четвртак, 14. мај 2015.

Buda sa Pala: SDS pokriva najteže kriminalne radnje SNSD-a

piše: Slobodan Vasković

Nije prošlo ni četiri dana otkako je SDS na Skupštini najavio oštru borbu protiv kriminala i korupcije, a visoki funkcioner te stranke Miodrag Kovačević, načelnik opštine Pale, ušao je u vode zemljišne mafije. Kovačević je čvrsto podržan Miroslavom Brčkalom, narodnim poslanikom PDP-a i, svojevremeno, predsjednikom Skupštine Opštine Pale.
Cijeli ovaj nezakoniti posao odobrio je lično Milorad Dodik, kojeg je Kovačević posjetio prije desetak dana, uz preporuku jednog paljanskog tajkuna.

Kad Dodik nešto naloži, onda Vlada RS bezrezervno provodi, ma kako posao nezakonit bio. I podržavaju to sve nadležne institucije RS, što je već svjedočanstvo o državnoj mafiji, odnosno sistemu koji je spreman na svako nedjelo. Takav sistem najveća je opasnost po građane koji žive u njegovom okviru.

Ozakonjenje bezakonja nije ništa drugo do anarhija.

Posao  
Cijela prevara sastoji se u sledećem: Republika Srpska ima 10 dunuma zemljišta u prvoj gradskoj zoni Pala, a Opština ima 11,5 dunuma u blizini ski staza, na velikoj strmini.

Onih 10 dunuma koje posjeduje RS su zemljište na kojem se mogu graditi poslovno-stambeni objekti.

Cilj je bio zamijeniti zemljište, kako bi Opština dobila 10 dunuma u centru Pala i preprodala ih lokalnim tajkunima. I svi se u ugrađuju u posao. I opštinari i tajkuni, a sve je pokriveno dobrim namjerama i brigom za stanovništvo. Notorna laž.


Dodik je odobrio ovaj posao, a Vlada RS će ga danas verifikovati, jer mu je to izvanredan način da pokrije malverzacije zemljišne mafije u Banjaluci, gdje je napravljeno na desetine takvih nezakonitih zamjena.

Budo Stanković je na isti način zamijenio zemljište u selima kraj Banjaluke za 437 dunuma zemljišta Poljoprivredne škole u gradskoj zoni. Na taj način načinjena je šteta od 437 miliona KM. Ona je djelimično popravljena Presudom suda, koji je 300 dunuma oduzeo Stankoviću (firmi “Gilmark”) i vratio Poljoprivrednoj školi (Gradu Banjaluci). Stanković još nije vratio 137 dunuma i sve je na sudu.

Nakon inicijative Kovačevića i Brčkala ne mora ih ni vratiti, jer će Vlada RS ozakoniti kriminalnu matricu po kojoj se dokopao zemljišta Poljoprivredne škole. Jer, ako može Opština Pale mijenjati zemljište sa RS, zašto to ne bi mogao i Stanković sa Poljoprivrednom školom.

Takvih poslova bilo je i u drugim sredinama, tako da je postupak Vlade RS presedan, koji treba poslužiti za ozakonjenje kriminala. I to na inicijativu funkcionera SDS-a i PDP-a, koji zbog svog i interesa lokalnih tajkuna, nisu ni htjeli uvidjeti kakvo zlo čine. A i Budo Stanković im je, očito, idol.

zamjena
Vlada RS je za sjednicu koja se treba održati 14.05.2015., pripremila Odluku kojom se proglašava da je “zamjena nepokretnosti u interesu opšteg i socijalnog interesa građana u cilju realizacije provedbenih planskih akata na području Opštine Pale, kao i daljeg razvoja turističke infrastrukture na području Jahorine”.  

Odlukom Vlade RS ovlašćuje se ministar trgovine Predrag Gluhaković da zaključi Ugovor o zamjeni nepokretnosti. Gluhaković je Katica za sve prljave poslove.

Opština za zamjenu nudi oko 11.500 m2 zemljišta na Jahorini, za površinu od 10.000 m2 u Palama. Na prvi pogled djeluje da će će RS profitirati od ovog posla, jer dobija oko 1.500 m2 zemljišta više od onoga što u razmjeni daje Opštini Pale.

U stvarnosti, Republika je višestruki gubitnik u poslu razmjene, jer daje zemljište višestruko veće vrijednosti, s obzirom da se radi o zemljištu u prvoj zoni gradnje, gdje cijena po metru kvadratnom dostiže 300 KM.

Zemljište u vlasništvu Opštine Pale se nalazi u drugoj i trećoj zoni gradnje i samim tim je manje atraktivno za građevinske poduhvate. Preciznije, na ovom zemljištu se ne mogu graditi objekti, jer se radi o strmini na kojoj se dijelom nalaze ski - staze.

RS je u ovom poslu, na zamjeni zemljišta, oštećena za 2,5 miliona KM.

U ovaj kriminalni posao upletene su sve institucije a cilj je da se ostvare privatni intesi nauštrb interesa Republike Srpske.

hodogram prevare
Miodrag Kovačević je 20.09.2013. godine uputio pismo Željki Cvijanović u kojem navodi da je Opština Pale dala „punu podršku vladi RS koja je uložila znatna finansijska sredstva u poboljšanje turizma na olimpijskoj Jahorini“.

Kovačević kao da je pao sa Marsa, a ne sa Pala, jer su Vlasti Republike Srpske potpuno zakazale u ovom projektu i one su najveći krivac za urušavanje “OC Jahorina”. Prije svega to se odnosi na bivše premijere Milorada Dodika i Aleksandra Džombića, za čije vladavine je u  OC "Jahorina" posredstvom IRB RS ukupno uloženo 41 milion maraka.

Za vrijeme Dodikovog premijerskog mandata uloženo je u dvije emisije akcija od vrijednosti ukupno 26 miliona KM (11.11.2008.-10 miliona i 07.07.2009. godine 16 miliona), dok je u Džombićevom mandatu uloženo još 15 miliona KM, emisijom konvertibilnih obveznica, 15.03.2011. godine.

Ni kabinet željke Cvijanović nije učinio ništa na saniranju stanja, već je “OC Jahorina” nastavila da propada.
Gubitak za prošlu godinu, prema procjenama, iznosi cca 6 miliona KM.

Jahorina je kolabirala, ali to Kovačeviću ne smeta da kriminalne poslove vlasti ukiva u zvijezde, kako bi se dokopao placa u centru Pala i predao ga svojim tajkunima.  Zamjenu zemljišta on i navodi kao jednu od tema sastanka sa Cvijanivićkom.

Novo pismo
Već 13.12.2013. Skupština opštine Pale je donijela Odluku o zamjeni zemljišta (potpisao je Brčkalo), ali ona nije mogla biti realizovana bez pristanka RS.

Stoga Kovačević 25.12.2013. ponovo piše Cvijanovićki i traži njenu intervenciju za zamjenu zemljišta.

U međuvremenu, je OC Jahorina, koja raspolaže zemljištem u centru Pala (vlasnik i OC i zemljišta je RS), odbila je zamjenu.

Za novo pismo Kovačević se naoružao i procjenom podobnog vještaka, sklonog prljavim radnjama, koji je zemljište u Gornjoj Prači proglasio vrednijim od onog u centru Pala. I to za 627.800 KM. Standard prevare.

Šta je još važno naglasiti: Sve nadležne institucije odobrile su ovu kriminalnu zamjenu već do 24.02.2014. godine.

Narednih 15 mjeseci, sve do prije desetak dana, ništa nije riješeno, a onda su se sreli Dodik i Kovačević, nakon čega je Dodik, u sklopu svojih napora da eliminiše Mladena Bosića sa čela SDS-a, dozvolio da se posao realizuje. Kako bi kupio Kovačevića. Otužno – lični interesi krčme RS.

Vlada RS će ga finiširati. Budo Stanković ne treba da brine. Mladen Bosić svakako treba, jer je oko njega mnogo Malih Buda.