среда, 13. мај 2015.

Vučić za pravi put; Novi “Papci” za stari Režim; Paljanski SDS i PDP u akciji spasavanja Bude Stankovića

piše: Slobodan Vasković

Aleksandar Vučić pozvao je, tokom posjete Sarajevu, na dogovor Srba i Bošnjaka, što je potez koji bi mogao biti stajni kamen novih nacionalnih odnosa i politika na ovom prostoru. Odnosa i politika koji bi značili konstrukciju i izgradnju, a ne mržnju i razgradnju.

Pomirenje, u punom smislu te riječi, između Srba i Bošnjaka ključno je za dalji razvoj i napredak oba naroda.

Šta bi značio takav iskorak? Stabilizaciju političkih prilika, prije svega, a potom i mogućnost napretka i Srbije i BiH. I Crne Gore.

Pomirenje Srba i Bošnjaka značilo bi potpunu relaksaciju odnosa u BiH i pomjeranje ove zemlje sa vrha političkih problema u Evropi ka podiocima stabilnosti. Značilo bi to, ujedno, i stabilizaciju Sandžaka u Srbiji i Crnoj Gori i rješavanje velikih napetosti u tom regionu.

Značilo bi to i jačanje pozicije srpske i bošnjačke manjine u Hrvatskoj, koje su u nimalo zavidnoj situaciji.

Države iz regije tim pomirenjem dobile bi konačno priliku da 20 godina nakon rata iz njega zaista izađu i u duhovnom smislu, što bi, samo po sebi, u ovom trenutku predstavljalo korak od sedamdesetsedam milja.

Ostalo bi išlo samo po sebi, prirodnim tokom. A u BiH je neprirodno da dva najveća naroda već 25 godina udaraju jedni na druge, pri tom nanoseći najveću štetu samima sebi.

Indikativno je da u svojoj izjavi Vučić nije pomenuo Hrvate u BiH, čime nije umanjio njihov značaj, ali je, stavljajući težište na bošnjačko-srpske odnose ukazao na srž problema ove zemlje. I činjenicu da bez rješavanja tog problema nema mira ni za koga. Time je Vučić takođe želio naglasiti da je pitanje srpsko-hrvatskih odnosa pitanje Beograda i Zagreba, a ne Banjaluke i Mostara.

Vučić je, ujedno, još jednom javno demonstrirao da politika Beograda nema ništa sa politikom Milorada Dodika i da ne stoji iza njegovih secesionističkih avantura, koje su lažne bez izuzetka. Ali doprinose daljem trovanju srpsko-bošnjačkih odnosa.

Time je Vučić ukazao i da Koalicija Dodik-Čović nije dobra ni po Srbe ni po Bošnjake. Ali ni po Hrvate. Dva na Jednog ovdje je uvijek katastrofa. Donosi korist pojedincima iz elita/elitama, dok je narod u bijedi u oborima.

Vučić se u Sarajevu sreo i sa Mladenom Bosićem, što je potvrda da podržava njegovu politiku.

Milorad Dodik je pregažen. Pregazilo ga je i vrijeme i okolnosti i nove politike. On samo može svojim daljim djelovanjem nanijeti još veću štetu srpskom korpusu u RS/BiH. Izgleda da je to i Beograd shvatio.

I za nadati se da je razumio da Republikom Srpskom više, u ovom trenutku, upravlja Dragan Čović nego Milorad Dodik. A Dodik ne može ništa učiniti da spriječi dalje jačanje Čovićeve vlasti u ovom entitetu.

To nas nakon velikih Vučićevih riječi dovodi do malih (zlo)djela ovdašnje kamarile.

Željka Cvijanović je ponovo u Vladi RS tvrdila da ne brine za većinu, jer imaju novu četvoricu “Papaka”.  

Već sam zabrinut da je neko nije snimio, pa ćemo ponovo morati braniti “Klix”.

“Papci” su, tvrde slušaoci, iz SDS-a.

Moraće se ukazati za koji dan, sedmicu najduže.

Ali dok se ne ukažu da ja ukažem da u SDS-u i PDP-u zaista ima “Papčina” koji su sa Režimom ušli u zločinačke vode zemljišne mafije. I za par miliona koje će ta SDS-ova i PDP-ova lokalna paljanska politička trulež zaraditi, opravdaće 400 miliona KM štete koju je nanio Budo Stanković, pljačkajući zemljište “Poljoprivredne škole”.

O svemu tome šire u sutrašnjem jutarnjem izdanju Bloga.

I za kraj: Ako mi neko dostavi snimak ŽC o novim “Papcima” objaviću ga. Pa neka košta koliko košta!