среда, 27. мај 2015.

Tegeltije firmi “Fructa trade” pripremile preuzimanje 44 objekta širom BiH

 
piše: Slobodan Vasković

Klan Tegeltija, Zoran i Duška, krenuli su u novu akciju: stavljanje u posjed 44 nekretnine širom BiH, koje su nekada pripadale ODP „Trgopromet“ iz Devente.

Plan je da poslovni prostori, zajedno sa Robnom kućom u centru Dervente, kao najatraktivnijim, pređu u ruke Dušana Reljića, vlasnika lanca „Fructa trade“.

Reljić je jeda od najbližih saradnika Tegeltija, posebno Duške Tegeltija, pomoćnice ministra trgovine

oglas
U “Glasu Srpske” (18.05.2015. godine), objavljen je oglas/poziv svim zainteresovanim licima za podnošenje ponuda za prodaju akcija preduzeća Akcionarsko društvo "Trgopromet" Derventa.

AD “Trgopromet” raspolaže sa 44 nekretnine. Vrijednost kapitala u tenderu je utvrđena na osnovu izvještaja o procjeni kapitala ODP "Trgopromet", firme koja ne postoji. I to na dan 31.12.2004. godine. Aktuelna procjena stara je 11 godina. I samim tim nije realna niti adekvatna.

Vrijednost 44 nekretnine procijenjena je na 2.922.750 KM.

AD “Trgopromet” se u oglasu želi nametnuti kao sljednik ODP “Trgopromet”, što je netačno.

Izvori u Opštini Derventa tvrde da je, prema revizorskom mišljenju nezavisnog revizora za 2014. godinu, uočeno da je preduzeće pojedine nekretnine potcijenilo i da treba izvršiti ispravku tih vrijednosti.

Dodaju da AD “Trgopromet” nije uknjižen kao vlasnik ni na jednoj od 44 nekretnine koje su predmet prodaje. Za pojedine nekretnine Opština vodi spor protiv ovog preduzeća.

Kao vlasnik većine nekretnina je upisan ODP “Trgopromet”, firma koja je postojala prije AD “Trgoprometa”. Neke nekretnine se u posjedovnom listu vode kao posjed SIZ-a, odnosno Opštine Derventa.

Sve to ne sprečava Tegeltije i Reljića da se dokopaju najvrjednije imovine preduzeća: Robne kuće u centru Dervente, površine oko 1800 m2. Samo ovaj objekat vredniji je od početne cijene za prodaju 44 nekrentine.

Konkurs je zvanično raspisala  IRBRS, kao ovlašteni prodavac državnog kapitala.

Javni poziv je formalnost, kao i većina sličnih tendera ili unaprijed pripremljenih licitacija, kao što je i poziv tobože zainteresovanim licima samo farsa koja treba na obezbijedi formalnu ispravnost otimačine višestruko vrijedne imovine preduzeća “Trgopromet”, koje posluje u pomenutim poslovnim prostorima. Koji se odreda prodaju na tenderu.

Sve se već zna; Tender je namješten, kako bi imovinu preduzeća kupio Dušan Reljić, vlasnik firme “Fructa Trade”. Nakon višegodišnje “mukotrpne borbe”, Reljića je nadomak ogromne i milione vrijedne imovine doveo klan Tegeltija; U ovom slučaju više Dušanka Tegletija.

Zaobiđene su sve procedure, potpuno ignorisani sudski postupci koje “Trgopromet” vodi protiv “Fructa Trade” i izdejstvovano raspisivanje ovog tendera.

Da stvar bude još gora, ovu akviziciju nije aminovala Vlada RS, što je bila obaveza, jer ona upravlja kapitalom (vlasnik je akcija) u preduzeću “Trgopromet”. Transakciju su odobrile Tegeltije.

Tegeltije, izvan svake razumne sumnje, haraju Vladom RS. Nadomak su cilja da sve entitetske finansijske tokove podrede svojim interesima.

Zapravo Tegeltije su Vlada RS, a iz ovog primjera se uočava da upravljaju i sa IRB RS.

“Trgopromet” je prethodnih godina sistemski uništavan, kako bi se što je moguće više umanjila njegova imovina, firma dovela u predstečajno stanje i lakše i jeftinije otkupila od tajkuna u sprezi sa državnim službenicima u Vladi RS.

Reljić je prethodnih godina u više navrata namjeravao oteti imovinu “Trgoprometa”, a sada mu je to na dohvat ruke.

Svi je učinjeno u interesu “Fructa Trade”, a ne Republike Srpske. Jača infrastuktura “Fructa Trade”, a ignoriše se opšti interes, jer je sistemski uništeno još  jedno jako državno preduzeće.

Za očekivati je da prva i druga licitacija propadnu da bi se dodatno smanjila ionako minimizirana vrijednost “Trgoprometa” prije nego što ga „Fructa Trade“ kupi.