петак, 27. новембар 2015.

Slučaj Lukač: Potvrđena optužnica protiv Spasojevića

Piše: Slobodan Vasković

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Dejana Spasojevića, zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti iz člana 169, stav 1 KZ RS“.

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Dragan Uletilović 28. oktobra 2015. godine.

Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Spasojevića 5. oktobra 2015. godine, zbog osnovane sumnje da je 20. avgusta 2013. godine „u vidno razjarenom stanju, vodeći za ruku svoju mlađu sestru Anu Spasojević, došao na dječije igralište u Ulici Jovice Savinovica bb u Banjaluci, te počeo da galami na grupu djece, koja su se zi igrala“.

Dalje se kaže da su se djeca u strahu od njega razbježala, a da se jedna grupa čak popela i na obližnje drveće. Spasojević je, kako se navodi, vikao da siđu s drveća, „da će ih sve pobiti, da neće tući one ko nije kriv, a da zna koje tukao njegovu sestru“.

U tom trenutku mu se obratila Marijana Lukač, čije troje djece je bilo među ostalom djecom, govoreći mu da ne galami, da su se djeca uplašila, da neće sići s drveća, nakon čega se Spasojević okrenuo i unio joj se u lice rekavši joj; „Šta ti hoćeš? Glavu ću ti otkinuti“, što je kod gospođe Lukač izazvalo strah i osjećaj lične ugroženosti, kao i ugroženosti zbog djece.

U optužnici se još navodi da je muž Marijane Lukač (koji je sa nekolicinom komšija izvodio radove u neposrednoj blizini) „pritrčao i spriječio Spasojevića u njegovim namjerama“.

Tužilaštvo navodi da je Spasojević „ugrozio bezbjednost pomenutih osoba prijetnjom da će njega i njemu blisko lice lišiti života“.

Sve ovo je Marijana Lukač svjedočila u Tužilaštvu, a njene navode potvrdila je i svjedokinja Dragana Franta, kao i očevici Željko Mikač i Milan Lazičić, te suprug oštećene Dragan Lukač.

Dragan Lukač je ministar unutrašnjih poslova RS, a protiv njega je Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo optužnicu za nanošenje lakših tjelesnih povreda Spasojevići 31. avgusta ove godine. Sud je potvrdio optužnicu 2. septembra 2015. godine.