четвртак, 21. мај 2015.

Ima li Dodika u avionu?!

piše: Slobodan Vasković

Vlada RS je pala; Ta dezorijentisana, nesposobna, nekompetentna družina raspala se u paramparčad. Demolirana je sopstvenom političkom i svakom drugom praznoglavošću, kretenizmom i iskvarenošću. Tu polupanu saksiju niko više ne pokrpi.

Potpuno je nebitno da li će oni opstati još par mjeseci, važno je da oni ne mogu načiniti niti jedan jedini pozitivni korak, a nisu u stanju čak ni usporiti potpunu propast društva.

Da bi se, kratkoročno, Republika Srpska spasila od totalnog kraha, u narednih godinu dana neophodna je milijarda maraka, dok je u sledećih 4-6 mjeseci životno važno naći 500 miliona KM. I to nije novac za oporavak, već za sirotinjsko preživljavanje. Za puko vegetiranje.

Aktuelna Vlada RS ne može stvoriti ni marke, dok pojedinci iz nje peru „crne milione“ preko tržnica, čistoće, određenih velikih marketa, parking servisa... Vlada RS jedino još služi kao servis kriminalnim grupama, ali kako je i to definitivno raskrinkano, čak i ta svrha njenog opstanka postala je deplasirana.

Promjena izvršne vlasti je neminovnost, ma šta o tome govorio Milorad Dodik. U stvari, on bi trebalo da je najsvjesniji te činjenice.

Nakon što je aktuelna Vlada RS demolirana, pitanje je, prije svega, kojim pravcem će dalje krenuti SNSD?

Ta stranka je došla do ključne tačke na kojoj mora odlučiti da li će i dalje njena politika biti platforma, čiji je tvorac Slavko Mitrović i koja u svojoj suštini nosi samoizolacionizam, vulgarni populizam, primitivizam, šovinizam, grandomaniju, najcrnji makijavelizam i nasilje; Ili će SNSD načiniti zaokret i krenuti u skladu sa politikama koje zastupa Igor Radojičić, a koje su potpuno suprotne svemu onome što je Mitrović nametnuo preko Dodika. Kojeg on koristi kao medijum sopstvenih političkih performansa, koji se kreću od antinarodnog do antinarodnog.

U zabludi su svi koji misle da su na panju glave Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije; Njih dvoje su nebitni, posebno Cvijanovićka, koja svojim nastupom iritira do odvratnosti. Tegeltija je Šef Klana i on samo gleda kako da spasi milione (sopstvenih cca 50 miliona KM).

Na panju su glava Slavka Mitrovića, koji stoji iza pomenutog dvojca, što je demolirao „Kormilara“ Dodika i glava Radojičića, koji je ubjeđenja da SNSD, sa Mitrovićevom ideologijom kao nosećom politikom, ide bestraga.

Na panju je i Dodikova politička glava. Ali ona se može smatrati odsječenom, jer njemu nema spasa, bilo da pobijedi Mitrovićev anticivilizacijski protokol, ili da prevlada Radojičićeva prozapadna, lijevo orijentisana, platforma.

Dodik je potrošen, nikom potreban, napravio je strašne greške, koje su RS dovele do stanja pustinje, a njegov SNSD do stanja šizofrenije.

Dodik je, jednostavno rečeno, najveća smetnja. I RS i BiH i Srbiji, a i SNSD.

Ma koliko nedavni Sabor SNSD-a izgledao monolitan, on je bio sve samo ne potvrda snage, jedinstva i budućnosti. Bio je to, usudio bih se reći, oproštajni Dodikov Sabor, jer on sledeći neće politički dočekati na čelu SNSD-a. 

SNSD je već otišao bestraga, a unutar te stranke je veliko komešanje šta, kako i sa kim dalje?

Najbliže Dodikovo okruženje svjesno je navedenih činjenica i pokušavaju Dodika odmaći od Mitrovića, vjerujući da bi Radojičić bio spas i za stranku i za njih, pa čak i za Dodika. Iako Dodik nema šanse, ali nada umire poslednja.

Dodik poslednjih dana djeluje kao osoba svjesna klopke u kojoj se nalazi.

Naravno, ne predaje se, iako bi za njega najbolje bilo da upali avion i nestane. Umjesto toga otpočeo je proces rušenja Vlade RS, ali je veliko pitanje da li će uspjeti da konce zadrži u svojim rukama.

Ispusti li ih, i on i SNSD su gotovi već do polovine avgusta; Ne ispusti li ih i on i SNSD su gotovi do oktobra.

Mitrovićeva ideologija dovela je Dodika u bezizlaznu situaciju, klopku iz koje nema izlaska; Vlada RS na čelu sa Cvijanovićkom tu klopku je zabetonirala.

Dodikov potez oko sledećeg mandatara, koji će, ujedno, značiti i da li ostaje pri Mitrovićevoj politici ili, pak, prihvata Radojičićeve stavove, može samo omogućiti politički opstanak SNSD-a, nikako i njihovog šefa.

Avion je za Dodika jedino rješenje. Samim tim i najbolje.