субота, 30. мај 2015.

Mrak pred očima, sa bljeskovima Narandžastog

piše: Slobodan Vasković

Konsterniran sam. Svjetski politički gigant Milorad Dodik nije rekao ni riječi o izboru predsjednika FIFA. Čime je dozvolio Velikoj Britaniji, Rusiji, SAD-u, Njemačkoj i ostalim patuljcima da preuzmu inicijativu u toj oblasti.

Kako shvatiti takav propust Administracije?!

Trebalo je, bar, da se oglasi Budo Stanković, nekadašnji šef FK „Laktaši“ ili Draško Ilić, vlasnik FK „Krupa“ i u Dodikovo ime iznesu stavove o Sepu Blateru. Čime bi sve bilo riješeno već u prvom krugu.

Ovako, cijeli Svijet se dobro namučio bez stava „Državnika“ i njegovih savjetnika.

Osveta FIFE će brzo stići: „Krupa“ će sigurno izvući „Real“ iz Madrida već u grupnom dijelu takmičenja.

Nije ovo jedini pokazatelj čudnih dešavanja u Administraciji.

Teško je narušen Zakon o javnom redu i miru, jer su se na jednom mjestu okupile NVO "trupe" koje finansiraju SAD. I sve je to nazvano kodnim imenom „Sajam“. I još upriličena bina i narodne nošnje, kako bi se prikrile stvarne namjere.

O kojima sve zna Nenad Kecmanović. Zvani Džuboks. Ubaciš kovanicu, a on svira pjesmu koju voliš.

Plus se na Sajmu pojavio Nikolas Hil, Otpravnik poslova američke Ambasade i održao i govor. Na sred Trga Krajine u Banjaluci. Dobro sad, možda ne na sred Trga, ali, svakako, usred Banjaluke.

I niko iz Administracije nije reagovao. Iako je Dodik u NIN-u Hila targetirao kao neprijatelja No1.

Ili je Dodik u NIN-u pričao bezveze ili se previše boji Hila, pa se nije na bini lično obračunao sa njim. Kako bi svoje riječi dokazao i u praksi. I zaštitio RS. Eliminacijom Hila, već u predtakmičenju Sajma.

Posebno je to čudno, jer Dodik voli obračune. Naročito sa slabijima. Mora da mu se Hil učinio prejak. Pa se nije usudio.

Garantujem, Džuboks ide uskoro sa tužbaljkom o Hilu od Trga Krajine.

Nakon ova dva teška propusta, već se pitam da li Administracija uopšte i funkcioniše? Jer se nije oglasila ni Željka Cvijanović. A ona bi imala šta reći o reformi FIFE i UEFE i odluci RS da u FIFU i UEFU uđu čim se te institucije reformišu. I dokažu da je lopta okrugla. A ne ravna kao ploča.

Šteta što se nije oglasila; Ona bi baš bila konkretna. Kao i uvijek u teškim situacijama po svjetski mir i bezbjednost. A i relaksira me svaki put kada je čujem. Volim te slapove ničega koji te ne tjeraju baš ni na kakvo razmišljanje. Baš ni na kakvo.

Administracija je, saznajem, odlučila da ne reaguje na provokacije iz FIFE i sa Trga Krajine. Posebno dva kruga glasanja. Sve im to djeluje Narandžasto.

Naročito srpske narodne nošnje.

A Narandžastog se treba čuvati. Zbog UV zračenja.

Nije Narandžasto bezveze; Administracija je baš u problemima, jer na pijaci nema novih „Papaka“, a ono malo Udbaškog Smeća što je na prodaji nije ni za kakve stabilne većine. Sve im od brige igra pred očima; Nema boje koju ne vide. Sve bljesak do bljeska.

Konsultujem oftalmologa, kako bih razjasnio simptome bolesti kod Administracije. Znam jednog dobrog u Sarajevu, ali ni u ludilu ga ne bih pozvao. Nije politički korektno. A i neprijateljski je prema RS. Neće, valjda, neki sarajevski oftalmolog ovdje NAMA analizirati NAŠE boje! Imamo mi svoj Spektar Crnih.

Zovem, naravno, Beograd i dobijam bratsko pravoslavno objašnjenje: Iznenadni blesak u očima rezultat je spazma, odnosno grča krvnih sudova, a jačina i boja svetla zavisi od količine krvi u cirkulaciji oka. Što je spazam krvnih sudova jači i njihovo suženje veće, to je protok krvi u oku manji, a slika tamnija. Sa potpunim prekidom cirkulacije slika je crna, a bolesnici je opisuju kao „mrak pred očima“!

Šta je sa Narandžastim, pitam.
To dolazi pre mraka, odgovori mi dežurni beogradski oftalomolog.

Sve je jasno: cirkulacije nikakve nema, krvni sudovi RS su baš u spazmu. Mrak u finansijama, mrak u privredi, mrak u ekonomiji, mrak u poljoprivredi, mrak u vodporivredi, posebno mrak u elektroprivredi, da ne kažem mrak u struji. Mrak pred očima. Sa bljeskovima Narandžastog.

I optimizam za kraj: Radosna vijest glasi da su pripadnici Saveza za promjene konačno progledali. Kada se više nema šta vidjeti.