уторак, 3. новембар 2015.

Dodikove Zenge i Udbaši prijete političkim protivnicima

piše: Slobodan Vasković

Nebojša Lazic, zvani Zenga, je nedavno u prostorijama Opštine Bratunac prijetio Vidoju Zariću i Brani Đuriću, odbornicima u SO Bratunac, tražeći od njih da napuste matične odborničke klubove i podrže blok sa SNSD-om na čelu.

Prema mojim informacijama, Lazić, koji je pripadnik MUP RS, predstavio se kao pripadnik Državne bezbjednosti RS i u tom svojstvu vršio pritisak na pomenute odbornike.

Zarić i Đurić (odbornici SDS i SRS) su cijeli slučaj prijavili CJB Bijeljina, koji je podnio izvještaj Okružnom tužilastvu Bijeljina protiv Lazića.
“U vezi vašeg Zahtjeva za informacije od 29.10.2015. godine, obavještavamo Vas da je  SJB Bratunac 26.10.2015. godine proslijedila Okružnom tužilaštvu u Bijeljini krivične prijave Vidoja Zarića i Branka Đurića, zbog navodnog nezakonitog postupanja policijskog službenika Nebojše Lazića iz Bijeljine. S tim u vezi postupajući okružni tužilac je 02.11.2015. godine uputio CJB Bijeljina Zahtjev za prikupljanje dokaza i informacija”, odgovoreno mi je iz Tužilaštva Bijeljina.

U svakoj normalnoj zemlji bilo bi zapanjujuće da pripadnici policije maltretiraju političare i prijeteći od njih traže promjenu stava i stranaćkog dresa, ali to je, nažalost, u RS notorna stvar.

Zenga nije od juče na tom zadatku, već godinama radi najprljavije poslove za Dodika i SNSD, a on je bio “veza” koja je od Vojina Mitrovića napravila “Papka”.

Posebno je interesantno što se Zenga predstavio kao “pripadnik DB RS”, čime je potvrdio postojanje ove parabezbjednosne i paravojne formacije, kao i stvarne njene ciljeve.

Još 10. avgusta ove godine objavio sam da je Nebojša Lazić Zenga prvi operativac Dodikove Udbe u regiji Bijeljina.
On je u Odjeljenje za prevenciju ubačen direktno po Dodikovom nalogu, a na insistiranje Vojina Mitrovića, narodnog poslanika, poznatog iz afere “Dva papka”.

Dodikova paraudbaška organizacija involvirana je unutar MUP RS, u okviru Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS, a specijalni zadaci su joj napadi na političke protivnike.

Ministar policije Dragan Lukač omogućio je formiranje Dodikove Udbe.

Vezani tekst: Dodikovi udbaši obučavani u Izraelu; Imena ključnih osoba privatnog DB-a