уторак, 24. новембар 2015.

Novi incident kod kasarne OS BiH

Piše: Slobodan Vasković

U neposrednoj blizini kasarne Oružanih snaga BiH u Butilama kod Sarajeva, u večernjim časovima 23.11. ispaljeno je nekoliko hitaca, potvrđeno mi je iz bezbjednosnih izvora.

Policija je izašla na lice mjesta i pronašla čaure od municije koja se koristi za gasni pištolj.

Policija ne može da kvalifikuje ovo djelo, a potraga za počiniocima je u toku.

Pucnjavom u Butilama nastavlja se niz provokacija i teških incidenata u čijem su središtu OSBiH.

Enes Omeragić ubio je dva vojnika OS BiH u Rajlovcu 18.11 .Omeragić je u kladionici 5+ iz automatske puške usmrtio dva vojnika, tako što im je pucao u glavu. Ostale prisutne nije napao.

Dva dana nakon toga desio se incidentu Salakovcu, na putu Sarajevo-Mostar kada je pripadnik OSA BiH Zlatko Humo bacio topovski udar na Antu Jeleče, komandanta OS BiH.

Zbog ubistva dvojice vojnika na razgovor je priveden Muhamed Meco, blizak srodnik Omeragića, ali je pušten na slobodu, jer se nije mogao dovesti u vezu sa ubistvom.

Meco je pripadnik grupe Rijada Rustempašića, koji je pravosnažno presuđen zbog planiranja terorističkih napada, ali je već izdržao zatvorsku kaznu.

Meco u tom slučaju nije presuđen, ali je interesantno znati da je Tužilaštvo Rustempašićevu grupu teretilo i za planiranje „napada na pripadnike vojske BiH, koji se obučavaju za odlazak u mirovnu misiju u Avganistan“.

U konačnoj presudi Rustempašiću nema ove kvalifikacije.