уторак, 24. новембар 2015.

Novac za odlazak na sirijsko ratište stiže i iz Kanade


Piše: Slobodan Vasković

Odlazak bh. državljana na sirijsko ratište se jednim dijelom finansira iz inostranstva. Shema je veoma jednostavna i radi se, na prvi pogled, o veoma benignoj finansijskoj transakciji.

Oni koji finansiraju odlazak ekstremista u Siriju novac upute Western union-om na račun nekoga od članova porodice njihovog saradnika u BiH. Taj član porodice podigne novac, koji se potom podijeli ekstremistima. Tim novcem oni plaćaju karte za prevoz do Turske ili drugih destinacija, sa kojih mogu stići na ratište u Siriji.

Brojni dokumenti, koji su u mom posjedu, potvrđuju izrečene navode i konkretno ukazuju da je osoba pod imenom Abu Emran, nastanjen u Kanadi, finansirao odlazak Fikreta Hadžića na ratište u Siriju, kao i drugih osoba čija imena su nepoznata.

Fikret Hadžić je poznat bezbjednosnim organima BiH kao radikalni pripadnik vehabijskog pokreta. On je u Siriji, prema informacijama iz bezbjednosnih službi, boravio dva puta, i to od avgusta 2012. godine do februara 2013. godine, kao i od avgusta 2013. godine do maja 2014. godine. Oba puta je u Siriju stigao preko Istambula.

Zajedno sa njim, tokom drugog boravka, u Siriji su bila još tri državljana BiH: S.H. iz Kiseljaka, J. DŽ. Iz Sarajeva i V.K. iz Mostara.

U periodu februar – avgust 2013., odnosno u periodu između sa povratka iz Sirije i ponovnog odlaska na ratište u toj zemlji, bezbjednosne službe su intezivno opservirale sve razgovore i kretanje Hadžiće, o čemu su napravljene brojne službene zabilješke koje potpisuje Sipa.

Iz tih zabilješki, od kojih jednu objavljujem, uočljivo je da novac stiže iz Kanade od Abu Emrana i to na račun Hadžićeve kćerke. Novac je poslan za navodno stipendiranje njenih studija. Emran je uz novac poslao i poruku kako da se novac i kome raspodijeli, a Fikret Hadžić u jednom od telefonskih razgovora potvrđuje da zna koliko kome ide. Njegova kćerka u jednom trenutku kaže da ona više ne želi da se petlja u te poslove, jer sa njima nema ništa. Otac (Fikreta Hadžić) joj obećava da novac više neće ići preko nje i da pare podigne još taj put.

Hadžić jednom od svojih sagovornika objašnjava da je najbolje da „Kanađanin onu cifru pošalje na Hadžića odjedanput ili u dvije rate, a ne na ostalu braću, zbog troškova banke“.

Razgovori u ostalim službenim zabilješkama koje posjedujem su slični i svode se na upustva o tome kako podići novac i kako ga podijeliti.

Sipa je o svemu ovome obavijestila OSU, koja je o tome trebalo da obavijesti kanadske vlasti.