уторак, 12. мај 2015.

Evropska banka prekinula finansiranje UBKC Banjaluka

piše: Slobodan Vasković

12. maj 2015.
Izgradnja Centralnog bloka Univerzitetske bolnice - KBC Banjaluka (UBKC) stoji već dva mjeseca. Nema nikakvih radova. Na gradilištu je jedino mali bager, koji je tu bio i prije mjesec dana.

Ništa se ne gradi, jer para nema.

EIB (Evropska investiciona banka) prekinula je finansiranje projekta zbog “uočenih nepravilnosti”.

EIB je uputio pismo Draganu Bogdaniću kojim ga obavještava da prekida finansiranje UBKC zbog brojnih nepravilnosti.

7. april 2015.
EIB je naveo šest uočenih problema i zavrnuo slavine.

Jedna od velikih primjedbi je što ministarstvo zdravlja, koje vodi projekat, nije po zakonu sprovelo proceduru za izbor Nadzornog organa, već su dali direktno posao zavodu za izgradnju grada.

Uočeno je i da Bogdanić pokušava da promijeni projekat i nametne gradnju jeftinijim materijalima. To direktno implicira korupciju.

Da bi to učinio, potrebno je da promjenu materijala za ugradnju odobri Nadzorni organ “Vameda”, koji je dobio posao izgradnje Centralnog bloka.

Bogdanić je čak pet puta u proteklih dva mjeseca išao u Beč kako bi isposlovao ugradnju jeftinijih materijala.

Od tada ga u ministarstvu zovu Majstor maltera.

Fakti:
-      02.02.2015. – Zvanično je počela rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka KC rušenjem betonske konstrukcije Sjevernog krila (objavili svi mediji). Nije puštana Karmina Burana.
-       25.02.2015. Milorad Dodik obišao gradilište i dao vrlo optimistične izjave. “Cilj je da se dobije najsavremenija zdravstvena ustanova u regionu, što će i ubuduće biti opredjeljenje Vlade RS. U oblasti zdravstva nikada nije dovoljno investiranja, a ono što želi Vlada Republike Srpske je da napravi najsavremenije institucije, a jedna od njih je i Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka. Srpska i sa ovim projektom, a u vrijeme globalne krize pokazuje sposobnost da vodi kapitalne projekte“, izjavio je Dodik.

Radovi na rušenju trajali su do 05.03.2015., nakon čega je sve stalo. Tada je  završeno rušenje nadzemnog dijela Sjevernog krila.

Od tada do danas nema nikakvih radova; Duže od dva mjeseca niko ništa ne radi. A potrebno je da se iskopaju/sruše  dva podzemna sprata Sjevernog krila. Oni se nalaze na dubini od 11 metara i nužno ih je odsjeći od glavne zgrade i izmjestiti sve instalacije.

U Banjaluci su 30. septembra prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

Obećano je da će RS za 42 mjeseca dobiti “najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu”, a ministar Bogdanić je precizirao da je ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Još je naveo da će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

Bogdanić je tvrdio da je ovo “najznačajniji događaj u zdravstvu Republike Srpske u posljednjih pola vijeka”, ističući da će “kompletnom rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti savremenu, respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti nosilac razvoja zdravstva Republike Srpske”.

Direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić poručio je tada da se potpisivanjem ovog ugovora “ostvaruje san koji traje skoro 50 godina sa željom da se pod jedan krov stave sve službe, klinike i zavodi Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka”.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Milorad Dodik, koji je rekao da će banjalučka  Univerzitetska bolnica postati jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

“Nakon završetka ovog projekta imaćemo jedan od najsavremenijih zdravstvenih objekata u regionu, kao i najbolje metode liječenja”, istakao je tada Dodik.
On je tada naveo da će finansijske obaveze od 84 miliona evra bez PDV-a snositi Republika Srpska, a ne zdravstveni sistem.

Vezani tekst: Dosje Vamed
Bottom of Form