уторак, 19. мај 2015.

Dodik otpočeo rušenje Vlade RS

piše: Slobodan Vasković

Režim je za jedan dan demonstrirao demokratičnosti više nego za proteklih deset godina: Igor Radojičić, poslanik vladajućeg SNSD-a, oborio je nacrt Zakon o finansiranju NVO na parlamentarnom odboru za evropske integracije, dok je Adam Šukalo, dio DNS-ove poslaničke grupe, na istom odboru srušio nacrt  Zakona o javnom okupljanju.

Toliko je demokratije da se naježiš.

Mnogi su procijenili da je skupštinska većina dovedena u pitanje, ali to nije baš najrealnije. Upravo je suprotno: skupštinska većina djeluje vrlo sinhrono, a sve ovo je razigrano kako bi se otpočelo sa rušenjem Vlade RS i njenom promjenom.

Uz to, ostvareni su i dobici prema javnom mnjenju i međunarodnoj zajednici, koji su se oštro suprotstavili donošenju pomenutih akata.

Vlada RS, koja je predložila ove zakone, doživjela je težak udarac, jer su oboreni od skupštinske većine koja je izabrala aktuelnu izvršnu vlast.

Cijeli koncept udara na Vladu RS osmislili su Milorad Dodik i Marko Pavić, a Radojičić je prihvatio ovu igru, jer mu je cilj da sruši Cvijanovićku i Tegeltiju. Nakon čega vidi svoju šansu, ne kao premijer, već da dodatno ojača u SNSD-u.

U ovoj situaciji Dodik i Radojičić imaju isti cilj, što nikako ne znači da je i Radojičić kreirao plan rušenja. Radojičić zna za sukob Dodika i Tegeltije, pa je glasao protiv Zakona, kako bi dodatno “zapržio čorbu”, dok je Šukalo sve uradio u dogovoru sa Pavićem.

Svi navedeni imaju svoje razloge za rušenje Vlade RS, primarno Cvijanovićke i Tegeltije: Radojičić, jer smatra da njih dvoje treba izbaciti iz SNSD-a; Dodik, jer mu je Tegeltija preoteo uticaj na finansijski sektor, ali i ključni uticaj na Cvijanovićku, dok je Pavić tokom formiranja vlasti (nakon izbora) imao stav da ni Cvijanovićka ni Tegeltija ne trebaju biti u Vladi RS. Dodik je imao posve drugačiji stav. I grdno pogriješio.

Što se tiče Šukala on sasvim solidno odrađuje koalicione zadatke, a nagrada bi trebala biti pozicioniranje članova njegove stranke u Javnim preduzećima.

Kada će Vlada RS biti srušena? To zavisi od Dodikove procjene da li su svi poslanici većine čvrsto utegnuti, posebno zbog činjenice da velikih problema ima u Socijalističkoj partiji.

Dva “Papka” iz SDS-a, čiji se prelazak najavljuje, mogli bi biti ključni za izbor nove Vlade RS.