уторак, 17. новембар 2015.

Banka Srpske: Šteta 170 miliona; SDS ni riječi o propasti

piše: Slobodan Vasković


Ukoliko Banka Srpske doživi sudbinu Bobar banke, a sve su prilike da hoće, propašće 140 miliona KM državnih depozita. Od toga je 30 miliona KM Ministarstva finansija, jer je Zoran Tegeltija, uprkos notornim pokazateljima da Banka tone, sredstva iz Budžeta držao na njenim računima. 

Propašće i 10 miliona “Elektroprenosa” BiH, koje je Matan Žarić, direktor te firme, lani oročio u Banci na dvije godine, sa kamatom od 3,8%, ali se ispostavilo da je poslovao po principu “skuplja pita nego tepsija”.

Žarić je krajem avgusta ove godine pokušao da razroči pare, međutim nazvala ga je Željka Cvijanović i kratko mu rekla ”Zaboravi na novac”. Poseban problem je što je Žarić tih 10 miliona i držao u Banci Srpske da bi pripomogao njenom opstanku. Pare nisu njegove, već državne, pa bi trebalo u nadležnim institucijama da objasni zbog čega je bacio toliku sumu.

Propašće i 30 miliona kapitala Banke, odnosno novac kojim je Vlada RS dokapitalizovala ranije propalu Balkan Investment Banku i od nje stvorila takođe propalu Banku Srpske.

Štednja u Banci iznosi 30 miliona KM, a dobar dio tog novca namiriće Agencija za osiguranje depozita. Već su oni pripremili 65 miliona KM potrebnih da isplate sve depozitare do visine od 50 hiljada KM, na koliko imaju pravo po zakonu u slučaju propasti neke od banaka. Za ttih 65 miliona KM biće oštećena BiH.

Tragično je da Željka Cvijanović, premijerka, sa pratećom bulumentom prodaje zjale po SAD-u, dok se finansijski sistem RS ruši, ali je još tragičnije da je SDS ostao bez ikakve reakcije na vijest o uvođenju prinudne uprave u Banku Srpske.

Niko iz te stranke nije rekao ni jednu jedinu riječ, niti se oglasio ikakvim saopštenjem. Pitanje je i da li su uopšte saznali da je Banka kolabirala. SDS je ponovo savladan “Nojevim sindromom” i najmanja bi šteta bila da je to samo po ovom pitanju; Problem je što je to kod njih osnovna politika.