понедељак, 2. новембар 2015.

Kaja nudio milion za učešće u odlučivanju o direktoru Sipe

piše: Slobodan Vasković

 
Mladen Milanović Kaja, vlasnik firme “MG Mind” i Nedeljko Kesić, direktor HE “Bočac” nudili su milion maraka za učešće u odlučivanju o tome ko će biti imenovan na poziciju direktora Sipe, potvrđeno mi je u vrhu Saveza za promjene.
“Poslali su izaslanika koji je donio ponudu: Milion maraka u kešu ukoliko im se omogući da odlučuju o tome ko će biti imenovan za direktora Sipe. Taj milion bio je samo ulaznica, a obećali su i finansiranje kampanje za lokalne izbore. Zauzvrat, čelnik Sipe bi zaboravio na sve istrage u vezi sa njima, a opstruisao bi one koje vodi Tužilaštvo BiH”, tvrde moji izvori.

Dalje navode da je ponuda odbijena, što nije spriječilo Kaju da nastavi sa pokušajima podmićivanja, kako bi zaustavio brojne istrage o svojim nelegalnim poslovima.
“Pokušali su doći i do Perice Stanića, ali su svi kontakti sa Kajom odbijeni i poručeno mu je da se više ne pokušava približiti”, naglašavaju moji sagovornici.

Kaja i Kesić su članovi “Mrkonjićkog klana”, trenutno najmoćnije kriminalne organizacije u Republici Srpskoj. Pripadnik tog Klana je i Zoran Tegeltija, ministar finansija.

Klan je u poslednjih nekoliko godina preuzeo gotovo sve poslove na održavanju puteva u Krajini, potom radove na uređenju korita rijeka, kao i brojne trgovinske poslove. Kajine firme su prioritet za plaćanje iz Budžeta RS, a ogromna sredstva se na njegove račune odlivaju iz JP “Putevi RS”.

Sve to mu je omogućio Tegeltija.

Tegeltija je uspio da “UniCredit” banku angažuje da finansijski podržava firme Klana, što je bio ključni trenutak za njihovu ekspanziju.

Dolaskom Tegeltije za ministra finansija, dolazi i do eksplozije poslovanja i UniCredit banke i Kajinih firmi. Već na kraju 2011., “UniCredit” bilježi dobit od 8, 2 miliona, koja se 2012. godine dramatično uvećava na 13.8 miliona.

Uprkos krizi koja rastura sve banke u svijetu, banjalučki “UniCredit” stalno je uspješan, pa je 2013. godine dobit iznosila 16,8 miliona, a 2014. je dostigla 17,7 miliona KM.
Znači, za samo četiri godine dobit “UniCredit” banke porasla je sa 293.000 KM, koliko je iznosila na kraju 2010., na 17.450.000 KM, odnosno uvećala je dobit za šezdeset puta (preciznije 60,6 puta).
Zoran Tegeltija najbolja je investicija “UniCredit” banke.

U njihovom poslovanju bila je prelomna 2011. godina kada su, po Tegeltijinom nalogu, dali 20 miliona KM firmi “MG Mind” za kupovinu banjalučke Tržnice. “UniCredit” je Milanovićevim firmama dala ukupno 40 miliona KM, iako se one nalaze na crnoj listi Svjetske banke, zbog nezakonitog poslovanja, pranja novca i prevara.

Ta 2010. i posebno 2011. godina, kada je Tegeltija postao ministar finansija, bila je ključna i za Milanovićeve firme, koje, doslovno, eksplodiraju u poslovima.

Milanovićeve investicije podržala je i Vlada RS-a, koja je sredinom 2010. i početkom 2011. godine iz fondova IRB-a odobrila četiri kredita “MG Mindu” i “Mrkonjićputevima”, u ukupnoj vrijednosti od 6,6 miliona KM

Početkom 2011., Kaja kupuje “Tržnicu”, a pri tom su mu nesebično pomogli Zoran Tegeltija i njegova supruga Dušanka Tegeltija, koja je pomoćnik ministra trgovine u Vladi RS. “MG Mind” je početkom 2011. godine za više od 20 miliona maraka kupio većinski paket akcija “Tržnice”.

Tegeltija je preko “Unikredit banke” Banjaluka obezbijedio “brzinski” višemilionski kredit Kajinoj firmi.

Na čelu Banke tada je bio Ivan Vlaho (sada direktor “UniCredit” Mostar), koji je zajedno sa Tegeltijom osmislio broje poslovne transakcije kojima je teško zadužen budžet RS, a “UniCredit” i Kajine firme ostvarili enormnu dobit od po nekoliko desetina miliona KM.

Toliko su unosni poslovi Kaje sa bankom, da je Vlaho u nekoliko navrata omogućio ovom članu Klana da posjeti centralu te finansijske institucije u MIlanu.

Sve to Vlaho je činio, uprkos činjenici da se MIlanovićeve firme nalaze na crnoj listi Svjetske banke. 
Vlaho je i veza između hrvatskih tajkuna i Milanovića, preko čijih firmi oni obavljaju poslove izuzetne vrijednosti. Zauzvrat, preko svojih veza u Tužilaštvu BiH oni su do sada članove Klana uspjeli sačuvati od progona. 

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo utvrdili su (aprila 2012.) da je “MG Mind prema presudama Suda BiH, preko dvije firme oprao ukupno 6 miliona KM”.

Naveli su da je presudom iz aprila 2011. godine precizirano da je “MG Mind” od juna do septembra 2005. godine fiktivno prodala “Metaloradu” iz Brčkog robu u vrijednosti 5,6 miliona KM i tako izbjegla plaćanje više od 800.000 KM poreza. Vlasnici „Metalorada” Alan Kamberović i Haska Klopić su osuđeni na po tri i po godine zatvora za pranje novca, dok Mladen Milanović, osnivač i direktor MG Minda, nikada nije odgovarao za utaju poreza.
“MG Mind” se pominje i u presudi Vujadinu i Aleksandru Savanoviću, koji su u novembru 2008. osuđeni na dvije godine i četiri mjeseca, odnosno pet mjeseci zavora, zbog pranja novca preko banjalučke firme “Krajina Co”.

Opljačkanim parama MIlanović sada kupjue slovenačku firmu “Ljubljanske ceste”, a omogućeno mu je da iz RS za te potrebe iznese cca 16 miliona KM. (nastaviće se)