субота, 2. мај 2015.

Laže li Ivanić SDS-u da je imenovao Mirkića za ambasadora BiH u Srbiji i nastavlja li da štiti Škrbića?

piše: Slobodan Vasković

Lazar Mirkić imenovan je za ambasadora BiH u Srbiji na prošloj sjednici Predsjedništva BiH, saopštili su mi izvori iz vrha SDS-a.

Oni tvrde da je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, obavijestio vrh SDS-a da je Mirkić imenovan umjesto Škrbića.

U zvaničnim saopštenjima sa sjednica Predsjedništva BiH (5. i 6. održane 26.03. i 28.04. o.g.) nema ni riječi o imenovanju Mirkića.

Ni Ivanić o tome nije ništa izjavio, kao ni njegov tragikomični izbor za ministra inostranih poslova Igor Crnadak.

Ranije je Crnadak (tokom posjete Beogradu) izjavio da Škrbić ostaje ambasador u Beogradu do 30. juna. Crnadak nije pojasnio zbog čega Škrbić ostaje do tog roka, niti zbog čega njegova ostavka nije prihvaćena.

“Sve depeše i pismena koja stižu iz Beograda potpisuje Škrbić. Laž je da je on podnio ostavku”, potvrdili su mi izvori iz MIP-a BiH.

Prema diplomatskoj proceduri, kada ambasador podnese ostavku na njegovo mjesto se postavlja otpravnik poslova do imenovanja novog ambasadora.

Ivanić je ovu procedure potpuno izignorisao i ostavio Škrbića na poziciji ambasadora, uprkos činjenici da je podnio ostavku.

To može značiti samo jedno: da Ivanić nije prihvatio Škrbićevu ostavku ili da Škrbić uopšte nije podnio ostavku.

Očito je ovdje riječ o privatnom “talu” Ivanića i Škrbića, jer je bez ikakvog objašnjenja on ostavljen na poziciji ambasadora.

Prljavi politički potezi manir su Mladena Ivanića.


On od njih ne preza ukoliko ima i najsitniji mogući interes, pa je tako, očito, bilo i u Škrbićevom slučaju.

Ukoliko je Mirkić zaista imenovan na poziciju ambasadora, treba da prođe tromjesečnu obuku, što znači da neće otputovati u Beograd prije avgusta.
Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić rekao je 25.03.2015. godine Srni da je podnio ostavku na ovu funkciju, na koju je imenovan prije 18 mjeseci.
U obrazloženju ostavke navedeno je da je ona upućena predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću zbog "suštinskog i konceptualnog neslaganja sa aktuelnom politikom u BiH".
"Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da provodim tako zacrtanu spoljnu politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mjesto ambasadora", navodi Škrbić.
Škrbić je naglasio da je tokom proteklih 18 mjeseci ambasadorske službe nastojao da u potpunosti opravda povjerenje i doprinese jačanju bilateralnih odnosa, kako BiH sa Srbijom, tako i jačanju veza Republike Srpske i Srbije, a u najboljem interesu svih naroda koje predstavlja.
"Nažalost, tokom predizborne kapanje i otvorene hajke koja je vođena od opozicionih političkih lidera, a koja je nastavljna do današnjih dana, nastojalo se maksimalno diskreditovati moje ime, moja pozicija i uloga koju imam kao ambasador BiH", rekao je Škrbić.
On je naveo da nešto takvo nije zabilježeno u diplomatskoj praksi u skorijoj istoriji i zasigurno je doprinijelo da se o političkim prilikama u BiH stekne slika kao o zemlji nedorasloj za demoktratski dijalog i koja kao takva još "luta" na evropskom putu i u kojoj su neki političari "zarobljeni između mržnje i sujete i ujedno slijepi u političkom proviđanju, pa samim tim i nesposobni da preuzmu lidersku ulogu u vođenju društva".
"To i potvrđuju najnoviji događaji oko formiranja vlasti u BiH gdje se opozicione stranke iz Republike Srpske utrkuju u neprincipijelnom koaliranju kako bi po svaku cijenu ušli u strukture vlasti na centralnom nivou. Takva politika je opasnost i za Republiku Srpsku, ali i za BiH u cijelosti", istakao je Škrbić.

Predsjedništvo BiH je navodno prihvatilo Škrbićevu ostavku 26.03. o.g. Kažem navodno, jer uopšte nije sigurno da se to i desilo.

I pored činjenice da je Škrbić teško izvrijeđao članice Saveza za promjene, Ivanić mu je omogućio ostanak u Beogradu.

Ivanić ima dil sa SNSD-om, izvan svake razumne sumnje, jer je Željka Janjetovića, kadra Nebojše Radmanovića, sa pozicije ambasadora u Budimpešti imenovao za ambasadora u Njemačkoj.