четвртак, 7. мај 2015.

Duel Tegeltija-Malešević na ivici fizičkog sukoba


Piše: Slobodan Vasković

Zoran Tegeltija, ministar finansija, i Dane Malešević, ministar prosvjete, teško su se sukobili oko novca za Domove studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vlada RS obećala je 12 miliona KM za izgradnju kampusa, ali od toga nije bilo ništa.

Verbalni dvoboj Tegeltije i Maleševića bio je toliko oštar, da je malo trebalo da pređe u otvoren fizički sukob.

Tegeltija insistira da se novac za Domove ne daje, dok Malešević istrajava da je Vlada RS obavezna da pomogne Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Malešević je spočitao Tegeltiji i njegov privatni univerzitet PIM, kao i činjenicu da je PIM, za nikom potrebnu i nikad realizovanu Strategiju trgovine, naplatio cca 400.000 KM.

Studenti su prije nekoliko dana zatražili ostavku Tegeltije, a inicijativu o tome uputili su i Narodnoj skupštini RS.

Dekani fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo podržali su studente.

Smatraju da je Tegeltijina namjera uništenje Univerziteta, a dodatno to argumentuju njegovim prijedlogom da se poveća cijena školarine. Na taj način bi privatni fakulteti dodatno dobili na značaju u odnosu na državne.

Univerzitet Istočno Sarajevo je na osnovu obećanja Milorada Dodika i Vlade RS podigao kredit od 12 miliona KM od Nove banke. Ta sredstva uložena su u izgradnju domova.

“Predsjednik RS kao i Vlada RS bili su upoznati sa aktivnostima koje provodi ovaj Univerzitet na podizanju standarda studenata istočnog dijela RS i dali su punu podršku tom projektu, a što su iskazali polaganjem kamena temeljca za početak izgradnje doma”, navodi se u pismu Dodiku, Vladi RS i nadležnim ministarstvima, koje su 12.09.2014. godine uputili v.d. rektora prof. dr Radoslav Grujić, predsjednik Upravnog odbora prof. dr Rade Ivanković i prorektor prof. dr Stevo Trbojević.

Oni u pismu institucijama još navode da Univerzitet ne može preuzeti na sebe finansijske obaveze, “ako Vlada RS ne preuzme obavezu vraćanja ovog kredita, kao što je zaključeno na tematskoj sjednici Vlade RS”.

“Podsjećamo Vas da je Vlada iste obaveze preuzela i u slučaju izgradnje studentskih domova u Foči i Banjaluci i u tom slučaju ova tri objekta bila bi u identičnom statusu”, navode u svom pismu čelni ljudi Univerziteta Istočno Sarajevo.
Na odgovor su čekali dvadesetak dana, a onda je uslijedio hladan tuš, jer su njihovi zahtjevi odbijeni.
U ime institucija, Zoran Tegeltija, ministar finansija, otpisao je Univerzitetu Istočno Sarajevo da Vlada RS neće preuzeti kredit od 12 miliona KM, iako su to obećali.

“Imajući u vidu da Vaše kreditno zaduženje kod Nove banke, u visini od 12.000.000 KM, nije bilo predmet razmatranja i usvajanja na Narodnoj skupštini RS…, obavještavamo Vas da budžet RS ne može preuzeti obavezu vraćanja istog”, naveo je Tegeltija u svom pismu datiranom 01.10.2014. godine.

Interesantno je napomenuti da je Dodik, početkom oktobra, u jeku izborne kampanje, otvorio Domove na Palama, a od tada do danas stvari se nisu makle sa mrtve tačke.