понедељак, 9. новембар 2015.

ŠTRAJK U FARMLANDU: Krave gladuju, Vasiljević bježi u Miami!

Piše: zurnal.info

Dragan Vasiljević, predsjednik UO i vlasnik „Farmlanda“, sprema se da ugasi proizvodnju mlijeka u ovom preduzeću i da pobjegne iz zemlje u SAD, gdje na Miami Beachu posjeduje zgradu, o čemu je Žurnal ranije pisao.
Posljednjih dana problemi u „Farmlandu“ kulminirali su štrajkom radnika zbog neisplaćenih plata. Međutim, problem neisplaćenih plata nije jedini u ovom „gigantu“ za kojeg se tvrdilo da će biti nosilac razvoja mljekarstva u RS i koji se diči da je najveća farma muznih grla u jugioistočnoj Evropi. 
Sami radnici upozoravaju da se u firmi pere novac poreskih obveznika RS i BiH, a sve uz pomoć nadležnih institucija koje za sve znaju, a ništa ne preduzimaju da se to spriječi.


Problemi su i u neredovnim isplatama premija za mlijeko od Ministarstva poljoprivrede RS i Agencije za agrarna plaćanja i malenim prinosima žitarica koje siju na 1.500 hektara zemlje dobijene od Ministarstva na koncesiju, zbog čega muzna grla nemaju dovoljno hrane.
Javna je tajna da se Vasiljević hvali poznanstvom sa Miloradom Dodikom koji ni jednom ministru poljoprivrede ne dozvoljava da riješi stanje u preduzeću, a zbog toga se Vasiljeviću gleda kroz prste za sve što radi i traži.


Od 1.500 muznih grla na farmi „Farmlanda“, koliko ih je bilo donedavno, ostalo je nešto manje od 1000 muznih krava koje se „kljukaju“ raznim antibioticima da bi dale što više mlijeka. Nakon nekog vremena, kada im istekne rok upotrebe krave se prodaju po visokim cijenama poljoprivrednicima koji ubrzo poslije kupovine shvate da su bili prevareni, jer tako iscrpljeno grlo ostaje vrlo kratak period sposobno da daje više mlijeka. Registrovani su i slučajevi uginuća krava sa „Farmlanda“ koje su prodate drugim licima.


SVAKA LITRA EKSTRA KVALITETNA
Sve to je dovelo do smanjenja proizvodnje mlijeka, ali uprava „Farmlanda“ i dalje lažira podatke o količinama proizvedenog i otkupljenog mlijeka pa, za jednu premiju za navodno proizvedenih i prikazanih 600.000-650.000 litara mlijeka mjesečno, „Farmland“ od Agencije za agrarna plaćanja dobije oko 200.000 maraka, što iznosi oko 2.500.000 KM godišnje.
Nevjerovatno je da je svaka litra koja se proizvede na „Farmlandu“ ekstra klase, što znači 30 pfeniga premije po litri mlijeka. Istinitost ovih podataka niko ne smije da kontroliše, jer Vasiljević zabranjuje ulazak svakoj inspekciji u krug preduzeća. Protiv Vasiljevića i „Farmlanda“ se vodi istraga zbog utaje poreza pa je i to razlog zašto se sprema za odlazak jer od „zlatne koke“ još malo neće ostati ni perje. „Farmlandu“ je, kroz razne podsticaje, od 2007. godine do danas dato skoro 30 miliona KM.

Uostalom, premije za mlijeko ekstra klase povećane su upravo nakon intervencije Vasiljevića kod Dodika pa sad dva miliona maraka, koliko mjesečno ide za premije za mlijeko, predstavlja ogroman teret za budžet RS. Čak i ministar finansija Zoran Tegeltija ima glavobolje zbog toga, jer ga ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić pritišće da se prioritetno isplaćuju premije za mlijeko. Od tih silnih 25 miliona maraka, koje godišnje idu na premije za mlijeko, najmanje koristi imaju manji proizvođači mlijeka kojima se gleda svaka dlaka u jajetu, smanjuje otkupna cijena i kojih je svaki dan sve manje, dok „Farmland“, PD Semberija, PD Nevesinje, Vladimir Usorac  i ostali članovi mljekarske mafije svaki mjesec imaju ekstra klasu za svaki proizvedeni litar mlijeka.

KRAVE GLADUJU, ZAJAM SE NE VRAĆA
Od 500 muznih grla koje su „Farmlandu“ dodijeljene 2010. godine nije ostala skoro nijedna krava, a „Farmland“ nikada nije vratio ni jedno tele od tih krava JP „Robne rezerve RS“ preko kojeg su mu i dodijeljene. Uz to, potrošeno je svo žito koje se čuvalo u silosima preduzeća za JP „Robne rezerve“ RS. Niko iz „Farmlanda“ za ovo nije odgovarao iako se sve zna, jer su predstavnici Ministarstava poljoprivrede i trgovine u Vladi RS napravili izvještaj o ovom.

Niko iz „Farmlanda“ nije odgovarao ni za višemilionski dug za regresirano mineralno đubrivo, jer je Vasiljević kod svih ministara poljoprivrede izdejstvovao da dužnici prema budžetu RS i Robnim rezervama imaju pravo na podsticaje što je nečuvena praksa.
Iako premije za mlijeko kasne i nije isplaćeno već šest premija za mlijeko u ovoj godini, „Farmland“ ima prioritet u svemu što rade pa im je Agencija za agrarna plaćanja, uz nezakonitu odluku Vlade RS, omogućila da sklope Ugovor o cesiji sa Unicredit bankom koja mu je isplatila novac koji su trebali da dobiju od Agencije za premije za oktobar, novembar i decembar 2014. godine.

Nečuveno je da je to omogućeno samo „Farmlandu“, a ne poštenim mljekarima koji muku muče sa proizvodnjom i otkupom mlijeka. I opet niko nije odgovarao, ni u Agenciji za agrarna plaćanja ni Ministarstvu poljoprivrede, koje naređuje direktoru Agencije šta da radi.
Drugim riječima, najodgovorniji za sve je ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, bez čijeg znanja ne može ništa da se uradi ni u Ministarstvu ni u Agenciji za agrarna plaćanja. Mirjanić je dao saglasnost IRB RS da se Farmlandu dodijeli i 15 miliona KM zajma za vraćanje dospjelih poreskih obaveza i vraćanje ranijih dugova. Zajam se ne vraća redovno, krave gladuju, radnici ne dobijaju plate, a država baca novac u vjetar isplatom podsticaja.