уторак, 12. мај 2015.

Plan Vlade RS za izlazak iz krize: Ne plaćamo više nikom ništa

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik ponovo odgađa pare iz Rusije – ovaj put za 18 juni i Sankt Peterburg.

Prazna priča, jer para iz Rusije nema. Ali mora se nešto mljeti.

„Republika Srpska ima svoje obaveze koje će izmirivati i tražimo neke druge alternative i mora se znati da Srpska neće dozvoliti da dođe do kresanja bilo kakvih obaveza koje ima, prije svega plata budžetskih korisnika i iznaćemo mogućnosti da Srpska bude likvidna“, istakao je Dodik.
On je napomenuo da bi novi sastanak sa MMF-om trebalo da bude održan za mjesec dana.
Ni od MMF-a para nema, a vlast RS je u panici kako da se izbjegne bankrot.
Neuspjeh pregovora sa MMF-om pokazuje da ni Željka Cvijanović ni Zoran Tegeltija nemaju nikakav kredbilitet u razgovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama.
Spas vide u novim zaduženjima i neplaćanju dospjelih obaveza/dugova dobavljačima.
Ponovo će, već ovog mjeseca, emitovati obveznice u vrijednosti od 60 miliona KM. Istovremeno će od dobavljača tražiti odgodu plaćanja svojih obaveza do 18 rata.

Ova odgoda nije u skladu sa reformama koje Vlada RS navodno sprovodi, jer reforme podrazumijevaju i plaćanje obaveza države prema dobavljačima u roku od 90 dana.

Prijedlog je došao od Zorana Tegeltije, ministra finansija, koji je i doveo budžet u očajno stanje. Željka Cvijanović je po ovom pitanju potpuno nevina, jer nema pojma ni o čemu. Tegeltija je ministar od 2010. godine i najodgovorniji je za propast.

Deficit budžeta u 2015. godini će biti najmanje 500 miliona KM.

Vlada više nema legitimitet, to je notorno i morala bi biti smijenjena.

Netransparentnost trošenja novca i korupcija u sistemu javnih nabavki dovela je do velike krize likvidnosti budžeta.

Vlada RS i Fondovi sada su u situaciji da ne mogu izmirivati svoje obaveze.

Osim planiranog zaduženja po osnovu nove emisije obveznica od oko 60 miliona, namjeravaju se reprogramirati obaveze od oko 200 miliona KM.

To je pokušaj da se skine odgovornost Vlade RS za ovu krizu, jer bi se obveznice emitovale sa rokom dospjeća od 4 godine, a  obaveze prema Fondovima i dobavljačima bi se reprogramirale na 18 mjeseci.

Na taj način plaćali bi cca 12 miliona KM mjesečno (200:12), a u ovoj godini izmirili bi tek trećinu obaveza koje su već morali platiti.

Ako im to prođe, oko 300 miliona KM obaveza prenijelo bi se na budžete narednih godina, dok bi se budžet za 2015. godinu formalno ostvario.

Međutim, dobavljači traže da im se prizna kamata od 6,5% godišnje, a ministarstvo finansija razmatra i tu opciju.

Plaćanje kamata dobavljačima bilo bi potpuno nezakonito, ali ko još od pripadnika Režima brine za zakon.