понедељак, 18. мај 2015.

“Dvor”: Cvijanović i Tegeltija veća opasnost po Dodika od Radojičića

piše: Slobodan Vasković

Najbliži saradnici Milorada Dodika procijenili su da su po opstanak Režima najveća opasnost Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija, a ne Igor Radojičić, koji je, koliko do juče, na “Dvoru” slovio kao raskolnik i neprijatelj No1.

Dodikovo najuže okruženje ubijeđeno je da su Cvijanovićkino neznanje i Tegeltijin način vođenja Vlade RS direktno usmjereni na rušenje lidera SNSD-a.

“Konačno su svi shvatili da Tegeltija upravlja Cvijanovićkom, a ne Dodik. Uz to su shvatili i da je Tegeltija svjesno, preteklih godina, radio na urušavanju tajkuna bliskih Dodiku, šireći sopstveno carstvo. Sada je situacija takva da je veliko pitanje smije li Dodik otvoreno krenuti na Tegeltiju”, tvrde moji izvori sa “Dvora”.

Ukazuju i na novostvorenu unutarstranačku koaliciju “Tegeltija - Nebojša Radmanović“, koja je Dodiku dodatni problem.

„Radmanović ide tamo gdje je novac. Zato je Radojičiću i zabio nož u leđa i podržao njegovog najvećeg rivala Tegeltiju, a samim tim i Cvijanovićku. Radmanović želi da ovlada Elektroprivredom RS i insistira na tome. Ukoliko to Dodik dozvoli, ostaće mu kontrola nad nekoliko kioska. Tegeltija je Radmanoviću obećao kontrolu nad EPRS“, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, Dodikov prvi krug saradnika vjeruje da on još uvijek može ukloniti Cvijanovićku i Tegeltiju i opstati sa “ono malo preostale harizme”.

Još su dodali da Republici Srpskoj definitivno nedostaje najmanje 400 miliona KM i da se u ovom trenutku ne vidi kako i gdje naći taj novac.

“Zvuči apsurdno, ali to je Dodikova šansa da ukloni Cvijanovićku i Tegeltiju. Dodik sada pokušava preko Marka Pavića preuzeti nekoliko SDS-ovih ‘Papaka’, čime bi ojačao sebe i onemogućio Radmanovića, Cvijanovićku i Tegeltiju da ga spriječe u promjeni Vlade RS. Cijela priča oko uzdrmavanja Pavićeve poslaničke grupacije je isfingirana i cilj joj je otvaranje prostora za prelazak najmanje dva poslanika SDS-a”, tvrde moji sagovornici.


Oni nisu mogli precizirati kada će doći do smjene Vlade RS, navodeći da je kraj septembra/početak oktobra krajnji rok za takav potez.
“Do smjene Vlade RS može doći i za desetak dana: sve je stvar procjene Dvora o realnoj snazi Tegeltije da se odupre smjeni. Naravno, Dodik želi da Vlada RS dobije što više negativnih poena kod javnosti, kako bi njena smjena imala što jači efekat”, kažu oni.

Izvori još navode da je Dodik upoznat sa Tegeltijinim tajnim kontaktima sa predstavnicima jedne snažne evropske države, koji su oštro protiv lidera SNSD-a.
“On je tražio podršku za suprotstavljanje Dodiku i podrška mu je i obećana”, tvrde sagovornici.

Upitani otkud tako nagla promjena u definisanju najvećih unutarstranačkih Dodikovih neprijatelja i zamjena Radojičića Tegeltijom, moji izvori su odgovorili da je „Dodik konačno uvidio da mu je Tegeltija gotovo potpuno oduzeo kontrolu nad izvršnom vlasti“.
„Dodik je smatrao da je Cvijanovićka njegova marioneta, a istina je da su i Dodik i Cvijanovićka Tegeltijine poluge. Sada je to Dodik shvatio, ali je, u međuvremenu, Tegeltijina tajkunska grupa toliko ojačala da on ne smije direktno udariti na njega, već mora pomno pripremiti njegovu egzekuciju, kao i smjenu kompletne Vlade RS“, ističu oni.

Još dodaju da Dodik zna da Radojičić čeka njegovo slabljenje u stranci, kako bi ga pokušao srušiti.
„To jeste neprijatno po Dodika, ali Radojičić je još vrlo daleko od tačke na kojoj bi se mogao otvoreno suprotstaviti Dodiku. To šefu daje dovoljno prostora i vremena da se obračuna sa Tegeltijom. Radojičić će ta nastojanja podržati i neće praviti Dodiku veće probleme, ukoliko procijeni da bi Tegeltija zaista i mogao biti uklonjen“, zaključili su oni.