уторак, 5. мај 2015.

Vlada RS štedi i na djeci zaposlenih u Javnoj upravi

piše: Slobodan Vasković

Oligarhija mjsecima tvrdi kako je RS finansijski stabilna i mjesecima se zadužuje prodajom zapisa i obveznica.

Sve je laž, a RS je pred kolapsom, što je Oligarhiju natjeralo da uvede rigorozne mjere štednje. Problem je što je to učinjeno naopako, što je tipično za aktuelnu nenarodnu vlast.

Mjere štednje uvedene su korisnicima Budžeta, ali ne i ministrima, koji i dalje nemilice troše i ne odriču se privilegija.

Zato stradaju radnici, zaposleni u Javnoj upravi.

Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija skresali su radnicima naknade za prevoz i bolovanja, što se nije smjelo učiniti, jer su te naknade zakonska obaveza Vlade RS.

Nedavno je Tegeltija, preko Ministarstva finansija RS, svim resorima naložio da smanje troškove za prevoz radnika. Problem je u tome što Tegeltija nije dao detaljna uputstva, već se u svakom ministarstvu dovijaju na razne načine kako to da riješe.

Tako je naknada za prevoz u pojedinim resorima već smanjena za 20%-40%, što je suprotno Opštem i Posebnom kolektivnom ugovoru.

Zbog nedostatka novca svjesno se krše radna prava zaposlenih u Javnoj upravi. Uz to, došlo je do kašnjenja i takvih umanjenih isplata za prevoz. Zaposlenima u prosvjeti kasni se sa tom naknadom već tri mjeseca.

Druga stavka na kojoj se štedi su bolovanja. Naknada plate zaposlenih za vrijeme bolovanja obračunava se u visini od 70% od neto plate koju bi radnik ostvario da je bio na poslu.

Ovo pravilo, prema odluci Vlade RS, važi od januara ove godine, za sva ministarstva.

Do januara su te naknade bile od 70% do 90%, što je omogućavalo dogovor između poslodavca i radnika. Međutim, sada je jedinstvenih 70% za sva ministarstva.

U čemu je problem? Unificiranom odlukom, Tegeltija štedi i na djeci. Naravno ne svojoj, već radničkoj.

Unificiranih 70% je na štetu dijela radnika, ali i njihovih porodica, jer se odnosi in a trudnice, porodilje, one kojima se djeca razbole, ili imaju hronične probleme.

Do sada su radnici sa takvom vrstom problema imali manje odbitke ukoliko su na bolovanju, a od januara je svima 30 posto.

Ovakav postupak nečovječan je i prema radnicima koji su oboljeli od težih bolesti, kao i prema onima koji moraju da njeguju članove porodice.

Nažalost, Tegeltijine mjere štednje udaraju po glavi samo obične ljude i njihove porodice. Funkcionere ne dotiču. Vladajuća kasta je nedodirljiva i troši i dalje koliko hoće.

Ovaj naopaki pristup biće nastavljen još rigoroznije u narednim mjesecima, jer novca je sve manje. Gotovo da ga i nema. U prosjeku su prilivi, na mjesečnom nivou, manji za 45-50 miliona KM od planiranih.

Najgnusnije je što Tegeltija i Poreska uprava RS ne naplaćuju poreske dugove (1,5 milijardi KM), već štede na običnim ljudima. 

vezani tekst: Tegeltijin Superhikovski poreski sistem: Otima od naroda, daje milione tajkunima 
 http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2015/05/tegeltijin-superhikovski-poreski-sistem.html