среда, 13. мај 2015.

Zašto je Zoran Tegeltija uništio Bobar banku

piše: Slobodan Vasković

Ministar finansija Zoran Tegeltija sasvim svjesno ruši bankarski sektor Republike Srpske zbog svojih ličnih interesa.

Tegeltija je najodgovorniji zbog propasti “Bobar banke”, koja se mogla spasiti da se na vrijeme reagovalo. A nije. Na rubu je i “Banka Srpske”, nekadašnja Balkan Investment Banku (BIB). Tegeltija je godinama znao šta se dešava u BIB-u, ali prstom nije mrdnuo da spriječi teška kriminalna djela. Dapače.

Nakon propasti “Birča” on lično je izjavio da su Litvanci preko te firme i BIB-a ukrali milijardu maraka, ali niko zbog toga nije odgovarao. Ni Aleksandar Džombić, ni Zoran Tegeltija, ni Milorad Dodik.

Kao što je znao za kriminalna dešavanja u BIB-u, Tegeltija je bio obaviješten i o nezakonitostima u “Bobar banci”, ali nije preduzeo nijednu jedinu mjeru da ih spriječi. Nije to učinio ni nakon što je Gavrilo Bobar 2013. godine obavijestio nadležne institucije da u Trezoru banke nedostaje deset miliona KM, te da je izvlačenje novca počelo još 2009. godine, kada je uzeto 57.000 KM.

Bobar banka je mogla biti spašena da je to vlast htjela. Ali nije.

Tegeltija je dozvolio propast Bobar banke kako bi zadovoljio finansijske apetite Mrkonjićkog klana, koji finansira UniCredit banka.

Jednostavnije rečeno, Tegeltija je uništio domaću banku zbog UniCredit banke. Prethodno je ovu banku, koju direktno kontroliše HDZ Dragana Čovića, uvukao u brojne poslove sa Vladom RS.

UniCredit banka je Vladi RS dala kredita u iznosu od 300 miliona KM. I na osnovu tih plasmana imala dobit na kraju 2014. godine od 17,7 miliona KM. Ista ta UniCredit banka imala je dobit na kraju 2010. godine od svega 293.000 KM.

UniCredit banka je dala 40 miliona KM kredita firmama “MG Mind” i “Mrkonjić putevi”, koje su u vlasništvu Mladena Milanovića Kaje, iako se te firme nalaze na crnoj listi Svjetske banke i ostalih globalnih finansijskih institucija.

Kada je propala Bobar banka, Agencija za osiguranje depozita BiH je donijela odluku da se komintenti propale banke isplate preko UniCredit banke.

Agencija osigurava depozite do 50.000 KM.

Takva odluka nije mogla biti donešena bez Tegeltijinog pristanka.

Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita, 12. januara 2015. gosdine je naveo da postoje tri načina za isplatu: isplata na licu mjesta, prepuštanje izbora vlasniku i da se sredstva zadrže u banci isplatioca. On je istakao da će se isplata vršiti u UniCredit banci A. D. Banja Luka, podsjetivši da je riječ o osiguranim depozitima do 50.000 KM. Agencija je, dodao je on, pozvala tri banke, ali samo je UniCredit banka bila spremna da prihvati ovu obavezu.

"Na ukupni iznos depozita obračunata je i kamata. Isplata počinje za sedam dana, na 112 isplatnih mjesta, kroz 32 filijale UniCredit banke i pet agencija. Rok isplate trajat će pet godina, tako da nema potrebe da se diže galama i da se stvaraju nepotrebne gužve", istakao je Nevjestić.   

Naravno da je sve učinjeno u skladu sa rupama u zakonu, jer nije raspisan tender. Prosto je nevjerovatno da bilo koja Banka odbije isplatu gotovog novca, a da ima velike šanse da bar njegov jedan dio zadrži na svojim računima. Sve je bila igra i dogovor. I dvije Banke koje su pozvane pa odustale učinile su to zbog “naređenja odozgo”. Uz to, pitanje je koje su banke pozvane i po čijem izboru? Sam Nevjestić, bez Tegeltijine asistencije, nije mogao donijeti odluku o Banci koja će isplaćivati depozite.

Na taj način je UniCredit banka predstavljena kao najsigurnija u RS
Povećanjem depozita ojačana je UniCredit banka, jer je povećan njen kreditni potencijal. Banka je ojačana bez uložene marke, pošto su štediše Bobar banke natjerane da ulože u nju.

To je zauzimanje tvrđave bez ispaljenog metka, jer većina isplaćenih depozita ostaje u Banci isplatiocu.

Uz to, ona je dobila nove depozite, na koje su mnogo manje kamate nego što su na tržištu.

Na taj način je preko UniCredit banke isplaćeno svih 80 miliona KM depozita. Veliki broj građana novac je zadržao u toj banci na štednji. I tako je na računima UniCredit banke od ukupno 80 miliona realizovanih isplata, ostalo 45 miliona KM.

Na taj način su došli do jeftinih depozita, jer su depozitarima Bobar banke ponuđene niske stope. Računali su na psihološki moment prepadnutih depozitara i upalilo je: Kamatne stope na štednju su nudili po 2,7%, dok su one na tržištu za 1% više i iznose 3,7%.

Od 80 miliona KM depozita koji su isplaćeni, UniCredit banka je, bez imalo truda i bilo kakvih ulaganja, dobila 45 miliona KM.

Tegeltija je njihov marketinški genije.

Da sublimiram: Tegeltija je svjesno dozvolio urušavanje i propast Bobar banke, kako bi njene štediše (depozitare) usmjerio u UniCredit banku i toj finansijskoj instituciji omogućio lakih 45 miliona KM novog kapitala.

Pri tom je Republici Srpskoj napravio štetu od cca 250 miliona KM, a Bosni i Hercegovini od 80 miliona KM; koliko je Agencija za osiguranje depozita isplatila preko “UniCredit” banke depozitarima Bobar banke (depoziti do 50.000 KM).

Zahvalnica za ovu finansijsku akrobaciju stigla je prije nekoliko dana: UniCredit banka je dala novi kredit od 13 miliona KM firmi iz Mrkonjićkog klana i omogućila im da spasu jednog svog posrnulog člana. (nastaviće se)