недеља, 22. новембар 2015.

Dvorske igre i intrige: Pomirenje Dodika i Radojičića; Zora Vidović umjesto Tegeltije; Milekić umjesto Injac

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Igor Radojičić poravnali su odnose i izmirili se. Dodik je obećao Radojičiću da će biti kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke. 

Ovu informaciju potvrdilo mi je nekoliko izvora iz vrha SNSD-a.

Nakon gotovo jednogodišnjeg manje više otvorenog sukoba Dodika i Radojičića, u kojem je potonji u jednom trenutku čak napustio klub poslanika SNSD-a, pa se (brže-bolje) vratio u njega, saga je završena pomirenjem, a najveći udarac pretrpio je Nebojša Radmanović.

Nakon što je otpočeo Dodikov napad na Radojičića, sa ciljem da ga marginalizuje (u čemu je i uspio), Radmanović je podržao lidera SNSD-a i bio ključni dio mehanizma koji je progonio nekadašnjeg potpredsjednika SNSD.

Odnosi između Radmanovića i Radojičića su pekinuti. Radmanović je imao namjeru i da dobije kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke, ali mu je Dodik uslovio tu želju zahtjevom da eliminiše Radojičića sa čela Gradskog odbora SNSD Banjaluka. Kada Radmanović (nedavno) nije uspio u tom naumu, Dodik je na poslednjoj sjednici GO SNSD BL javno podržao Radojičića.

Bilo je to iznenađenje i za samog Radojičića, ali nakon takvog Dodikovog postupka došlo je do unapređenja odnosa.

Tako je Dodik iz unutarstranačkih obračuna izišao kao potpuni pobjednik, a, što je po njega veoma važno, uspio je vještim manevrima razbiti nekadašnju osovinu Radmanović-Radojičić, koja je, uz njega, imala najveći uticaj u SNSD. Radmanović i Radojičić su znatno oslabljeni u stranci.

Radmanović, iako teško izigran Dodikovom novom romansom sa Radojičićem, nema kud i ostaje tu gdje jeste: Čeka da Dodik ispuni svoje obećanje i Željka Kovačevića imenuje za direktora “Elektroprivrede RS”.

Kombinacija je sledeća: Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS, se povlači sa te pozicije, a na njeno mjesto bi došla Branislava Milekić, koja je sada na čelu EPRS. Tako bi ostalo upražnjeno mjesto za Kovačevića. Najveće probleme oko ove kombinacije stvara Luka Petrović, jer vidi sebe na čelu EPRS.

Kombinacija bi mogla da odigra već do Nove godine, jer se očekuje hapšenje Slavice Injac zbog malverzacija u “Bobar banci” i “Banci Srpske”. Društvo bi joj trebala praviti Snežana Vujnić, direktorica IRB RS.

Kombinuje se i sa promjenama u Vladi RS, jer je Dodik veoma nezadovoljan radom izvršne vlasti.

Tako se kao novi ministar finansija pominje Zora Vidović, koja je trenutno na čelu Poreske uprave RS. Vidovićeva u ovoj godini ima solidne rezultate, što je preporučuje za poziciju koju trenutno drži Zoran Tegeltija.

Nepoznato je kud bi se Tegeltija djeo, a određeni izvori tvrde da bi on mogao biti novi premijer, ali to nije realno. Najrealnije je da Željka Cvijanović i dalje ostane na toj poziciji. Uklanjanje Tegeltije sa pozicije ministra finansija mogla bi biti karika koja je pomirila Dodika i Radojičića.

Kada će biti rekonstrukcija Vlade RS nije poznato, a upućeni smatraju da će do nje doći najranije nakon januarskih praznika.

Ono što je sigurno je da mart u Vladi RS neće dočekati Dane Malešević, ministar prosvjete i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza, koji su unutar SNSD-a ocijenjeni kao potpuno nesposobni.