четвртак, 5. новембар 2015.

Dodik doživio debakl na sastanku sa vrhom SPC

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik doživio je debakl na sastanku u Bijeljini sa vrhom Srpske pravoslavne crkve. Nijedan od svijih ciljeva nije ostvario, a većina vladika, koji  u bili prisutni, otišli su s uvjerenjem da ih je Dodik na prevaru dovukao u taj grad.

Stvarni razlog za sazivanje sastanka bilo je Dodikovo pismo Svetom Sinodu SPC, u kojem je on istakao da je Republika Srpska sa svih strana napadnuta, da se nalazi pred uništenjem i konačnim nestankom.

Dodik je u tom pismu iznio niz strašnih laži i objeda na račun lidera Saveza za promjene. Ništa neočekivano od Dodika, čija je politika antisrpski projekat.

Dodik je preko Grigorija izdejstvovao da Patrijarh Irinej sazove sastanak u Bijeljini i to u vrijeme posjete Aleksandra Vučića Sarajevu.

Imao je dva cilja: Da unizi značaj posjete srpskog premijera BiH i da Bosića natjera da ne dođe na sastanak, kako bi arhijerejima predstavio samo svoju “istinu”. I nastavio sa optužbama za izdaju.

Međutim, u SPC-u nisu htjeli da miniraju Vučića, a Bosić je, uprkos Dodikovim nadanjima, došao na sastanak, čime ga je doveo u vrlo nezavidnu situaciju.

Na sastanku je Dodik oštro krenuo na Bosića, tvrdeći da su “prenesene brojne nadležnosti”. Dodik je još tvrdio da on nije kriminalac, ali da su “Bosić i Ivanić izdajnici”. Lider SDS-a demantovao je Dodika, istakao da su u RS na djelu dva koncepta i arhijerejima dao svoje viđenje cijele situacije.

Vladike su se našle u čudu zbog čega je Dodik uputio onako dramatično intonirano pismo Sinodu.

Bosiću su u velikoj mjeri pomogli uravnoteženi istupi Irineja Bulovića i Amfilohija Radovića, koji su istakli da ni na koji način SPC neće da se miješa u političke odnose u Republici Srpskoj, a ni Patrijarh se nije stavljao ni na čiju stranu.

Na sastanku nije dogovoreno ništa, sem da se pokuša ostvariti saradnja između Savjeta ministara BiH i Vlade RS, a Bosić je istakao da jeste za saradnju, ali da neće primati naređenja od Dodika.

Bilo je riječi i o “teškom jeziku”, a interesantno je da se Dodik predstavio kao glavni i odgovorni urednik RTRS-a, jer je rekao da će sugerisati toj TV kući da smanji količinu optužbi na račun Saveza za promjene.

Naravno da od toga neće biti ništa, a već za par dana može se očekivati dalje produbljivanje teške političke krize. Dodik, kojem je sastanak sa vrhom SPC-a bio zadnja šansa da pokuša približiti pozicije sa Bosićem svjestan je da nije uspio u tome. Ništa drugo mu ne preostaje već da nastavi sa lažima i sprovođenjem svog antisrpskog koncepta.

vezani tekst: Dodikov očaj: Poslednji doručak kod Irineja