не терористички напад објављеном дана, 15. новембра 2015. године изнијели:
Габријела Петровић, власница Даласа намјеравала је запалити хотел, како би наплатила од осигурања милион и по евра.
Петровићева је на ту суму осигурала Далас, чија је реална вриједност 150 хиљада евра. Да је успјела у својој накани, преварила би осигурање. То њој није први случај, јер је већ извршила превару осигуравајуће куће, инсценирајући паљење свог возила Мерцедес. Све ово речено ми је у МУП РС.

         Господине Васковићу, оно што Вам са сигурношћу тврдим, а што је једина и потпуна истина је да је г-ђа Петровић истог момента када је сазнала да су у њеном хотелу пронађене одређене ствари које могу изазвати пожар и када је сазнала да постоје индиције да је припреман терористички акт резервисала авинску карту и првим летом дошла из Холандије у БиХ, јавила се полицији Републике Српске и ставила им се на располагање те је из тог разлога 04. новембра 2015. године била саслушана у својству свједока у ЦЈБ Бијељина. Након вишесатног коректног разговора и коректног односа полиције РС, којем сам ја цијело вријеме присуствовао као адвокат Габријеле Петровић, иста се захвалила полицији на коректном односу према њој те исте замолила да пронађу особе које су провалиле у њен објекат у коме нико не живи када је она са својом породицом налази у иностранству. Обећала је и награду полицији ако успију да пронађу одговорна лица.
         Такође, поводом Вашег текста морам истаћи да је г-ђа Габријела Петровић осигурала свој хотел Далас на износ од 4 милиона марака код осигуравајуће куће Winer Jahorina, трагом процјене процјенитеља исте куће да имовина хотела Далас вриједи пет и по милиона марака. Најзначајнија ставка у осигурању је осигурање од поплава јер је општепозната чињеница да послије сваких обилнијих падавина у БиХ и РС увијек прва страда Јања.
       Такође, морам истаћи да приликом спорних догађања особе које су провалиле у хотел Далас из истог су отуђиле велики број скупоцјених апарата (кафе машина, ледомата, фрижидера, шпорета, музичких уређаја, звучника, велики број скупоцјених ћилима и другог) али власница сигурно неће тражити од осигурања да јој се надокнади та штета.
        Исто тако, тачно је да је власници средином љета било покушано паљење њеног аутомобила марке Мерцедес кабриолет али је све остало у покушају те је исти догађај власница уредно пријавила полицијској станици у Јањи.
        Поштовани молим Вас да све ово претходно написано ставите на свој блог што би била једна велика душевна сатисфакција мојој клијенткињи Габријели Петровић, а поготово из разлога што је иста након повратка у Холандију подвргнута лијечењу и болничком третману.




                                                                                          Адвокат Мирко Благојевић                   

У Бијељини, 24. 11. 2015. године                                 __________________________                                          





MUP RS teško obmanuo javnost: U Janji pripremana prevara sa osiguranjem, a ne teroristički napad (15.11.2015.)

piše: Slobodan Vasković

MUP RS teško je obmanuo javnost tvrdnjama da je u Janji kod Bijeljine pripreman težak teroristički napad na građane tog mjesta. Istina je da je pripremana prevara jedne osiguravajuće kuće, ali da su propagandisti Milorada Dodika iskoristili ta saznanja i činjenicu da jeste bilo pripremljeno paljenje Hotela “Dalas”, kako bi javnosti plasirali tešku laž o terorističkom napadu.



Glavni protagonisti ove lažne, ali i veoma opasne priče, koja jeste doprinijela narastanju međunacionalnih tenzija, su Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS i Predrag Ćeranić, šef paraobavještajne službe, koja je infiltrirana unutar policijske strukture ovog entiteta.

MUP RS je 30. oktobra ove godine objavio da je u Hotelu “Dalas”, u naselju Janja kod Bijljine, spriječen teroristički napad.

Dan poslije, 31.10., ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je "Glasu Srpske" da je cilj terorističkog napada bilo izazivanje vjerske, nacionalne i rasne netrpeljivosti, s obzirom na to da je Janja većinski naseljena bošnjačkim stanovništvom.

- Stotinjak flaša napunjenih benzinom i plinske boce bile su povezane čaršavima. Da je to zapaljeno, došlo bi do velike eksplozije koja bi imala šire razmjere. Izgorjele bi i kuće u okolini u kojima žive Bošnjaci, a odnosi u RS i u BiH bili bi destabilizovani. Da taj pokušaj terorističkog čina nije osujećen, došlo bi do međunacionalne netrpeljivosti i nestabilnosti - kaže Lukač.

U “Glasu” se oglasio i Predrag Ćeranić, šef privatne Dodikove Udbe, koji je istakao da je policija bila izuzetno efikasna i da je obavila veliki posao i spriječila ogromne posljedice.

Teroristički čin bi u trenutno složenoj političkoj situaciji u BiH dolio ulje na vatru čak i kad ne bi bilo ljudskih žrtava. Taj dio Janje naseljen je bošnjačkim stanovništvom, pa nije teško pretpostaviti kako bi politička situacija bila usložnjena u smislu ugrožavanja bezbjednosti povratnika. Za svaku pohvalu je sve ono što je preduzeo MUP RS - rekao je Ćeranić.



Jedini koji u ovom slučaju stvarno žele doliti ulje na vatru i ugroziti bošnjačko-srpske odnose jesu upravo Lukač i Ćeranić.

Gabrijela Petrović, vlasnica “Dalasa” namjeravala je zapaliti hotel, kako bi naplatila od osiguranja milion i po evra.

Petrovićeva je na tu sumu osigurala “Dalas”, čija je realna vrijednost 150 hiljada evra. Da je uspjela u svojoj nakani, prevarila bi osiguranje. To njoj nije prvi slučaj, jer je već izvršila prevaru osiguravajuće kuće, inscenirajući paljenje svog vozila “Mercedes”.

Sve ovo rečeno mi je u MUP RS.

“MUP RS imao je informaciju o pripremi prevare 15 dana prije nego što su navodno otkrili veliku teroristićku zavjeru, ali nisu ništa preduzimali. Reagovali su tek kada im je iz Sipe dostavljena informacija da se prevara priprema. Sve su potpuno lažno predstavili kao sprečavanje terorističkog napada, sa ciljem promocije Uprave za borbu protiv terorizma koju kontroliše Ćeranić”, tvrde moji izvori iz vrha MUP RS. 


Oni se pitaju da li je stvarna namjera bila da se dozvoli paljenje hotela, kako bi “teroristička” prijetnja bila što vjerodostojnija(?!) i ukazuju da se reagovalo tek nakon dojave Sipe. 
 

Sam Ćeranić je, dan nakon “akcije”, u “Glasu” rekao da je “Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma opravdala povjerenje ministra Lukača koji ju je nedavno formirao”.

Naravno, Ćeranićevi “udbaši” preuzeli su “istragu” i, što je interesantno, ne vode je nadležni iz Odjela za borbu protiv terorizma, već Odjel za prevenciju.

I na ovom slučaju se pokazalo kakvim sve opasnim nedjelima su se spremni služiti i Lukač i Ćeranić i koliko je ovaj dvojac zaista opasan i spreman na sve.

Ćeranić je zvanično savjetnik Lukača. Do sada njih dvojica nisu uspjeli raskrinkati nijednog teroristu, a imali su  nekoliko “uspješnih” akcija.
Jedino su uspješni u terorisanju i plašenju javnosti svojim suludim “akcijama” i izmišljotinama.