четвртак, 7. мај 2015.

Rublja, Ruben i opasni izazovi

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik otputovao je u Moskvu, gdje će prisustvovati paradi povodom proslave 70 godina od pobjede nad fašizmom.

Taj postupak niko mu ne može, niti bi trebao, zamjeriti, bez obzira na Hladni rat koji bjesni i sukobljavanje na relaciji Rusija - Zapad. Koje se prelama snažno i preko ovih prostora.

Naravno da će Dodik, po povratku iz Moskve, pokušati politički kapitalizovati svoje prisustvo Paradi. Biće to vrlo mršavi rezultati ako ne donese pare od nekoliko puta najavljenih kredita.

U situaciji kada RS kao kamen tone u ambis finansijske crne rupe, samo prisustvo bilo kojoj Paradi, pa i onoj moskovskoj, ne može ublažiti nezadovoljstvo niti promijeniti tešku političku situaciju u kojoj se Dodik&Oligahrija nalaze.

Dodik je, prije odlaska, spinovao svojim zabrinutim biznismenima da će iz Rusije donijeti 100 miliona evra. Što je kap naspram ranije obećanih 700 miliona. Dramatičan pad visine kredita obrazložio je problemima u kojima se Rusija nalazi zbog sankcija Zapada.  

Biće interesantno čuti obrazloženje zašto nema ništa ni od 100 miliona evra, kako to tvrde upućeni. Dodik ovaj put nije na sva zvona razglasio da će donijeti pare. Bez obzira na to po povratku će morati odgovoriti na pitanja u vezi sa ruskim kreditima.

Treba pričekati i sa detaljnom analizom antiterorističke akcije Specijalnog tužilaštva RS i MUP RS, u kojoj je privedena 31 osoba, a za njih 11 zatražen pritvor.

Bilo bi vrlo nezgodno po izvođače akcije ukoliko cijela priča završi kao spektakl za dnevnopolitičke potrebe.

MUP RS se obezbijedio valjanim nalozima Tužilaštva i Sudova, za sada je sve na nivou sumnji, a neshvatljivo je da Specijalno tužilaštvo RS objavi imena svih privedenih i poveže ih sa terorizmom, nakon čega njih 20 pusti na slobodu.

Vrlo opasan propust koji ne doprinosi uvjerenju o najboljim namjerama i pojačava tvrdnje da je riječ o brendiranju terorizma u dnevnopolitičke svrhe. Kada se tome doda i činjenica da su MUP i Specijalno različito kvalifikovali krivična djela zbog kojih su priveli 31 osobu, brzopletost, najblaže rečeno, sve više izbija na vidjelo kao ključna odrednica akcije.

Ponešto se i bez čekanja na epiloge „Rubena“ može već zaključiti: MUP RS je akciju izveo bez podrške ostalih najvažnijih bezbjednosnih agencija iz BiH, što je začuđujuće. Budući da je riječ o vrlo vrlo osjetljivim stvarima, koje utiču i na međunacionalne odnose (posebno nakon terorističkog napada u Zvorniku), pitanje je da li je MUP RS trebalo da izvede akciju, bez upoznavanja drugih agencija sa njom. A nije ih upoznao.

Bilo bi katastrofalno da je, nakon „Zvornika“, otpočela „olimpijada“ bezbjednosnih agencija u borbi protiv terorizma i bitka za lidersku poziciju u toj ravni. Takvo segmentiranje i mrvljenje borbe protiv terorizma najviše bi išlo u prilog teroristima i nanijelo bi nesagledive štete na bezbjednosnom polju.

Bio bi to izuzetno opasan paradoks: Cijeli svijet se ujedinjuje u borbi protiv tog zla, a u BiH se dodatno razjedinjuje, čime bi se otvorio širok koridor za djelovanje najradikalnijih grupa.

Bez saradnje i razmjene informacija između svih u BiH, plus okruženje, nema efikasne borbe protiv terorizma. Potrebna je veća razmjena informacija i veće povjerenje između svih bezbjednosnih agencija u BiH, a čini se da to u ovom trenutku nije nimalo lako postići. Ako je uopšte moguće, što je vrlo loša poruka.

Za nadati se da MUP RS nije krenuo u opasnu avanturu takmičenja sa drugim agencijama i samoizolacije, kao posledice toga, kao što se za nadati i da će najznačajniji političari iz BiH i oba njena entiteta smoći snage da pozovu na odgovornost Gorana Salihovića, Glavnog tužioca BiH, koji, zbog svojih ličnih sukoba, opstruiše rad Udarne grupe protiv terorizma. Koja je održala jedan sastanak u dvije godine postojanja. I to onaj osnivački.

Takvo ponašanje i otvorilo je prostor za (moguće) međusobno takmičenje bezbjednosnih službi u BiH. I, što ne reći, prostor za djelovanje najradikalnijim grupama.  

Bilo bi odlično kada bi u tom pravcu nastupila i SDA, umjesto što njeni najviši funkcioneri radikalizuju ambijent neodgovornim izjavama. Kongres SDA nije bitniji od bezbjednosne situacije, a najbolja i najefikasnija zaštita svih u BiH i njenim entitetima, jeste odlučna borba SDA protiv svakog vida islamskog ekstremizma.

Treba smirivati tenzije, a ne podizati ih. I to se ne odnosi samo na SDA, već na sve stranke i bezbjednosne agencije.

Nastavi li se sa političkom radikalizacijom i (eventualnim) takmičenjem bezbjednosnih agencija, onda smo na korak od anarhije, koji više ni jedna politička stranka, ali ni bezbjendosna agencija neće moći iskontrolisati, a ni sve zajedno! https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif