понедељак, 11. мај 2015.

Tužilaštvo BiH naložilo Sipi izuzimanje dokumenata iz Bobar banke

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je 11. maja 2015. godine nalog Sipi za izuzimanje dokumentacije u filijalama Bobar banke u Banjaluci, Bijeljini Trebinju.  

Agencija za bankarstvo RS oduzela je dozvolu za rad i pokrenula postupak likvidacije u Bobar banci 23. decembra 2014. godine.

Šteta načinjena propašću Bobar banke je procijenjena na 250 miliona KM, ali niko ne zna stvarnu visinu šete, jer vlasti Republike Srpske kriju te podatke.

Za više od 11.000 deponenata Bobar banke, u likvidaciji, isplaćeni su osigurani depoziti do 50.000 KM.

Za isplatu depozita utrošeno je oko 80 miliona maraka.

Tokom razgovora u Vašingtonu, koje je vodila delegacija RS, a u kojoj su bili premijerka Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija, predstavnici MMF-a su insistirali da im se dostavi izvještaj o lošim kreditnim plasmanima Bobar banke i Balkan Investment Banke/Banke Srpske.

Predstavnici MMF-a su ukazali i na korupciju u vrhu vlast, kao i na netransparentno upravljanje javnim nabavkama u RS.

Interesantno je da je Tegeltija u Vašingtonu problem pozicionirao na vrijeme kada su premijeri bili Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, pokušavajući da sebe opere od svake odgovornosti.

Prema pouzdanim informacijama, Tegeltija do sada nije uručio MMF-u izvještaj o lošim kreditnim aranžmanima.

Po povratku iz Vašingtona, Tegeltija je naložio agresivnu naplatu dugovanja od komintenata Bobar banke kako bi se namirio trošak od 80 miliona KM Agencije za osiguranje depozita, koja je te pare isplatila deponentima Bobar banke nakon njene propasti.

Cilj ovog zahvata bio je da se spriječi istraga Tužilaštva BiH i Sipe, jer je Agencija za osiguranje depozita BiH državna institucija.

Tegeltija i Slavica Injac imali su namjeru da se, naplatom 80 miliona KM i njihovim vraćanjem Agenciji, osiguraju od odgovornosti, ali očito u tome nisu uspjeli, jer je Tužilaštvo BiH krenulo da istražuje teške kriminalne radnje koje su se odvijale preko Bobar banke.  

Mediji su ranije objavili da je u Tužilaštvu BiH saslušana Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS, i Savo Ševaljević, bivši stečajni upravnik Bobar bake.  

Prema pouzdanim informacijama, iz Bobar banke su izvučene desetine miliona maraka, koje su završile u jednoj moskovskoj banci. Ta banka i Bobar banka su jedna drugoj davale lažne garancije. Jedna od garancija je iznosila 9,5 miliona evra.

Ševaljević je tri dana prije isteka roka poslao zahtjev da se aktivira garancija. Međutim, neko (za sada nepoznat) je pritisnuo službenicu, koja je radila na garanciji, da napravi grešku i umjesto 9,5 miliona evra, napiše 9,5 miliona KM.

Odgovor iz Rusije je bio – tražena valuta nije validna, zbog čega je garancija propala, a i novac.

Zoran Tegeltija i Slavica Injac su, izvan svake razumne sumnje, morali znati za ovo, kao što su znali za izjavu koju je 2013. godine Agenciji za bankarstvo RS poslao pokojni Gavrilo Bobar i tadašnji direktor Bobar banke.

U izjavi je navedeno da u Trezoru banke nedostaje 10 miliona KM, kao i da je prvi iznos od 57.000 KM uzet 2009. godine. Tegeltija nije ništa preduzeo da se ove kriminalne radnje zaustave.    

Tegeltija, kao ni Džombić, nije ništa preduzeo ni da spriječi teške kriminalne radnje u nekadašnjoj Balkan Investment Banci, sadašnjoj Banci Srpske.

U finansijskim krugovima se tvrdi da je Banka Srpske u gubitku od 149 miliona KM, zaključno sa 31.12.2014. godine. (nastaviće se)